Presedintele Traian Basescu, ministrul Apararii Mircea Dusa, oficiali NATO si ai SUA participa, luni, la ceremonia de marcare a demararii lucrarilor principale de constructie la Facilitatea de aparare antiracheta din cadrul Bazei Militare de la Deveselu.

Delegatia americana prezenta la eveniment este condusa de James Miller, adjunctul secretarului apararii pentru politica de aparare, si include alti inalti oficiali din cadrul Departamentului Apararii, Departamentului de Stat si comandamentelor fortelor americane din Europa.

Potrivit MEDIAFAX, din partea conducerii NATO participa la eveniment ambasadorii Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct, si Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru amenintari emergente de securitate.

Totodata, sunt prezenti reprezentanti ai ministerelor afacerilor externe din Polonia si Turcia, state care gazduiesc sau vor gazdui componente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice si care contribuie, astfel, la sistemul antiracheta al NATO.

Din partea MAE roman participa Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice. De asemenea, mai iau parte la eveniment oficiali din institutii centrale de stat si conducatori ai autoritatilor locale.

Ceremonia, prevazuta initial pentru ora 11.45, a inceput in jurul orei 12.15, dupa sosirea presedintelui Traian Basescu.

La eveniment este prezenta fanfara militara si militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul".

Ceremonia se desfasoara pe pista bazei de la Deveselu, unde au si aterizat cele cateva elicoptere cu care au sosit mai multi dintre participanti.

Ceremonia de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la Facilitatea antiracheta de la Baza Militara Deveselu are loc in aplicarea Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania din 13 septembrie 2011.

Duminica, ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a oferit un dineu de lucru in onoarea ambasadorului Alexander Vershbow si a lui Frank Rose, la actiune fiind de asemenea invitat ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente. Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul afacerilor externe si reprezentantii SUA si NATO au evocat faptul ca acest important moment al colaborarii bilaterale dintre Romania si SUA in domeniul securitatii, in acelasi timp de interes major pentru Alianta Nord-Atlantica, reprezinta un punct de referinta semnificativ pe parcursul implementarii Fazei a II-a a Sistemului SUA de aparare impotriva rachetelor balistice din Europa, realizat intr-o Abordare Adaptiva in Etape (European Phased Adaptive Approach – EPAA).

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a precizat, joi, intr-o declaratie referitoare la inaugurarea lucrarilor la baza de la Deveselu, ca statul roman are misiunea de a realiza lucrari de amenajare, iar partenerii americani de dotare a bazei, care trebuie sa fie operationala din 2015.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.