Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a afirmat, sambata seara, la Constanta, ca baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu va deveni un nod de transport esential pentru echipamentele americane care se reintorc din Afganistan.

El a precizat in cadrul discursului sau sustinut in cadrul unei receptii organizate la bordul navei Mount Whitney, la care au fost prezenti politicieni, oficialitati militare, oameni de afaceri, ca Romania este unul dintre cei mai buni si mai loiali aliati ai SUA.

"In ultimul deceniu, in calitatea sa de membru NATO din anul 2004 Romania s-a transformat intr-unul dintre cei buni si mai loiali aliati ai Statelor Unite, aducand o contributie timpurie la eforturile NATO si ale coalitiei in Kosovo, Irak si Afganistan. Romania este un participant de incredere in cadrul operatiunilor internationale de mentinere a stabilitatii, ati lucrat strans cu Fortele Armate ale Statelor Unite in operatiuni pretutindeni in lume, ati mentinut forte compuse din mai mult de doua batalioane dislocate drept componente ale Fortei Internationale de Securitate din Afganistan si ati contribuit cu sute de jandarmi la instruirea fortelor de politie afgane. Statele Unite sprijina Romania in aceste dislocari internationale, oferind pregatire, exercitii, finantare, achizitii in domeniul asistentei de securitate si in alte programe de colaborare pentru a mari numarul de militari romani complet echipati si pregatiti sa conlucreze umar la umar cu fortele americane", a spus insarcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA, scrie MEDIAFAX.

El a mentionat ca pe langa sprijinul acordat in misiuni internationale, Romania indeplineste si alte activitati importante pe teritoriul sau.

"Sprijinul romanesc este evident in strainatate, dar Romania joaca de asemenea multiple roluri esentiale acasa. Centrul de pregatire de lupta de la Cincu pregateste militari si civili din mai multe tari pentru a participa la operatiuni in sprijinul pacii. Romania gazduieste si Black Sea Rotational Force, care este un contingent permanent de militari ai Corpului de Infanterie Marina al Statelor Unite care lucreaza la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu pentru a instrui sute de militari din aproximativ 10 alte tari", a afirmat Duane Butcher.

El a subliniat ca Mihail Kogalniceanu va avea un rol important retragerea echipamentelor militare din Afganistan.

"Vorbind despre Mihail Kogalniceanu, Romania ne-a permis cu generozitate sa utilizam in mod extins unitatile sale pentru transportul trupelor si echipamentului spre si dinspre Afganistan. Pe masura ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogalniceanu va deveni un nod de transport esential pentru echipamentele americane care se reintorc din Afganistan", a declarat insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

El a mentionat ca legaturile dintre Romania si SUA devin din ce in ce mai puternice.

"Statele Unite considera Romania ca fiind printre cei mai buni prieteni ai sai. Impartasim atat de multe idealuri, opinii si pozitii incat este firesc ca legaturile dintre noi sa devina din ce in ce mai puternice. Am luptat umar la umar in Irak si Afganistan, am facut aceleasi sacrificii si ne-am asumat aceleasi riscuri in sprijinul misiunilor NATO. Parteneriatul nostru in domeniul securitatii, atat cel bilateral, cat si cel in calitate de aliati in cadrul NATO asigura mai multa securitate pentru cetatenii nostri si a adus mai multa securitate si libertate cetatenilor din Libia, Afganistan si Irak. Am gasit in Romania un partener cu care putem conlucra umar la umar intr-o gama completa de chestiuni", a mai spus Duane Butcher.

La receptia organizata de Ambasada SUA la bordul navei Mount Whitney au fost prezenti, printre altii, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, fostii ministrii ai Apararii, Ion Mircea Pascu si Corneliu Dobritoiu, parlamentarii PDL Cristian Boureanu, Gigi Chiru, Florin Gheorghe, parlamentarii PSD Alexandru Mazare si Cristina Dumitrache, parlamentarul PNL, Mihai Lupu, Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei, presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii, Corina Martin, oficialitati militare.

Citeste si:
Inchirierea cutiilor din plastic este un serviciu foarte util...
Inchirierea cutiilor din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.