Salariul minim brut va fi majorat in etape la 900 lei, majorari salariale doar la unii bugetari si o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant. Acestea sunt doar cateva dinrte deciziile luate de Guvern in urma negocierilor cu FMI


Salariul minim brut va fi majorat anul viitor in doua etape, respectiv de la 800 lei, in prezent, la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, urmand sa fie operate si cresteri salariale individuale,dar nu egal la toti bugetarii, ci tintit pe profesori debutanti si medici rezidenti, relateaza MEDIAFAX.

"Vom lua in calcul cresterea salariului minim la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei incepand cu 1 iulie. Avem si un fond de crestere a salariilor in domeniul bugetar, nu va fi o crestere egala pentru toti angajatii, ci va fi o crestere tintita pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul in care vor creste salariile medicilor rezidenti, ale profesorilor debutanti si ale altor categorii", a anuntat premierul Victor Ponta, la finalul discuriitor cu Fondul Monetar International.

Accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb, a declarat, luni premierul Victor Ponta. Va fi introdusa o acciza de 0,7 cenri la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera. De asemenea, Guvernul va creste cu 25% redeventele pentru resursele naturale, cu exceptia celor de petrol si gaze.

Nivelul contributiilor de asigurari sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, daca Guvernul va identifica pana la 1 iulie toate resursele care sa permita compensarea integrala a efectelor acestei masuri, a mai precizat premierul Victor Ponta.

Prim-ministrul a confirmat cu aceasta ocazie introducerea platei impozitului pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pana in prezent. Daniel Chiroiu, a confirmat ca nu s-au mai facut derogari, deci vor fi taxate rertlele electrice, eoliene si hidrologice.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

"Toate companiile care detin constructii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz... Nu numai companiile de stat, dar si companiile private (...) Stabilim in perioada imediat urmatoare (nivelul taxarii - n.r.) , noi stabilim ca masura de principiu, masura ce vom impozita ca si constructie speciala, depinde de categoria de constructie speciala, va avea o cota diferentiata", a aratat Chiroiu.

Bugetul pe anul viitor va fi construit pe un deficit de 2,2% din PIB si o crestere economica de 2,2%, indicatori conveniti cu FMI si Comisia Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.