Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz Medias ar putea incepe in 18-19 octombrie, mai repede decat era programat, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piata de capital.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa listeze Romgaz la bursa in luna noiembrie, dupa mai multi ani de amanari.

Pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, respectiv 85,1%, este detinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea. Daca statul va vinde pachetul vizat de actiuni, participatia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Potrivit surselor, daca oferta Romgaz va atrage peste 450 milioane de euro, va fi considerata un succes. Estimarile anterioare ale autoritatilor vizau suma de 600 milioane de euro.

Sursele citate au adaugat ca va fi o singura transa pentru investitorii de retail si una pentru investitorii institutionali.

Totodata, va fi aplicat un mecanism prin care un procent de 5% din transa investitorilor institutionali sa poata fi transferat pe segmentul investitorilor de retail.

"Fostii investitori din retail, mari si mici, se vor contopi in transa investitorilor mici, deci va fi doar transa investitorilor mici si cea a investitorilor institutionali. Se va folosi un mecasnim prin care, daca intre transa investitorilor mici si cea a celor institutionali va fi un raport intr-o anumita marja, va fi luat un procent de 5% de la investitorii institutionali care va fi transferat celor de retail. De exemplu, la 10 actiuni subscrise sa primeasca 4-5 actiuni. Statul incearca sa stimuleze la aceasta listare capitalul romanesc", au spus sursele.

Listarea Romgaz va fi prima in care o parte din actiuni va fi vanduta pe piete externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din oferta (GDR).

Potrivit unui regulament publicat la inceputul lunii octombrie de Autoritatea de Supraveghere Financiara, cel mult doua treimi din actiunile vizate in oferte pentru listare la bursa din Romania pot fi cotate pe o piata externa, prin intermediul GDR-urilor.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Sursele au adaugat ca Romgaz a selectat Mellon Bank of New York pentru emiterea GDR-urile din oferta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.