Scandalul provocat de comportamentul stelistilor la meciul cu Rapid, disputat in Ghencea miercuri, 13 aprilie, s-a soldat cu sanctiuni din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarilor (CNCD). Organismul condus de Asztalos Csaba Ferenc s-a autosesizat asupra atitudinii rasiste si incitatoare la violenta a conducatorilor echipei "ros-albastre" si, dupa ce a analizat faptele, i-a amendat ieri pe vinovati.

Scandarile si mesajele rasiste ale galeriei gazdelor, alaturi de atitudinea provocatoare si indemnurile la violenta ale crainicului de la statia de amplificare a stadionului "Steaua" au stirnit indignare, fiind amplu reflectate de cotidianul nostru in numarul sau de vineri, 15 aprilie. Materialul a stirnit o reactie virulenta din partea lui Gigi Becali, patronul stelistilor. "Am multi prieteni tigani si evrei! Nu sint rasist!", s-a aparat latifundiarul, sustinind ca "Evenimentul zilei" dezinformeaza. Luni seara, intr-o emisiune la National TV, el a continuat sa nege ca ar nutri resentimente fata de alte etnii, fundamentindu-si citeva dintre izbucnirile avute de-a lungul timpului tocmai cu argumente rasiste! "L-am facut "cioara" pe Malonga Parfait pentru ca merita! Iar pe Bölöni l-am facut ungur tradator pentru ca asa este!", a explicat Becali, spre stupefactia celor din studio.

Amenzi de 60 de milioane

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarilor a dat insa dreptate cotidianului nostru si a stabilit ieri ca Steaua a incalcat drepturile omului. Gruparea "militara" a fost amendata cu 40 de milioane de lei. CNCD l-a sanctionat cu 20 de milioane de lei si pe crainicul stadionului. Acestuia i s-a reprosat atit comportamentul incitator avut pe parcursul meciului, cit si modul in care i s-a adresat lui Razvan Lucescu, antrenorul oaspetilor.
Va prezentam comunicatul dat publicitatii ieri de CNCD, prin care se explica motivele pentru care Steaua a fost sanctionata.

"Consiliul National pentru Combaterea Discriminarilor (CNCD) a analizat astazi, 19.04.2005, doua dosare privind evenimentele produse in timpul meciului de fotbal FC Steaua Bucuresti-UFC Rapid Bucuresti, desfasurat la data de 13.04.2005.

Dosarul privind comportamentul galeriei clubului de fotbal Steaua s-a constituit in urma unei autosesizari a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarilor.

Atit inainte de inceperea partidei, cit si in timpul desfasurarii acesteia, galeria echipei de fotbal Steaua Bucuresti a scandat lozinci si a afisat mai multe mesaje cu caracter rasist cu privire la comunitatea romilor. Avind in vedere faptul ca prin aceste actiuni au fost incalcate drepturile comunitatii rome cu privire la demnitatea personala, nediscriminare si tratament legal, si retinind comportamentul pasiv al reprezentantilor FC Steaua Bucuresti in luarea unor masuri pentru stoparea acestor comportamente cu caracter discriminatoriu inainte si in timpul meciului, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarilor a decis sanctionarea FC Steaua Bucuresti cu amenda contraventionala in cuantum de 40 de milioane de lei.

CNCD a mai recomandat FC Steaua Bucuresti ca pe viitor sa ia masurile necesare in vederea stoparii manifestarilor cu caracter rasist in cadrul competitiilor sportive pe care le organizeaza.
Dosarul referitor la comportamentul domnului Gabi Safta, crainicul stadionului, s-a constituit urmare unei sesizari transmise Consiliului National pentru Combaterea Discriminarilor de catre Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna". In sesizare s-a cerut investigarea cauzei, avind in vedere, in special, sintagma de "tigan nenorocit" folosita de catre domnul Gabi Safta intr-un dialog cu antrenorul FC Rapid, domnul Razvan Lucescu.

