Abandonarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar aduce pierderi in economia romaneasca de circa 3 miliarde euro, prin disparitia industriei nucleare orizontale, lipsa de noi contracte si nevalorificarea investitiilor deja realizate, potrivit unui studiu elaborat de asociatia Romatom.

"Renuntarea la acest proiect (...) va demobiliza pana la disparitie industria nucleara orizontala romaneasca, iar o serie de cheltuieli deja efectuate (...) reprezentand circa un miliard de euro, nu vor mai fi valorificate", se arata in studiu, transmite MEDIAFAX.

Sursa citata estimeaza la 1,6-1,8 miliarde de euro bunurile si serviciile care pot fi contractate, daca proiectul va fi finalizat, in caz contrar urmand sa fie afectata semnificativ si siguranta sistemului energetic.

De asemenea, bugetul de stat ar pierde anual 12,5 milioane de euro, suma aferente celor 16.000 de locuri de munca necesare pentru acest proiect.

Investitia pentru cele noua reactoare este evaluata la 6,4 miliarde de euro.

Potrivit lui Ion Rotaru, reprezentant al Romatom, exista un interes deosebit al companiilor romanesti sa participe la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4, respectiv 71 de societati, specializate in productia de componente, echipamente, constructii-montaj, proiectare si inginerie in sectorul nuclear civil.

Cele 71 de companii au avut anul trecut au avut o cifra de afaceri cumulata de 2,4 miliarde de lei (550 milioane euro).

Studiul recomanda Guvernului "un lobby inteligent" la nivelul UE pentru atragerea finantarii, nu doar pentru centrala de la Cernavoda, ci si pentru alte mari proiecte, precum hidrocentrala Tarnita, judetul Cluj, a mai pus Rotaru.

Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a afirmat ca energia nucleara s-a integrat in Europa inaintea politicienilor si ca spera in finalizarea investitiei de la Cermavoda.

"Cred ca este bine sa mentinem acest proiect. Cu siguranta este o decizie strategica, sunt convinsa ca ne va da tuturor increderea sa participam la construirea acestor proiecte, e pacat sa nu utilizam ceea ce avem. Sper sa finalizam cu mare succes acest proiect", a spus Lulache.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Teodor Chirica, membru al comitetului executiv al Forumului Atomic European (FORATOM) si fost director general al Nuclearelectrica, apreciaza ca lipsa deciziei politice in derularea proiectelor de productie a energiei, inclusiv reactoarele 3 si 4, si "pasarea" acestora de la un Guvern la altul vor duce la situatia in care Romania nu va mai avea suficienta energie din surse interne si va fi nevoita sa importe, astfel ca preturile vor "exploda".

"Lipsa de decizie si rostogolirea de la o legislatura la alta vor duce la importuri de energie si la explozia costurilor. Tara se va sufoca", a spus el.

Guvernul incearca sa resusciteze investitia de la Cernavoda, dupa ce, in urma unor decizii care au afectat structura actionariatului companiei de proiect, mai mult de jumatate dintre investitori au renuntat la proiect, in 2010.

Citeste si:
Reactoare nucleare cu bani de la americani. Din 2030 vor asigura...
Reactoare nucleare cu bani de...

Initial gandit sa fie derulat de un joint venture intre stat, reprezentat de Nuclearelectrica, si companii straine, in care niciunul dintre participanti sa nu aiba pachetul majoritar, proiectul reactoarelor 3 si 4 este acum controlat de stat, cu o participatie de peste 80%.

Centrala, administrata de compania de stat Nuclearelectrica, functioneaza cu doua reactoare, care asigura anual 18% din necesarul de electricitate al tarii. Centrala, a carei constructie a inceput in timpul regimului comunist, este prevazuta sa aiba cinci reactoare nucleare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.