Aflati care sunt oportunitatile si ce riscuri si cheltuieli suplimentare trebuie sa luati in calcul daca doriti sa cumparati un apartament executat silit.


Cat de mic poate fi pretul obtinut

Un apartament la executare silita poate deveni interesant pentru investitori sau utilizatori finali abia de la a doua licitatie, cand pretul scade cu 25% fata de pretul de evaluare. In plus, din acest moment incolo cumparatorul poate obtine o reducere suplimentara de inca 5-10%, spune Balau.

Astfel, spre exemplu un apartament de 90.000 euro la pretul pietei poate fi achizitionat la licitatie publica cu 60.000 euro, si incluzand chiar si costurile suplimentare totusi investitorul ar putea face un profit de zeci de mii de euro.

Sunt insa evaluarile realiste? Balau spune ca daca in urma cu cativa ani evaluarile apartamentelor erau “umflate”, dar ca acum multe din bancile de pe piata si-au reevaluat portofoliile si sunt la nivelul pietei actuale.

Daca doriti sa cumparati un apartament la executare trebuie insa sa luati in calcul si eventuale costuri suplimentare.

Ce costuri suplimentare te-ar putea astepta

Reprezentantul Coldwell Banker spune ca pe langa costul de achizitie efectiv sunt si costuri suplimentare pe care orice cumparator trebuie sa le ia in calcul pentru a vedea daca adunate pretului de achizitie tranzactia ramane in continuare una avantajoasa pentru el. Totusi, desi aceste cheltuieli suplimentare trebuie asumate de la bun inceput, Balau mentioneaza ca, din experienta sa, chiar si cu aceste sume, investitorii ies in profit.

Costurile sunt reprezentate pe de o parte de impozite si pe de cealalta parte de o serie de cheltuieli "neprevazute".

Ce costuri sunt:

1. 3%, impozitul la revanzare, in cazul in care cumparatorul cumpara ca investitie

2. 2%, impozitul pe transferul de proprietate, care desi teoretic trebuie platit de vanzator, in aceste cazuri este cel mai bine sa ti-l asumi din start.

Citeste si:
Primul apartament și bugetul: ce trebuie să iei în considerare
Primul apartament și bugetul:...

3. Eventuale cheltuieli de renovare, fiind posibil ca locuinta sa nu fie in stare foarte buna. Acestea pot fi de ordinul a cateva mii de euro, in functie de gradul de deteriorare

“Sunt putine cazurile in care locuintele sunt devastate, dar chiar si intr-o situatie in care sunt necesare lucrari, nivelul este de ordinul a cateva mii de euro”, spune Balau.

4. Eventuale cheltuieli cu evacuarea.

"In general, majoritatea apartamentelor care s-au tranzactionat si au fost consiliate de noi au fost deja eliberate de proprietari. De altfel rolul nostru este sa aducem clientului, in functie de ceea ce el isi doreste si de bugetul stabilit, cele mai bune proprietati de pe piata", spune Balau. Coldwell Banker promoveaza portofoliile de locuinte executate silit ale mai multor banci importante de pe piata, asa ca agentia nu ia comision de la cumparator pentru tranzactiile la licitatii publice.

Citeste si:
Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către APAN, comunitate...
Redirecționează 3,5% din...

5. Este bine sa verifici si daca exista restante de plata la intretinere.

Citeste mai articolul comlpet pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.