Directorii executivi ai companiilor din Uniunea Europeana listate la bursa vor fi remunerati in functie de raportul fata de salariul mediu al angajatilor, iar nivelul compensatiilor va fi decis de actionari, potrivit unui proiect de directiva europeana consultat de Financial Times.

Actionarii vor fi responsabili de aprobarea politicii de salarizare a directorilor executivi, potrivit propunerii legislative, care va fi prezentata luna viitoare.

De asemenea, politica de remunerare a directorilor executivi trebuie sa stabileasca plafoane pentru salarii si bonusuri, dar si un raport intre compensatia primita de conducerea companiei si compensatia medie a angajatilor cu norma intreaga, potrivit proiectului de directiva. Totodata, trebuie inclusa "o explicatie privind motivele pentru care acest raport este considerat acceptabil".

Actionarii ar urma sa aprobe odata la trei ani politica de remuneratie a companiei, care va trebui aplicata cu strictete. De asemenea, actionarii vor trebui sa avizeze in fiecare an un raport anual privind compensatiile financiare acordate in companie in ultimul an financiar.

Comisia Europeana vrea de asemenea sa standardizeze modul in care companiile listate la bursa publica si prezinta nivelul de salarizare a directorilor. Potrivit comisarului european pentru piata interna, Michel Barnier, directiva are rolul de a consolida drepturile actionarilor si de a asigura o legatura mai directa intre compensatia financiara a directorilor si performantele companiei.

Daca va fi aprobata de Parlamentul European si de statele membre UE, directiva va influenta peste 10.000 de companii listate la bursa in Europa.

Pe langa reforma in zona politicii de remunerare a directorilor, directiva plaseaza noi responsabilitati in sarcina investitorilor institutionali si ofera companilor dreptul de a-si identifica actionarii.

Multe state membre vor fi deranjate de propunere, avand in vedere ca majoritatea guvernelor nu impun companiilor listate sa raporteye an mod riguros compensaiiile financiare sau distribuirea voturilor actionarilor.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.