Castigul salarial mediu net a scazut in ianuarie cu 7,7% (135 lei) fata de luna anterioara, la 1.625 lei, ca urmare a primelor acordate in decembrie, dar si incasarilor mici sau angajarilor pe bani mai putini, cele mai mari reduceri inregistrandu-se in industria calculatoarelor, farma si imobiliare.

Comparativ cu ianuarie 2013, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%.

"In luna ianuarie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sarbatori, sfarsitul de an si pentru performante), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, intre 21% si 25%, s-au inregistrat in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, fabricarea hartiei si a produselor din hartie. De asemenea, reduceri intre 15% si 20% au avut loc in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), industria metalurgica, scrie MEDIAFAX.

Scaderi cuprinse intre 12% si 14,5% au fost raportate si in extractia carbunelui superior si inferior, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, constructii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, alte activitati extractive, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura).

Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in sectorul economic in hoteluri si restaurante (3,4%), activitati de posta si de curier (0,7%), alte activitati de servicii (0,4%) si au fost cauzate in principal de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata .

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, de 1,2% in sanatate si asistenta sociala, de 1,1% in administratia publica si de 0,6% in invatamant.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.144 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (972 lei).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.