"Un acord intre Guvernul irakian si CIO permite sportivilor din Irak sa participe la Jocurile Olimpice de la Beijing. Acestia vor concura sub steagul tarii lor si vor fi insotiti de antrenorii lor. De aseamenea, cinci reprezentanti ai guvernului vor fi invitati ca observatori la Olimpiada din China. Pe de alta parte, aceasta intelegere cere organizarea unor alegeri transparente pentru Comitetului National Olimpic din Irak pana la sfarsitul lunii noiembrie", se arata in comunicatul publicat pe site-ul CIO.

Presedintele CIO, Jacques Rogge, a explicat si care a fost motivul pentru care s-a ajuns la un acord: "Tot timpul am declarat ca dorim sa ii vedem pe sportivii irakieni la Beijing. Asteptam sa vedem steagul Irakului la Beijing".

CIO a anuntat in urma cu aproximativ o saptamana ca interzice Irakului participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, din cauza implicarii Guvernului in activitatea Comitetului National Olimpic din Irak. Aceasta decizie a venit dupa ce Guvernul irakian a luat decizia de a suspenda consiliul executiv al Comitetului National Olimpic din Irak, pentru a forma un comitet temporar care sa fie condus de ministrul Tineretului si Sportului. Pe 4 iunie 2008, CIO a a anuntat ca Irakul este suspendat temporar. Conform CIO, dizolvarea Comitetului National Olimpic si a federatiilor sale si numirea unui comitet interimar reprezinta distrugerea autonomiei organismului olimpic.

Comitetul National Olimpic din Irak a lucrat fara a avea efectiv un presedinte, dupa ce Ahmed al Hiyie al Samarrai, cel numit in aceasta functie, a fost sechestrat pe 15 iulie 2006, si de atunci nu se mai stie nimic despre el. Alegerea sa a dus la o normalizare a olimpismului in Irak, dupa ce in 2003, CIO a decretat o alta suspendare al CNOI. Aceasta suspendare a venit dupa ce s-a demonstrat ca fiul lui Sadam Hussein, Odei, a transformat unele din instalatiile sportive in locuri de tortura pentru sportivi disidenti. CNOI a fost readmis de CIO in februarie 2004, pentru a permite sportivilor din aceasta tara sa participe la JO de la Atena.