Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, vineri, ca Romania are un sold pozitiv de la aderarea la UE, intrucat a primit fonduri in valoare de 21,3 miliarde de euro si a platit la bugetul european 10,6 miliarde de euro.

Adrian Vasilescu a tinut sa demonteze "legenda" mult vehiculata potrivit careia Romania a platit mai mult la bugetul comun european decat a luat.

"In acesti ani am primit 21,3 miliarde de euro, am platit 10,6 miliarde de euro, deci avem un sold pozitiv de 10,9 miliarde de euro", a declarat Vasilescu, adaugand ca aderarea a adus si alte avantaje, printre care comertul cu UE, transmite MEDIAFAX.

Oficialul BNR a precizat ca valorile au fost in crestere din 2007 pana in 2013, 2007 fiind singurul an in care s-a inregistrat un sold negativ la solduri curente.

"Atunci au intrat 900 milioane (euro – n.r.), au iesit 1,2 miliarde si avem un sold negativ de 298 milioane la transferuri curente. De atunci, niciodata nu am mai inregistrat sold negativ, deci in fiecare an noi am primit mai mult decat am platit, asa ca acele idei ca platim mai multi bani la Uniunea Europeana decat primim nu sunt adevarate", a spus Vasilescu.

El a aratat ca, pe langa primirea de fonduri, Romania mai are ca avantaje in relatia cu UE comertul, peste 70% din comert fiind realizat cu Uniunea Europeana si exporturile.

Totodata, Vasilescu a atras atentia ca principalul defect in demersul atragerii de fonduri europene este comunicarea slaba, neclara, astfel ca foarte multe aspecte sunt inca foarte putin cunoscute de public.

"Sunt foarte multi tineri fermieri care au auzit de fonduri europene, isi dezvolta activitatea si vor sa atraga fonduri. Au venit la banci cu foarte mult elan si dintr-odata s-au dezumflat (...) De pilda au vrut sa-si cumpere masini agricole si era o norma ca pot cumpara doar masini la prima mana, din fabrica, iar tinerii au spus ca n-au nevoie din fabrica pentru ca pleaca de la bun inceput cu pierderi. Am auzit ca aceasta norma nu mai este in vigoare si ca acum un tanar fermier poate sa-si cumpere la mana a doua utilaje", a povestit Vasilescu.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Marius Radu, coordonator fonduri UE in cadrul UniCredit Tiriac Bank, a precizat ca norma respectiva, care tine de un regulament european, nu permite deocamdata, pentru perioada 2007-2013, achizitii second-hand pentru utliaje.

Vasilescu spune ca bancile nu s-au implicat "cu prea mult aplomb" in activitatea de atragere a fondurilor europene, insa a recunoscut ca sunt cateva insitutii de credit care si-au infiintat totusi departamente de specialitate si care asigura consultanta "nu 100% corecta, dar in mare parte corecta".

El apreciaza ca este nevoie de un efort mai mare in comunicarea privind fondurile europene, aceasta trebuie sa fie clara, precizand ca este un gand personal si nu o recomandare a bancii centrale adresata Ministerului Fondurilor Europene.

"Din pacate sunt foarte multe mituri, multe povesti despre fondurile europene. Cea mai nostima, daca nu cea mai dramatica este cea cu: «nu-mi bat capul cu fondurile europene pentru ca de acolo nu se poate fura nimic»", a amintit Vasilescu.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.