Uniunea Europeana este pregatita sa acorde sprijin financiar substantial Ucrainei odata ce va fi investit un nou guvern si ar trebui sa ofere Kievului o perspectiva europeana clara, a declarat duminica comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, citat de Reuters.

Parlamentul Ucrainei a votat destituirea presedintelui Viktor Ianukovici dupa trei luni de proteste care au luat o turnura violenta in ultimele zile, lasand in urma 82 de morti in urma ciocnirilor dure dintre protestatari si fortele de ordine.

Ianukovici a parasit Kievul si a denuntat o lovitura de stat, transmite MEDIAFAX.

Inlaturarea liderului pro-rus Ianukovici ar trebui sa retraga Ucraina din sfera de influenta a Rusiei si sa o apropie de Europa, incetinind in acelasi timp punerea in aplicare a proiectului liderului rus Vladimir Putin de a reuni cat mai mult din fosta Uniune Sovietica intr-o noua uniune euroasiatica.

"Din punct de vedere european, este important sa oferim o perspectiva europeana clara poporului ucrainean, care si-a demonstrat angajamentul fata de valorile europene. Suntem pregatiti sa oferim asistenta financiara substantiala pentru Ucraina odata ce va fi finalizata o solutie politica, bazata pe principii democratice, si odata ce va fi instalat un nou guvern dedicat in mod autentic si serios reformelor institutionale si economice", a declarat Rehn duminica, la Sydney, dupa o intalnire a ministrilor Finantelor si sefilor bancilor centrale din statele G-20.

Intrebat cat de mare va fi asistenta financiara de la UE catre Ucraina, Rehn a precizat ca in prezent sunt evaluate necesitatile tarii.

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anuntat anterior ca a discutat cu omologul sau german pentru a exercita presiuni in vederea deblocarii unui "ajutor financiar vital din partea Fondului Monetar International" pentru Ucraina.

Protestele din Ucraina au inceput in luna noiembrie a anului trecut, dupa ce Ianukovici s-a retras dintr-un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana, optand pentru relatii mai stranse cu Rusia in schimbul unei linii de finantare de 15 miliarde de dolari si reducerii semnificative a pretului gazelor rusesti. Sprijinul financiar acordat de Rusia a fost suspendat in urma evenimentelor recente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.