Slovenii, afectati de o grava recesiune, se declara incantati sa ii primeasca pe croati in marea familie europeana pe 1 iulie, dar, ca buni vecini, ei tin sa ii avertizeze ca "in curand veti ajunge langa noi, in iad!".

Acest avertisment amical, auzit frecvent in aceasta mica tara balcanica, nu reprezinta cu adevarat un regret fata de apartenenta la blocul european, insa regimul de austeritate actual din tara, impus de Bruxelles, a redus credinta slovenilor in Uniunea Europeana (UE).

Majoritatea tarilor care au aderat la UE in 2004 si 2007, continua sa considere, totusi, foarte pozitiva o aderare, care le-a adus fonduri pentru modernizarea infrastructurilor si le-a permis sa scape din sfera de influenta a Rusiei.

Intrarea in UE a tarilor din est, tinute decenii in spatele "Cortinei de Fier", a modificat in mod profund viata de zi cu zi.

"Pentru prima data exista un serviciu de colectarea gunoiului in satul bunicii mele", declara Cristian Ghinea, un analist politic roman.

Polonia, cel mai mare beneficiar al fondurilor de coeziune - 67,3 miliarde de euro in perioada 2007-2013 - a construit sau modernizat peste 10.000 de kilometri de drum si 1.600 de kilometri de cale ferata. Calitatea vietii, dar si libertatea circulatiei sunt deosebit de apreciate.

Doua milioane de polonezi si tot atatia romani traiesc si muncesc in strainatate. Lituanienii se afla intre "campionii" emigrarii. In Bulgaria, cea mai saraca tara din Europa, peste 70% dintre familii isi incurajeaza copiii sa studieze in strainatate, potrivit unui sondaj al institutului NCIOM.

Reforme ale sistemului judiciar, intreprinse sub presiunea continua a Bruxelles-ului, sunt vazute, de asemenea, cu ochi buni de populatiile satule de coruptia ce afecteaza clasele conducatoare, scrie MEDIAFAX.

Slovenii, la sfarsitul lui 2012, si apoi bulgarii, in aceasta iarna si din nou de cateva saptamani, au iesit in strada pentru a denunta impunitatea de care se bucura elitele lor politice.

Cetatenii acestor tari au uneori mai multa incredere in institutiile europene decat in Guvernele lor. "Intrarea in UE a fost un lucru bun, pentru ca a obligat oficiali politici sa aplice reforme", apreciaza Atena, o angajata a unei banci din Bucuresti.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.