Comisarul pentru Industrie Antonio Tajani a cerut marti ArcelorMittal sa amane decizia de inchidere a unor fabrici in Europa, pentru a astepta prezentarea, pana in vara, a unui plan european de masuri pentru industria otelului.

"Doresc sa solicit ArcelorMittal sa amane decizia de inchidere a uzinelor cel putin pana la aprobarea unui plan de actiune al Comisiei Europene, pentru ca sunt convins ca putem da un raspuns pentru protejarea industriei siderurgice europene", a declarat Tajani la deschiderea unei reuniuni pe tema acestui plan.

Tajani a trimis o scrisoare in acest sens conducerii ArcelorMittal, a aratat ministrul francez pentru Redresarea Industriei, Arnaud Montebourg, care participa la reuniune alaturi de reprezentati ai industriei otelului, sindicatelor, Parlamentului European si alti ministri europeni.

ArcelorMittal a protestat insa, indicand ca nu este treaba Comisiei Europene nici a statelor membre sa intervina in activitatea companiilor private, scrie MEDIAFAX.

"Sunt dezolat, ArcelorMittal profita de subventii publice, ca multe activitati industriale din industria otelului, este normal ca aceste activitati sa fie controlate", a spus Montebourg.

Ministrii din Franta, Luxemburg si Valonia (parte a statului federal belgian), cele mai afectate state de masurile de restructurare luate de ArcelorMittal, au scris lui Tajani, in urma anuntului facut de grupul siderurgic privind inchiderea unei unitati din Liege, Belgia, care va duce la concedierea a 1.300 de angajati.

In scrisoare, oficialii au cerut comisarului sa-l invite se seful ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, sa dea explicatii la Bruxelles.

Lakshmi Mittal nu a venit insa la masa rotunda organizata de Comisia Europeana pentru pregatirea planului de masuri destinate industriei siderurgice.

Comisarul european a subliniat ca industria siderurgica este un sector major pentru dezvoltarea Europei, intrucat toate sectoarele economice au nevoie de otel si a aratat ca obiectivul Comisiei este ca 20% din PIB-ul UE sa fie asigurat de industrie, in 2020, cu un loc foarte important pentru siderurgie.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.