Romania a facut progrese considerabile in domeniul fiscal, al sanatatii si in sectorul energetic pe parcursul ultimelor doua acorduri cu FMI, dar in privinta companiilor de stat sunt necesare mai multe masuri, care vor fi incluse in viitorul acord, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde.

"Ce are Romania? Aveti talent uman, surse de energie, finantare disponibila care trebuie fructificata si adminsitratie care poate fi eficientizata. Aveti toate ingredientele (...) Ati progresat mult si daca mai uit la parteneriatul dintre FMI si Romania vad lucruri bune. Performanta mai ales in domeniul fiscal, al sanatatii, in sectoarele de energie", a spus Lagarde la conferinta organizata la Banca Nationala a Romaniei, transmite MEDIAFAX.

Directorul general al FMI a aratat ca in privinta companiilor de stat sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maxima, pentru a beneficia de intreg potentialul uman si tehnic din aceste societati.

"Acest set de reforme va face parte din noul program", a spus Lagarde.

Anterior, presedintele Traian Basescu a declarat la intalnirea cu Lagarde ca Romania are nevoie sa fie asistata inca doi ani, aratand ca tara noastra a reusit sa finalizeze al doilea acord cu FMI, desi au fost cateva probleme, dar au fost depasite.

Seful statului a afirmat ca economia privata performeaza, in timp ce economia ce apartine statului este "un dezastru", aratand ca unul dintre principalele probleme este managementul neperformant.

Directorul general al FMI incheie marti o vizita de doua zile in Romania, iar miercuri o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut.

Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro si finalizat in luna iunie, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunãttire a managementului companiilor de stat.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.