Presedintele Traian Basescu a comunicat Guvernului ca va respinge Legea proiectului de buget si va sesiza Curtea Constitutionala, iar rugamintea Guvernului a fost ca procedura sa fie derulata intr-un termen rezonabil, dar presedintele nu a spus "nici da, nici nu", a declarat premierul Ponta, citat de MEDIAFAX.

"Presedintele Basescu va respinge legea, va sesiza CC, rugamintea mea a fost sa le faca intr-un termen rezonabil, sa avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici ca da, nici ca nu", a spus premierul, pe holul Parlamentului.

Ponta a fost intrebat care a fost pozitia presedintelui in privinta memorandumului cu FMI si CE.

"A spus ca nu-l semneaza (...) vestea buna pe care mi-a dat-o ministrul Voinea este ca a discutat la Comisia Europeana si daca avem bugetul votat in conditiile pe care le-am discutat cu CE, atunci vom primi in continuare acel pop-up de 10%, deci nu vom pierde 30 si ceva de milioane de euro pe luna. Cu atat mai mult trebuie sa votam cat mai repede bugetul, ca sa existe acest pericol nici macar pentru luna ianuarie. Deci, daca avem bugetul votat, asa cum l-am negociat cu reprezentantul CE, nu conteaza ca nu e semnat memorandumul cu FMI", a declarat Ponta.

Potrivit acestuia, "presedintele vrea sa sicaneze foarte mult".

"Pozitia presedintelui a fost extrem de inflexibila", a spus Ponta.

Premierul a precizat ca acordul de colaborare institutionala cu seful statului ramane suspendat.

"Nu se ocupa presedintele tarii – si asta e un lucru pe care l-am reiterat si cu care presedintele, culmea, a si fost de acord – politica fiscal-bugetara e responsabilitatea Guvernului si, evident, a Parlamentului, care accepta sau nu bugetul (...) Aici la buget lucrurile sunt foarte clare, ori noi, ori el. Nu poate el sa ne faca bugetul noua, pe voturile noastre si pe programul nostru politic", a mai afirmat Ponta.

Intrebat care vor fi urmatorii pasi, Ponta a raspuns: "Parlamentul urmeaza sa dea votul asupra Bugetului, se trimite la presedinte, presedintele m-a asigurat ca il retrimite, deci dansul nu e de acord de principiu. il votam inca o data, il trimitem presedintelui".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Ponta a spus ca Basescu i-a transmis ca va contesta bugetul si la Curtea Constitutionala.

"Rugamintea mea la presedinte a fost ca toata aceasta joaca, asa, doar de sicanare, daca poate totusi sa se desfasoare pe parcursul lunii decembrie si la 1 ianuarie sa avem Bugetul. Ar fi spre binele oamenilor, pentru ca, pana la urma, ce vina au oamenii ca presedintele vrea sa ne dea noua lectii? Chiar nu au nicio vina oamenii", a spus Ponta.

El a mentionat ca daca incepe anul 2014 fara ca bugetul sa fie adoptat, atunci va exista o mare frustrare si nemultumire indreptita a oamenilor, respectiv a pensionarilor, a celor cu salarii minime, a medicilor rezidenti, a profesorilor, agricultorilor, precum si a celor cu hotarari judecatoresti.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca a urmarit declaratia premierului de dupa intalnirea de la Cotroceni, precizand ca Victor Ponta nu a inteles, de fapt, ca la intalnirea cu seful statului nu s-a discutat despre buget, ci despre acciza la carburant.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

"Am fost de acord cu aceasta intalnire cu speranta ca putem discuta despre cresterea accizei la carburant, pe care eu o consider daunatoare", a spus Basescu.

El a amintit ca prin acciza marita la carburant vor fi afectati puternic cei cu veniturile cele mai mici si IMM.

"Parerea mea este ca, urmarind declaratia premierului, premierul nu a inteles ce am discutat, el a inteles ca am vorbit despre buget", a spus Basescu.

Presedintele a mai zis ca punctul de vedere al lui Victor Ponta a ramas "inflexibil", respectiv ca va fi introdusa taxa suplimentara la combustibili si ca refuzul sau de a semna Memorandumul cu FMI nu are nicio semnificatie in privinta mentinerii acordului cu Fondul si Uniunea Europeana, acest acord fiind intrerupt doar daca programul deraiaza.

"Refuzul meu de a semna Memoramdumul prin care sa aprob negocierile cu FMI, CE si Banca Mondiala nu are niciun fel de semnificatie in privinta mentinerii acordului intre Romania si FMI, respectiv Uniunea Europeana", a spus seful statului.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.