Preturile locuintelor s-au redus in medie cu 8,5% pe an, de la momentul de varf al pietei imobiliare, consemnat in trimestrul al doilea al anului 2008, cumuland o contractie totala de 41%, astfel ca nivelurile actuale sunt similare cu cele din 2006.

Indicele rezidential EPS arata ca in primul trimestru din 2014 preturile rezidentiale la nivel national au scazut cu 2% fata de trimestrul precedent, dupa o crestere trimestriala anterioara pozitiva. Fata de primul trimestru din 2013, preturile s-au redus cu 0,6% (de la an la an), ceea ce indica o piata stabilizata, mai ales daca se ia in considerare tendinta sezoniera de a avea preturi reduse in sezonul rece.

"De la momentul de varf al pietei imobiliare, consemnat in cel de-al doilea trimestru al anului 2008, preturile rezidentiale la nivel national au inregistrat scaderi medii anuale de -8,5%, cumuland o scadere totala de 41%, preturile actuale fiind la nivelul celui de-al doilea si celui de-al treilea trimestru din 2006, chiar inainte de «bula imobiliara»", se arata intr-un comunicat al EPS.

Analiza pe zone ale Capitalei arata ca preturile pentru zona centrala au ramas stabile in primul trimestru al anului, dupa o fluctuatie a indexului in trimestrele anterioare, si au inregistrat o crestere de 2,5% fata de primul trimestru din 2013 (de la an la an), stabilind o tendinta de crestere a pietei de top la nivel national pentru o perioada de peste un an.

Retail jobs

Pe de alta parte, preturile pentru zona periferica a Bucurestiului au continuat sa inregistreze scaderi mai mari decat nivelul national, ajungind pana la 2,3% in perioada mentionata. In mod similar, preturile rezidentiale din Ilfov s-au redus cu 2,1% fata de primul trimestru din 2013 (de la an la an).

Cea mai semnificativa crestere a preturilor rezidentiale la nivelul diviziunilor regionale ale indexului rezidential EPS este inregistrata de partea de nord, cu o crestere a preturilor de 2% fata de trimestrul precedent si de 5,6% (de la an la an) fata de perioada similara a anului precendent, avand o tendinta consecventa de crestere incepand cu mijlocul lui 2012. Zona de nord este diviziunea cu cele mai mici preturi rezidentiale la nivel national si cresterea recenta poate fi explicata prin faptul ca ajustarea preturilor a fost inceputa inaintea celorlalte diviziuni.

Citeste si:
Taxe și impozite mai mari pentru piața imobiliară
Taxe și impozite mai mari...

Si in centru preturile au crescut cu 2% de la an la an, fara fluctuatii semnificative ale indexului. Moldova si Muntenia au inregistrat, de asemenea, un comportament stabil al preturilor timp de mai multe trimestre. Cele mai abrupte scaderi de preturi au fost inregistrate de diviziunea vest (3,8%), urmata de Sud si de Bucuresti & Ilfov. Restul diviziunilor prezinta un index cu reduceri moderate de preturi.

Dintre marile orase regionale ale Romaniei, Ploiesti a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor rezidentiale, cu o rata de 7,5%, fata de perioada similara a anului precent, acesta fiind urmat de Brasov, Constanta si Galati. Cele mai abrupte scaderi de preturi in aceeasi perioada au fost inregistrate de Braila, Oradea si Craiova, desi in cazul primelor doua orase evolutiile inregistrate de index par sa fi fost afectate de fluctuatii aleatorii. Restul oraselor prezinta preturi stabile.

Citeste si:
Berlin: Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa reprezintă un...
Berlin: Reducerea livrărilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.