Sport 28 Mai 2008 05:40
Dupa cresterea sumei primite pentru drepturile de televizare, campioana primeste 2,8 milioane de euro pe sezon, iar o nou promovata 700.000.

Boom-ul inregistrat de LPF pe plan financiar se resimte imediat si in bugetele cluburilor din Liga I. Daca in sezonul trecut campioana a incasat circa un milion de euro, acum suma se duce la 2,8 milioane. CFR Cluj va lua 9,9940% din totalul net de 28.500.000 de euro anual, proveniti din impartirea drepturilor de televizare.
O suma imensa in comparatie cu anii trecuti, dar infima daca tinem cont ca Arpad Paszkany a anuntat pentru urmatorul sezon un buget de 20 de milioane de euro pentru echipa, o suma similara fiind pregatita pentru investitii in infrastructura.

Echipa de pe locul 2, Steaua, are 9,410% din total, adica circa 2,68 milioane, Poli Timisoara va incasa 2,444 milioane de euro, suma scazand pana la 700.000 de euro pentru ultimele patru locuri.

Atat vor primi cele patru nou promovate, iar media pentru o echipa de pluton se cifreaza la circa 1,5 milioane de euro, Universitatea Craiova, care s-a clasat pe locul 9, incasand 1,89 de milioane.
Suma este imensa, in conditiile in care bugetul unui club din aceasta zona a ierarhiei nu depaseste in mod normal 2,5 milioane de euro. Grila dupa care se impart banii este una de inspiratie italiana, unde se iau in calcul pozitia in clasament, performantele generale ale echipei respective si audienta tv.

Ploaia de bani care a cazut peste Liga I ar trebui sa rezolve multe dintre problemele cluburilor. Nu ar mai trebui sa fie stadioane fara nocturna sau fara gazon protejat de un drenaj performant, dublat de instalatie de incalzire subterana. Cluburile nu ar mai trebui sa aiba probleme cu manualul de licentiere, subterfugiu folosit pentru a acoperi vanzarea de locuri de catre cluburi promovate, dar cu probleme de infrastructura.
Sumele sunt totusi mici fata de ceea ce se incaseaza in alte tari. Explozia calitativa din ultimii ani pe care a cunoscut-o fotbalul englez a plecat tot de la vanzarea cu succes a drepturilor tv, o retrogradata din Premier League plecand in liga a doua cu un buget de 17 milioane de lire.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.