Guvernul spaniol va incepe privatizarea Bankia prin vanzarea unui pachet de 5-10% din actiuni catre investitori institutionali, la doi ani dupa ce statul a fost nevoit sa preia participatia majoritara, pentru a salva banca de la faliment in urma unor pierderi de 19 miliarde euro.

Spania detine 68,4% din actiunile Bankia, a patra mare banca din Spania, prin fondul de restructurare a sectorului bancar, FROB.

Privatizarea va fi realizata in etape, pe parcursul urmatorilor cativa ani, a declarat presedintele Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, pentru ziarul ABC, transmite MEDIAFAX.

"Cel mai probabil model de privatizare este similar cu cel al Lloyds. Primele pachete vandute vor fi mai mici. Ne gandim la 5-10%. Actiunile vor fi plasate catre investitori institutionali", a afirmat bancherul.

Guvernul birtanic a atras in luna septembrie 3,2 miliarde lire sterline prin vanzarea unei participatii de 6% la grupul financiar Lloyds, nationalizat in urma crizei financiare mondiale.

Bankia a devenit simbolul crizei financiare din Spania, dupa ce a anuntat pierderi de peste 19 miliarde euro in 2012, din cauza volumului urias de credite pentru proiecte imobiliare devenite nepeformante. Bankia a inghitit aproape jumatate din linia de credit de 41,3 miliarde euro pusa la dispozitie Spaniei de UE pentru restructurarea sectorului bancar.

Conform planului de restructurare a Bankia convenit de Spania cu Comisia Europeana, guvernul trebuie sa vanda pana in 2017 intreaga participatie detinuta la institutia de credit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.