Colonia romaneasca de la Sahtior Donetk, pe cale sa ramina fara salariile fabuloase

Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Sahtior Donetk si unul dintre cei mai bogati oameni din Ucraina, a disparut in ceata. Presa de la Kiev a dezvaluit ca multimiliardarul de origine tatara a plecat din tara in mare secret si ca oficialii clubului nu mai reusesc sa ia legatura cu el. In replica, site-ul gruparii "minerilor" a dezmintit ieri informatia potrivit careia Ahmetov s-a refugiat in exil pe motive politice. Mircea Lucescu, antrenorul Sahtiorului, s-a aratat ingrijorat de soarta sefului sau.

Dupa sursele agentiei de stiri "Interfaks", Rinat Ahmetov a fugit in Spania, dupa ce colaboratorul sau, Boris Kolesnikov, a fost arestat, pe 6 aprilie, pentru abuz de putere si lansarea unor amenintari cu moartea la adresa unor persoane oficiale. Citiva politicieni din aparatul administrativ al regiunii Donetk au spus ca Ahmetov a parasit Ucraina cu destinatia Moscova, de unde a luat un avion spre Peninsula Iberica.

"Este a doua saptamina de cind oficialii clubului nu pot sa-l contacteze telefonic pe seful lor si nici nu stiu unde este acesta", scrie cotidianul "Ostrov". Aceeasi publicatie sustine ca, imediat dupa plecarea lui Ahmetov, alti doi dintre oamenii sai de incredere au fost arestati. Este vorba despre Jigan Taktasev, director general la FC Sahtior, si Cerghei Kei, mina dreapta a multimiliardarului.

Vinat de noua putere politica de la Kiev

Situatia critica in care se afla Rinat Ahmetov este legata direct de schimbarea regimului politic din Ucraina.

Dupa ce noua conducere a tarii a fost preluata de Victor Iuscenko, magnatul din Donetk a avut mari probleme cu autoritatile. Puterea de la Kiev a initiat o ancheta de proportii pentru a-i verifica afacerile, cu atit mai mult cu cit Ahmetov a fost un sustinator declarat al comunistului Victor Ianukovici, adversar al lui Iuscenko la alegerile prezidentiale.

La Sahtior este o adevarata colonie romaneasca. In afara de antrenorul Mircea Lucescu, platit cu 3,5 milioane de dolari pe an, mai sint inregimentati internationalii romani Ciprian Marica, Flavius Stoican, Cosmin Barcauan, Razvan Rat si Daniel Florea. Si ei au salarii fabuloase. In acest moment, Sahtior se afla foarte aproape de cistigarea titlului, avind, cu opt etape inainte de final si un meci mai putin disputat, 57 de puncte, cu cinci mai mult decit vesnica rivala Dinamo Kiev, ocupanta locului secund.

Cine e Ahmetov?

Nascut la data de 21 septembrie 1966, la Donetk, Rinat Ahmetov provine dintr-o familie de mineri. Este de nationalitate tatara. La inceputul anilor ‘90, a terminat Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii din Donetk. In 1995, Ahmetov a ajuns unul dintre cei mai tineri bancheri din Ucraina, dupa ce a initiat un proiect al Bancii orasului Donetk. La finele anilor ‘90, el a ajuns cel mai influent om din regiunea miniera, un lider neoficial al "clanului din Donetk". In prezent, averea lui Ahmetov se cifreaza la 4,7 miliarde de dolari.

"Cind se schimba puterea apar unele probleme"

Mircea Lucescu se pregatea ieri-dimineata pentru meciul din Cupa cu Dnepr, a treia forta din fotbalul ucrainean, dupa Sahtior Donetk si Dinamo Kiev. Partida a avut loc aseara, dupa inchiderea acestei editii. Antrenorul roman a dat de inteles ca Ahmetov se afla intr-o situatie delicata, pentru ca a sustinut fostul regim politic de la Kiev.

Domnule Lucescu, presa din Ucraina sustine de doua zile ca Ahmetov a disparut...
Ce zice? Doar nu s-au turcit si ziarele de aici!

Ati discutat in ultima perioada cu dinsul?
Da. Eu am vorbit la telefon cu el.

Se piteste de autoritati?
Asta nu e treaba noastra. De fiecare data cind se schimba un regim politic apar unele probleme...

Stiti ca Iuscenko, presedintele Ucrainei, va vizita azi (n.r. - ieri) Romania?
Zau? Nu stiam. Poate rezolva si problema cu canalul ala (n.r.- Bistroe)...

Cum comentati situatia lui Mutu, care ar putea fi ruinat de Chelsea?
Chelsea nu poate sa-i faca una ca asta! Doar englezii l-au dat afara. Ce sa-i mai faca? Sa-l jupoaie?


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.