Sectoarele bancare din Romania, Ungaria si Slovenia vor ramane neprofitabile in acest an, intrucat grupurile-mama reduc cheltuielile pentru a-si consolida capitalul, in contextul crizei financiare din zona euro.

Institutiile de credit din Ungaria si Romania sunt afectate de dependenta de fonduri de la bancile-mama din vestul Europei, a declarat Simone Zampa, analist la Moody's intr-un interviu acordat Bloomberg si preluat de cotidianul The Sydney Morning Herald.

Bancile din Cehia, Slovacia si Polonia, care se finanteaza mai ales prin depozite, vor continua sa raporteze profituri, a spus el.

Marile grupuri bancare prezente in estul UE, inclusiv UniCredit, Raiffeisen International si Erste Group, reduc costurile pentru a compensa provizioanele pentru credidte neperformante din regiune si pentru a intruni criteriile privind capitalul.

Sectorul bancar din Romania a raportat pierderi pentru ultimii trei ani, in timp ce in Slovenia avansul creditelor neperformante a declansat speculatii ca statul, membru al zonei euro, va avea nevoie de un pachet de ajutor extern, scrie MEDIAFAX.

"Climatul operational general pentru banci in Europa Centrala si de Est va ramane, probabil, dificil si va fi expus in continuare la riscuri externe, legate in principal de zona euro. Ne asteptam ca industriile bancare din Ungaria, Slovenia si Romania sa continue sa raporteze pierderi", a afirmat analistul Moody's.

In Ungaria, populatia a imprumutat predominant in franci elvetieni inainte de criza financiara. Dupa 2008, deprecierea puternica a forintului in raport cu francul a crescut puternic ratele, iar creditele neperformante au avansat. Guvernul ungar a impus taxe speciale asupra bancilor, pentru a obtine fonduri necesare reducerii deficitului bugetar, si a anuntat ca intentioneaza sa aduca cel putin 50% din sistemul bancar sub control local.

In Slovenia, creditele neperformante, datorate mai ales prabusirii sectorului constructiilor, se afla in crestere. In octombrie se situau la 18% din PIB al tarii, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.