Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017, pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018, pentru centralele eoliene.

Amanarea a fost decisa prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de marti.

In proiectul initial, amanarea certificatelor pentru producatorii de energie in panouri fotovoltaice si cei in microhidrocentrale era calculata pana la 1 ianuarie 2017. Pentru producatorii de energie eoliana era prevazut acelasi termen, respectiv 1 ianuarie 2018, transmite MEDIAFAX.

Ordonanta de urgenta modifica si completeaza Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Potrivit Guvernului, ordonanta prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi). In proiect era prevazut in acelasi timp ca pentru unitatile fotovoltaice vor fi acordate doar patru certificate.

Citeste si:
Prima reacție a lui Victor Ponta după rezultatul exit-poll
Victor Ponta: „Partidele...

In prezent, sunt acordate sase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsa in centrale fotovoltaice, doua certificate pentru energia produsa de turbine eoliene noi si trei certificate pentru energia hidro.

La inceputul sedintei de guvern, premierul Victor Ponta a aratat ca Guvernul este obligat sa adopte masuri privind sistemul de sustinere a energiei din surse regenerabile, astfel incat sa se ajunga la un pret al energiei sustenabil pentru populatie si industrie si pentru ca marile unitati producatoare sa nu isi "inchida portile".

Potrivit lui Ponta, Guvernul sprijina investitiile in domeniu, dar acestea trebuie sa respecte realitatile economice si sociale.

"Este important sa avem un pret la energie care sa asigure sustenabilitatea industriala, in primul rand. Avem mari unitati producatoare care, daca nu luam aceasta masura, practic au pierderi si inchid portile. Evident, vorbesc si de pretul pentru populatie. Incercam prin schema de ajutor, care de altfel este de foarte mult timp in dezbaterea publica, sa gasim linia de mijloc in care castiga si cei care investesc in energii regenerabile, dar mai ramane si o industrie si o populatie care sa consume acea energie, ca altfel o sa avem energie regenerabila si nu o sa mai aiba cine sa o consume, ca inchidem toate fabricile", a spus Ponta.

Citeste si:
Turcan: „O creştere a pensiilor cu 40% nu putea fi suportată de...
Turcan: „O creştere a...

El a adaugat ca, in ultimii sapte ani, pretul la gazele naturale in Statele Unite ale Americii, pentru industrie, a scazut cu 66%, in timp ce in Europa a crescut cu 35%. De asemenea, la energie electrica, in SUA pretul a scazut cu 4%, iar in Europa a crescut cu 38%.

"Nu trebuie sa fii specialist in energie ca sa intelegi ca, atunci cand unii scad preturile cu 60% si altii le cresc cu 35%, probabil ca in Romania si in Europa, daca nu luam masuri, se vor inchide toate fabricile si o sa ramanem doar sa fim muzeu, eventual, al omenirii, ceea ce nu cred ca e bine nici pentru Romania, nici pentru Europa", a mai spus Ponta.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.