Profitul Apple a scazut in primele trei luni din 2013 cu 18%, la 9,55 miliarde de dolari, prima evolutie negativa din ultimii 10 ani, pe o piata a electronicelor mobile tot mai aglomerata, cu segmentul smartphone aproape de saturatie.

Estimarile prezentate de companie pentru urmatoarele trei luni se plaseaza sub proiectiile analistilor de pe Wall Street, potrivit datelor Bloomberg.

Apple a anuntat, odata cu raportul financiar prezentat miercuri, ca va transfera catre actionari 55 miliarde de dolari in cash, pentru a compensa scaderea abrupta inregistrata de pretul actiunilor in ultimele sapte luni pe fondul semnalelor privind franarea vanzarilor.

Actionarii vor fi rasplatiti atat prin cresterea dividendelor, cat si prin rascumpararea de actiuni. Compania a aratat ca va contracta imprumuturi pentru a finanta cel mai amplu program de rascumparare de actiuni din istorie, in urma caruia actionarii vor fi castigat, pana in anul 2015, incluzand initiative similare din trecut, un total de 100 miliarde de dolari.

Apple a acumulat rezerve de lichiditati de 145 miliarde de dolari, incercand acum sa utilizeze o parte din aceasta suma pentru a inversa declinul abrupt al actiunilor, care a redus valoarea de piata a companiei cu 280 miliarde de dolari in ultimele sapte luni.

Actiunile Apple au inchis miercuri la New York in urcare cu 1,87%, la 406,13 dolari, pret care asigura o capitalizare de piata de 381,38 miliarde de dolari. Cotatia bursiera a companiei si-a continuat cresterea in sesiunea de seara, avansand cu pana la 5,9% dupa inchiderea sedintei oficiale de tranzactionare si prezentarea rezultatelor si planului de compensare a actionarilor, scrie MEDIAFAX.

Titlurile Apple s-au depreciat insa cu aproximativ 24% de la inceputul acestui an pana marti, din cauza temerilor privind incetinirea cresterii pietei smartphone-urilor, intensificarea competitiei in zona electronicelor mobile si scaderea marjei de profit odata cu cresterea costurilor.

Profitul net al Apple a scazut in perioada ianuarie-martie - al doilea trimestru al anului fiscal 2012-2013 - cu 18%, la 9,55 miliarde dolari, de la 11,62 miliarde de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut. Totodata, compania a investit mai mult in marketing, astfel ca marja de profit brut a scazut de la 47,4% la 37,5%. Vanzarile companiei au crescut cu 11,2%, de la 39,2 miliarde de dolari la 43,6 miliarde de dolari.

Citeste si:
Lavrov: Invazia din Ucraina este un răspuns la acțiunile NATO
Lavrov: Invazia din Ucraina...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.