Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca OUG privind certificatele verzi este in vigoare, asa cum a fost adoptata de Guvern, mentionand ca premierul Victor Ponta minte cand face declaratii contrare pe aceasta tema.

Seful statului a punctat ca Ordonanta de Urgenta este in vigoare asa cum a fost emisa de premierul Victor Ponta si ca acest document isi produce deja efectele. "Premierul Victor Ponta a mai lansat o trasnaie. Aflam ca presedintele blocheaza Ordonante de Urgenta, ceea ce nu este posibil. Deci primul ministru ori, din obiceiul prost de a minti, ori din incompetenta a spus astazi niste lucruri care nu au nimic comun cu realitatea, si anume ca as fi blocata Ordonanta de Urgenta, i-a spus dansul lege, dar nici nu stie ce a dat, Ordonanta de Urgenta nr. 57, prin care se reducea numarul de certificate verzi care erau acordate producatorilor de energie din surse regenerabile", a spus Traian Basescu, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit presedintelui, "ceea ce a spus prim-ministrul, ca Ordonanta nu este in vigoare, ca este blocata, este ori minciuna ori proba incompetentei, ori amandoua la un loc" si a explicat ca Ordonanta de urgenta a produs efecte, chiar daca Parlamentul a introdus niste modificari, care nu sunt in vigoare, dar care nu afecteaza acest articol din Ordonanta.

Ponta: Daca facem cum zice Basescu, facturile la energie se majoreaza cu 50%

"Reducerea de certificate este exact cea din Ordonanta de Urgenta", a spus Basescu, adaugand ca a trimis Legea de aprobare a Ordonantei la Curtea Constitutionala, pentru ca s-a incalcat articolul 148 din Constitutia Romaniei, care spune la alin. 4, ca Parlamentul, presedintele, Guvernul si justitia sunt obligate sa respecte tratatele constitutionale ale Uniunii Europene.

"Prin acest tratat, prin Tratatul de aderare al Romaniei, inainte de emiterea Ordonantei de Urgenta, era obligatoriu sa fie notificata Comisia Europeana, lucru care nu s-a intamplat. Dupa ce eu am trimis Ordonanta, legea de aprobare a ordonantei inapoi in Parlament, a inceput si Guvernul procesul de a intra in contact cu Comisia si sa transmita modificarile in sistemul de acordare a certificatelor verzi. Procesul a fost finalizat pe data de 24 februarie. Deci nimeni nu a atins Ordonanta de Urgenta. Faptul ca s-a terminat procesul de negociere, daca vreti, cu Comisia Europeana asupra schemei de reducere a numarului de certificate, nu mai pune nicio piedica acum, nici macar legii", a explicat seful statului.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca ceea ce il intereseaza este ca la Curtea Constitutionala "sa se constate, poate trece si Guvernul Ponta la respectarea Tratatului nostru de aderare la UE, ca Guvernul trebuia sa notifice Comisia Europeana".

Presedintele a mai spus ca reducerea pretului la energie electrica s-a facut prin doua modalitati, prin reducerea numarului de certificate acordate producatorilor de energie regenerabila si prin scaderea nevoii de energie pe piata. "Am sa va exemplific, ca poate isi da seama si Victor Viorel Ponta ca i-a scazut pretul la energie si el nu s-a prins, dar il ajutam. Il ajutam in mod onest sa inteleaga ce se intampla in economia romaneasca", a mai spus Basescu.

Oprea: Declaratiile lui Ponta legate de preturile la energie, voit MINCINOASE

El a dat exemplul pretului la energie in martie 2012, pe OPCOM, pe piata libera , cand era 232, 35 RON/kW/ora, in timp ce, in aceeasi perioada, martie, 2013 - pretul energiei pe piata libera era de 183,96 RON/kW, cu o scadere de circa 50 de lei a pretului pe fiecare MW/ora.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"In sfarsit, pretul de ieri (..) a fost 116,05 RON pe MW/ora. Asta inseamna o scadere medie de aproape 70 de lei pe MW/ora. Deci scade pretul la energie electrica si primul-ministru nu se prinde", a mai spus Traian Basescu.

Presedintele a continuat: "Nu inteleg, in modul cel mai sincer, nu inteleg reactia de astazi a primului-ministru si o pun doar pe seama propagandei mincinoase sau pe seama incompetentei sau, asa cum spuneam de la bun inceput, pe seama amandurora. (..) Deci, nu stiu cum s-o etichetez, placere de a minti, placere de a se arata incompetenta. Ce ma intriga este ca nu s-a gasit niciun consilier sa-l traga de maneca sa-i spuna «Alo, Victoras, vezi ca Ordonanta noastra este in vigoare, a produs efecte si produce»".

Seful statului l-a mai acuzat per premier ca este vinovat de cresterea pretului energiei, prin taxa suplimentara pe combustibil.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

"Pretul energiei creste pentru ca domnul Victor Viorel Ponta mai baga o data amandoua mainile in buzunarele romanilor, la 1 aprilie, cand adauga inca 42 de bani la pretul fiecarui litru de benzina si motorina, in conditiile in care bugetul nu reclama o astfel de operatiune. Dar are nevoie de bani pentru a-si satisface clientela politica in vederea alegerilor. Asta este realitatea si cred ca asta a vrut sa ascunda Victor Viorel Ponta, plagiator si mincinos si incompetent . Toate la un loc le are omul asta, nu stiu cum le-a putut aduna pe toate. A vrut sa ascunda cresterea preturilor la benzina si motorina sub un val de minciuni pe care le-a aruncat astazi", a spus Basescu.

Presedintele a adaugat ca, "de dragul demonstratiei", ar putea sa si renunte la termenul de la Curtea Constitutionala, pe Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta si sa promulge urgent Legea, ca sa-i demonstreze premierului ca nu scad preturile prin asta, pentru ca au scazut deja, ca efect si al acestei Ordonante.

Citeste si:
Certificate verzi false, vândute cu 1.000 de euro. Isprava unui...
Certificate verzi false,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.