Sport 5 Iunie 2008 04:21
Comisia de Disciplina a Federatiei Romane de Fotbal a luat o decizie fara precedent in fotbalul romanesc miercuri in cazul scandalului "Valiza cu bani" de la Cluj, In urma sanctiunilor, finantatorul Gigi Becali are accesul interzis pentru 2 ani pe stadioane, iar Steaua risca sa piarda locul din Liga Campionilor, dupa modelul FC Porto

Comisia de Disciplina a luat o hotarare fara precedent in cazul Valiza de bani de la Cluj. Membrii forului FRF au decis sa penalizeze Steaua cu sapte puncte, iar pe Universitatea Cluj cu sase puncte. In acelasi caz, in care patronul Gigi Becali a trimis, potrivit DNA, o valiza cu 1,7 milioane de euro destinati jucatorilor de la deja retrogradata ,,U’’ Cluj, a fost suspendat doi ani de pe toate stadioanele din Romania, aceeasi sanctiune fiind primita si de presedintele ardelenilor, Toni Dobos, informeaza Cotidianul.

"Mai avem doua cai de atac, A fost o incadrare abuziva. In mod normal, cauza trebuia sa se suspende pana la solutionarea cazului penal. Pe Petre Marin l-au suspendat, probabil, fiindca este nasul lui Gigel Coman", a spus Catalin Ciubota, avocatul clubului Steaua.

Potrivit EVZ, la aflarea vestii, Gigi Becali a inceput prin a-i injura pe toti cei care nu i-au sustinut punctul de vedere, i-a catalogat pe membrii Comisiei „oameni buni de dus la balamuc“, iar apoi a trecut la „mistouri“. „Sunt ingandurat, pentru ca e ceva care imi scapa. M-am gandit ca, dand aceasta decizie, probabil asteptau 300-400 de mii (n.r. - de euro). Eu nu le-am dat nimic, asa ca probabil s-or fi suparat. Probabil sunt si santajati de DNA, PNA. Daca se va pastra aceasta decizie o sa-mi las cioc, apoi o sa organizez o conferinta de presa si o sa zic: «M-au invins structurile!»“, a declarat Becali.


„Niciodata in viata mea nu credeam ca vor da aceasta decizie. Daca ramane asa, inclin sa cred ca traim intr-o tara de nebuni. O sa iau o decizie impreuna cu echipa, dar dupa ce se va da o decizie finala. Dar va fi o forma de protest. Daca nu vom avea o decizie favorabila le cer milioanelor de suporteri stelisti sa iasa in strada sa faca o revolutie“, a spus finantatorul Stelei la Realitatea TV. Imediat dupa aflarea deciziei, Becali s-a dat de gol: „Am vorbit cu Daniel Cernat (n.r. - presedintele Comisiei de Disciplina) si a spus ca a luat aceasta decizie in baza declaratiei lui Dorin Goga. O sa vedeti ca o sa se anuleze aceasta decizie. Coruptie e atunci cand cumperi un meci. Eu am dat bani sa se joace corect“.

"Pe noi nu ne intereseaza un loc de Liga Campionilor castigat la masa verde. Sunt curios daca decizia va ramane definitiva" a declarat George Copos, actionar Rapid.

"Normal ar fi ca Rapid sa ia locul Stelei in Liga Campionilor, asa cum UEFA a exclus-o pe FC Porto, tot din cauza unei depunctari" spune Iuliu Muresan, presedinte CFR Cluj

Desi se credea ca forul federal nu va mai lua nicio decizie importanta in cazul „Valiza" de dinaintea meciului „U" Cluj - CFR Cluj, din ultima etapa, iata ca nu s-a intamplat asa.

Pe 7 mai izbucnea un imens scandal dupa partida „U" Cluj - CFR Cluj, scor 0-1, din ultima runda a campionatului 2007-2008. Procurorii DNA au retinut cinci persoane care aveau asupra lor o valiza care continea suma de 1.700.000 de euro, bani ce erau destinati componentilor echipei „U" Cluj daca acestia ar fi incurcat gruparea ceferista, dupa cum relateaza Adevarul.

Ancheta DNA s-a extins asupra tuturor celor implicati. Au fost audiati, rand pe rand, finantatorul stelist Gigi Becali, presedintele lui „U" Cluj, Anton Dobos, si jucatori de la Steaua si „U" Cluj. Becali a spus ca banii erau destinati cumpararii unui teren din zona Clujului.

Desi Mircea Sandu anuntase intr-o conferinta de presa ca numai dupa ce DNA-ul va finaliza ancheta se va porni si ancheta forurilor fotbalistice, se pare ca apropierea Campionatului European de fotbal a facut ca Nasu sa-l lase din brate pe Gigi Becali pentru ca echipa Romaniei sa nu suporte eventuale consecinte ale unei decizii care ar fi "acoperit" cazul, in conditiile in care UEFA este pornita sa taie in carne vie atunci cand vine vorba de a stopa cazurile de coruptie sau de premiere ale unor terte echipe.

Potrivit Ziua, ieri, intr-un comunicat de presa, UEFA a anuntat ca Porto este exclusa din Liga Campionilor, ca urmare a scandalului "Fluierul aurit". Desi portughezii au incercat sa mituiasca arbitri in sezonul 2003-2004. Porto a fost penalizata, dupa terminarea campionatului, cu sase puncte, insa nu a facut apel pentru ca si fara acele puncte tot ramanea campioana. Hotararea UEFA vine in urma unui articol din regulamentul de competitii pentru LC, conform caruia un club nu poate fi inscris in Champions League daca "poate fi sau a fost implicat in vreo activitate privind aranjarea sau influentarea unui joc la nivel national sau international", articol sub incidenta caruia intra si Steaua!

In cazul excluderii Stelei locul acesteia in preliminariile Ligii Campionilor nu va fi luat de ocupanta pozitiei imediat urmatoare, Rapid, ci desemnarea se va face in functie de coeficientul UEFA.

Potrivit Romania Libera, Gigi Becali, a declarat, marti, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), ca a stat aproape o ora si jumatate in sediul DNA din prietenie fata de procurori si ca a vorbit cu acestia mai multe chestiuni legate de fotbal si coruptie. Potrivit Mediafax, Becali a precizat ca nu a dat niciun fel de declaratie si ca nu a semnat nimic la DNA. Intrebat daca va mai reveni la DNA, Gigi Becali a spus ca nu va mai veni niciodata.

"N-a fost distractie, a fost o discutie, asa, amicala, frumoasa ... mai mult am discutat si n-am declarat nimic, si n-am semnat nimic. Am discutat in general despre fenomentul fotbal si despre ce a fost ... Am stat de vorba despre ce inseamna coruptia", a spus finantatorul echipei de fotbal Steaua Bucuresti. "Normal ca avem opinii diferite, dar oricum am discutat ca intre oameni. Ei vad intr-un fel, eu vad altfel. Pe mine nici nu m-a interesat. In opinia lor, ei isi fac meseria. Eu credeam ca sunt rai, dar nu sunt rai. Mi-a cam parut rau ca i-am jignit. Le-am zis sa nu ma mai cheme pentru ca nu mai vin niciodata", a declarat Becali la iesirea din sediul DNA.

Intrebat de ce nu a venit insotit de un aparator, Becali a explicat ca nu era necesar un avocat pentru o "discutie amicala cu procurorii". Intrebat ce parere are despre procurorul care se ocupa de caz, Gigi Becali a raspuns ferm: "E baiat bun".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.