Romania ar obtine fonduri UE de peste 43 de miliarde euro in 2014-2020, conform unor surse europene citate de MEDIAFAX.

Presedintele Traian Basescu a sustinut vineri seara declaratii de presa in legatura cu ce a obtinut Romania in urma negocierilor bugetare.

”Bugetul UE pentru 2007-2013 a fost de 994 de miliarde de euro. Bugetul pentru 2014-2020 este de 960 de miliarde. Este prima data in istoria UE cand bugetul scade. In aceste conditii, faptul ca Romania reuseste o crestere cu 18% a bugetului a locat direct este un lucru bun si este cel mai mare procentaj de crestere din toate cele 27 de state”, a declarat Basescu.

In mod concret, sumele pe care le primeste Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe, el mentionand ca in total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

El a aratat ca, in total - coeziune, PAC, combaterea somajului la tineri si combaterea saraciei in mediul rural - inseamna un buget de 39,887 miliarde euro. "Cu permisiunea dumneavoastra, as spune 40 de miliarde", a completat presedintele
.
"Deci, aceasta este alocarea noastra de tara, dar Romania mai are ocazia sa acceseze si alte programe (...) dar care nu sunt gestionate de Guvernul Romaniei. Deci, sunt si alte facilitati pentru a castiga bani, pentru a aduce bani in tara, totul este sa avem proiecte de calitate", a mai spus presedintele.

Presedintele Basescu a declarat ca pe langa cele aproape 40 de miliarde euro obtinute de Romania la negocierea bugetului 2014-2020 mai pot fi adaugate cel putin 4 miliarde de euro care ar putea fi salvate de la dezangajare pe exercitiul 2007-2013 prin concesiile facute de Consiliul European si CE.

"Deci, bani avem pe asistenta tehnica ca sa putem utiliza ajutorul Comisiei si Romania sa reuseasca sa foloseasca toata suma alocata", a mai spus Traian Basescu.

"Mai putem obtine patru miliarde, asa cum este evaluarea minimala a Ministerului Finantelor. (...) Deci, mai pot adauga 4 miliarde pe langa cele 40 de miliarde care ne vin pe bugetul repartizat pe exercitiul financiar urmator", a mai declarat presedintele Basescu.

Presedintele a precizat anterior sumele pe care le primeste Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe, el mentionand ca in total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.