Numarul insolventelor va creste in acest an cu 10%, ritm inregistrat si anul trecut, cand 23.665 de firme au intrat in incapacitate de plata, Romania raportand astfel cele mai multe astfel de cazuri din Europa Centrala, potrivit unui studiu al Coface citat de MEDIAFAX.

In total, in Europa Centrala au fost inregistrate anul trecut 72.630 de insolvente, in crestere cu 3,5% fata de 2011, cele mai multe in Romania si in Ungaria (22.840). In Bulgaria, 1.339 de firme au intrat in incapacitate de plata, in crestere cu 243,3% comparativ cu anul anterior, in Polonia au fost raportate 877 de insolvente, cu 21,3% mai multe fata de 2011.

Doar in Serbia, Ucraina, Estonia si Letonia au fost consemnate scaderi ale numarului de firme care au ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile.

In acelasi timp, Romania ocupa locul secund in Europa Centrala in functie de rata insolventelor, cu un procent de 5,67% din numarul total de firme active, respectiv 417.582. Prima pozitie este adjudecata de Serbia, unde ponderea insolventelor in total numar de firme active este de 7,93%.

Pentru 2013, Coface estimeaza inrautatirea situatiei la nivelul regiunii analizate, astfel ca numarul insolventelor vor creste in majoritatea tarilor din regiunea central si est europeana.

Coface mentioneaza ca datele despre companiile insolvente nu pot fi comparate in totalitate din cauza legislatiei diferite pentru fiecare tara in parte. Unele din acestea, cum ar fi statele baltice, au o lege a insolventei similara standardelor europene, in timp ce altele, cum ar fi Bulgaria sau Ucraina, au in continuare nevoie de reforme.

In Romania, in primele patru luni au intrat in insolventa aproape 6.000 de firme cu 5,46% mai multe fata de aceeasi perioada din 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.