Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca statul roman a vandut o parte din actiunile pe care le detine la Rompetrol pentru 200 milioane de dolari catre KazMunaiGaz, care, cu o participare a statului roman, va avea un fond de investitii de un miliard de dolari in perioada urmatoarea in Romania.

"E un proiect de lege pentru ca il trimitem la Parlament. Pana la urma, decizia finala, ca in toate marile privatizari sau marile cazuri de acest gen, trebuie sa apartina Parlamentului. Practic vindem o parte din actiunile statului cu 200 de milioane de dolari - este peste pretul de cotatie la bursa - iar, mai mult, KazMunaiGaz, cu o participare a statului roman, va avea un fond de investitii de un miliard de dolari in perioada urmatoare", a spus Ponta, detaliind astfel continutul memorandului privind Rompetrol, care va intra in dezbatere in sedinta de Guvern de miercuri.

Potrivit MEDIAFAX, Ponta a spus ca a fost interesat mai putin de pretul de 200 de dolari cu care au fost vandute actiunile - care oricum este peste pretul actiunilor la bursa, si mai mult de continuarea investitiilor in rafinaria de la Petromidia si in aplicarea fondului de investitii de un miliard de dolari.

Retail jobs

"Ceea ce m-a interesat pe mine - o spun direct, pretul e bun pentru ca e peste pretul actiunilor la bursa, dar mai putin m-a interest pretul - mai mult m-a interesat sa ramana Romania pentru Kazahstan o tara importanta, un partener economic strategic pentru KazMunaiGaz, sa se continue investitiile in rafinaria de la Petromidia si sa se puna in aplicare acel fond de un miliard de dolari de investitii", a spus Ponta.

El a aratat ca aceasta continuare a investitiilor KazMunaiGaz in Romania reprezinta in primul rand colectarea de taxe la bugetul de stat, crearea de locuri de munca si pastrarea Romaniei ca tara principala de investitii pentru un mare concern.

"In ordinea prioritatilor pentru mine nu a fost pretul - acuma s-a incheiat afacerea, pot sa spun lucrul asta - ci primul lucru a fost continuarea investitiilor in Romania, care pe linie orizontala inseamna in primul rand taxe - cate taxe incaseaza bugetul din activitatea Rompetrol e chiar mai mult decat pretul - inseamna locuri de munca si inseamna pastrarea Romaniei ca tara principala de investitii pentru un mare concern, cum este KazMunaiGaz", a mai spus Ponta.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

Rompetrol a incheiat in luna februarie un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat ca va rascumpara o parte din actiunile statului la compania Rompetrol Rafinare, care face parte din grup.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.