Majoritatea din Senatul SUA, controlata de Partidul Democrat, ar putea introduce in pachetul de ajutor pregatit pentru Ucraina o clauza care prevede majorarea resurselor financiare ale FMI, pregatind terenul pentru o disputa cu Partidul Republican, majoritar in Camera Reprezentantilor.

Presedintele Comisiei pentru Relatii Externe din Senatul SUA, Bob Menendez, a declarat luni ca membrii comisiei sunt foarte aproape de un acord asupra planului de ajutor financiar pentru Ucraina, care va include cresterea finantarii pentru Fondul Monetar International.

Totusi, Comisia a amanat cu o zi, pana miercuri, votul asupra masurii. Principalul obstacol in calea unui acord este clauza privind finantarea FMI, a declarat senatorul Lindsey Graham, din partea Partidului Republican, care nu este membru al Comisiei pentru Relatii Externe, scrie MEDIAFAX.

Masura a fost pregatita de Menendez si de congresmenul republican Bob Corker, cu scopul de a sanctiona Rusia pentru incursiunea in Ucraina si de a ajuta noul guvern de la Kiev. Corker, membru in Comisie, a afirmat ca ar prefera adoptarea pachetului ca intreg, fara sa fie necesara separarea in doua proiecte legislative separate.

Majorarea finantarii pentru FMI a fost ceruta de presedintele Barack Obama si Departamentul Trezoreriei.

Majoritatea republicana din Camera Reprezentantilor a decis sa nu includa prevederea privind finantarea FMI in legea privind garantii guvernamentale de credit de 1 miliard de dolari acordate noului regim de la Kiev, adoptata saptamana trecuta de camera inferioara a Congresului, sau in pachetul de sanctiuni propus de Comisia pentru Afaceri Externe din Camera.

Proiectul de buget al administratiei Obama pentru anul fiscal 2015, trimis in Congres pe 4 martie, ar majora drepturile de vot ale Statelor Unite in conducerea FMI prin majorarea finantarii fondului cu aproximativ 63 miliarde de dolari, bani proveniti dintr-o linie existenta de credit.

Majoritatea din Camera Reprezentantilor a respins si in ianuarie propunerea privind cota la FMI, inclusa de democrati intr-un proiect privind finantarea operatiunilor guvernului federal.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Daca Senatul va adopta o lege privind ajutorul pentru Ucraina care include "prevederea FMI", adoptarea pachetului la nivelul Congresului va presupune negocieri intre cele doua partide dominante si va reduce semnificativ sansele ca noul guvern de la Kiev sa primeasca sprijin financiar din partea SUA inainte de vacanta legislativului american din saptamana 17-23 martie. Senatul nu a programat inca votul privind planul de sprijin pentru Ucraina.

Statele Unite a amanat implementarea unui acord incheiat in 2010 de toate tarile membre FMI, care prevede dublarea capacitatii de creditare a fondului la 733 miliarde de dolari. Prin implementarea planului, marile economii emergente, precum China, ar obtine cote mai mari de vot in conducerea FMI, pentru a mentine raportul presupus de cresterea ponderii acestor state in economia globala.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Una dintre primele masuri luate de noul guvern de la Kiev a fost invitarea unei misiuni FMI pentru negocierea unui acord stand-by.
Banca Mondiala a anuntat luni ca este pregatita sa acorde in acest an un ajutor de "pana la trei miliarde de dolari" pentru Ucraina. Comisia Europeana a prezentat saptamana trecuta un plan de sprijin in valoare de cel putin 11 miliarde de euro pentru Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.