Business22 Ianuarie 201416:54

Lectura de 4 minute

Autoritatea de Supraveghere Financiara a aplicat de la infiintare, aprilie 2013, pana la finele anului 43 de amenzi in sectorul asigurarilor, in cuantum de 782.000 lei, cea mai mare sanctiune, de 130.000 lei, revenind liderului pietei de profil, Astra.

"Chiar daca in anul 2013, prin aplicarea politicii de sanctionare graduala si progresiva, mergand pana la interzicerea temporara a practicarii RCA de catre o societate (Euroins Romania - n.r.), ASF a fost perceputa ca un supraveghetor mai ferm in piata asigurarilor, obiectivul supravegherii este acela de conformare voluntara a industriei reglementate si nu de conformare in urma aplicarii de amenzi", se arata intr-un comunicat al institutiei, transmite MEDIAFAX.

In randul societatilor de asigurare, cea mai mare amenda a primit-o liderul pietei asigurarilor, Astra. De asemenea, presedintele Directoratului Astra, Iulius Alin Bucsa, si Liviu Stoicescu, membru al Directoratului societatii, au fost sanctionati cu amenzi de cate 50.000 de lei. In plus, conducatorul departamentului de daune al Astra a primit o amenda de 30.000 de lei.

"Amenzile au fost aplicate in urma aspectelor sesizate in cadrul controlului ASF desfasurat, in perioada iulie-august 2013, la sediul Astra. Controlul a avut ca obiect inclusiv verificarea modalitatii de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului CSA 11/2012. Decizia de control a fost luata dupa ce ASF a solicitat Astra clarificari in privinta modului in care societatea intelege sa instrumenteze dosarele de dauna. Intrucat clarificarile oferite de societate nu au fost satisfacatoare, ASF a decis controlul la Astra", se spune in comunicat.

In plus, ASF a solicitat Astra sa revizuiasca normele/procedurilor/instructiunile interne privitoare la instrumentarea dosarelor de dauna, astfel incat sa respecte toate cerintele si termenele prevazute de legislatie in ceea ce priveste instrumentarea dosarelor de dauna pentru asigurarile RCA, precum si revizuirea normelor/procedurilor/instructiunilor interne cu privire la solutionarea petitiilor, astfel incat sa asigure inregistrarea in registrul unic de petitii a tuturor petitiilor primite de societate.

Citeste si:
Piata asigurarilor RCA: peste 88.000 de dosare de dauna in perioada...
Piata asigurarilor RCA: peste...

La finele lunii iulie 2013, Consiliul ASF a hotarat sanctionarea presedintelui Directoratului Omniasig, Mihai Tecau, si a vicepresedintelui directoratului, Artur Borowinski, cu amenzi de cate 50.000 de lei. De asemenea, Daniela Camelia Covacescu, membru in Directoratul Omniasig, a primit o amenda de 30.000 de lei.

"Consiliul CSA a dispus, in data de 26 aprilie 2013, efectuarea unui control la Omniasig, avand ca tematica verificarea modului de instrumentare a dosarelor de dauna, precum si a modului de respectare a Ordinului CSA 11/2012 (pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari)", se spune in comunicat.

In urma controlului ASF, reprezentantii institutiei au constatat ca evidenta contabila si operativa a Omniasig nu permite intocmirea corecta a rapoartelor solicitate de catre autoritatea de supraveghere, iar rezervele de dauna avizate sunt subevaluate, atat la data de 31 decembrie 2012, cat si la data de 30 aprilie 2013, si nu sunt constituite la valoarea si in momentul luarii la cunostinta despre pretentiile asiguratilor/pagubitilor.

De asemenea, echipa de control a ASF a constat ca Omniasig nu a respectat prevederile legale in ceea ce priveste avizarea, constatarea prejudiciilor si plata despagubirilor, iar procedura privind modalitatea de solutionare a petitiilor nu era in concordanta cu prevederile normelor.
In cazul Euroins, la 22 mai 2013, Consiliul ASF a hotarat sanctionarea conducatorului departamentului de daune al societatii, Stamov Bozhidar Stoyanov, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei.

Citeste si:
Descinderi la cei care ard deșeuri pe câmp: Asta nu e o afacere, e...
Descinderi la cei care ardeau...

Totodata, ASF a obligat societatea, printre altele, ca revizuiasca toate dosarele de dauna respinse de Euroins, pentru care termenul de prescriptie nu a intervenit si gestionarea acestora in conformitate cu prevederile in vigoare.

Ulterior, la finele lunii august 2013, Consiliul ASF a hotarat interzicerea temporara a practicarii de catre Euroins Romania a asigurarii RCA, precum si sanctionarea directorului general al societatii, Mihnea Tobescu, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei.

In plus, ASF a retras aprobarea conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, Stamov Bozhidar Stoyanov.

O luna mai tarziu, Consiliul ASF a hotarat incetarea interzicerii temporare a practicarii asigurarii RCA de catre Euroins Romania, simultan cu implementarea unui plan de masuri de catre societate.

Citeste si:
Fabrica de paine din Brasov era asigurata la Omniasig
Fabrica de paine din Brasov...

Planul de masuri includea, printre altele, revizuirea dosarelor de dauna RCA aflate in rezerva de dauna la data de 31 august 2013, in termen de doua luni de la data primirii deciziei, precum si revizuirea procedurii de solutionare a petitiilor astfel incat sa corecteze
inconsecventele/neclaritatile/neconformitatile fata de prevederile normelor ASF, in termen de o luna de la data primirii deciziei.

La finele anului 2013, Consiliul ASF a hotarat retragerea aprobarii directorului general si presedintelui CA al Onix Asigurari, Simone Lentini, dupa ce autoritatea a constatat ca acesta nu a respectat conditiile asumate in urma aprobarii din partea institutiei din 12 septembrie 2012.

"Conduita ferma a ASF va continua si in acest pentru a crea premizele ca societatile de asigurari sa intelega pe deplin ca trebuie sa instrumenteze si sa finalizeze dosarele de dauna intr-un mod adecvat, cu respectarea drepturilor asiguratilor", se mai spune in comunicatul ASF.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.