Avind in vedere comportamentul de incitare la discriminare pe care domnul Gabi Safta l-a avut pe parcursul desfasurarii meciului FC Steaua Bucuresti-UFC Rapid Bucuresti, desfasurat la data de 13.04.2005, precum si modul in care s-a adresat domnului Razvan Lucescu, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarilor a decis sanctionarea domnului Gabi Safta cu amenda contraventionala in cuantum de 20 de milioane de lei". Semneaza Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarilor.

"Maimutele vorbitoare"

Din pacate, temerile cotidianului nostru, care avertiza vineri ca Steaua nu este un caz izolat, iar fotbalul ramine unul dintre domeniile unde manifestarile extremiste gasesc teren propice, s-au confirmat inca o data luni. De data aceasta, insusi primarul Craiovei, pesedistul Antonie Solomon, si-a dat in petic, jignindu-i intr-un mod incalificabil pe fotbalistii de culoare din lotul "Stiintei". Este o atitudine stupefianta, tradind o mentalitate care l-ar fi facut mindru chiar si pe Hitler. Cu alte cuvinte, Craiova, unul dintre cele mai importante orase ale Romaniei, va intra in Uniunea Europeana avind in frunte o persoana cu convingeri rasiste. El a declarat: "Ce sa faci, dom’le, acum, cu fotbalistii astia adusi de pe Internet si cu toate ciorile astia (n.r. - astea)? Ca daca le bagi la Gradina Zoologica si le arati la copii, le zici: "Uite, tata, maimuta! Si mai si vorbeste"?".

"Ciorile" legitimate la Craiova in acest sezon

Mariko Daouda (Coasta de Fildes)
Marquinhos Da Silva (Brazilia)
Eduardo Magri (Brazilia)
Monteiro Rubinelson (Brazilia)
Leandro (Brazilia)
Mongu Nkoy (Congo)
Jeremy Njock (Camerun)
Patrick Bengondo (Camerun)
Eric Bieme (Camerun)

Primarul craiovean Antonie Solomon regreta afirmatia, dar nu renunta la termenul "ciori": "Aoleo, gresii!"

Reactia edilului-sef al Baniei intra sub incidenta aceluiasi Consiliu National pentru Combaterea Discriminarilor care i-a penalizat si pe stelisti. Constientizind gafa facuta, Solomon a incercat ieri sa se scuze, dar n-a renuntat la apelativul "ciori" pentru oamenii de culoare.

Domnule primar, sinteti rasist?
Nu, Doamne fereste!
Atunci de ce, pentru dumneavoastra, jucatorii de culoare ai Universitatii au pe spate eticheta de ciori?
Aoleo, gresii! Spusei asta la nervi, la suparare. Dom’le, eu sint chibit si iubesc enorm echipa asta a Craiovei. Acum, ca pica in Divizia B, m-a umplut de nervi. Sint foarte suparat.

Ati avut o reactie nepotrivita...
Stiu si imi cer iertare. Putea sa cada Traian Basescu, tot Guvernul! Nu ma interesa. Dar sa pice Universitatea din Divizia A... Asta m-a suparat rau. D-aia am spus vorbele alea.

"Au aia niste ciori de valoare"

Pareati destins cind vorbeati de ciori...
Pai, eu am o simpatie deosebita pentru ciori. Am fost acum citeva zile pe "Nou Camp" si am vazut ultimul meci de campionat al Barcelonei. Au aia niste ciori de valoare. Multe. Am multe simpatii si printre ciorile din muzica si film.

De exemplu...
Mi-a placut mult Sidney Poitier. Acum imi place comicul ala... Cum naibii ii zice? (n.r. - de linga el ii sopteste cineva) Asa, Eddie Murphy!

Si dintre cintareti?
The Temptations, o trupa de ciori pe care o ascultam mult cind faceam eu armata. Mai este si ala care a murit acum, de curind... Cum ii spune? Ray Charles. Imi place de el, ca multe dintre melodiile lui au fost preluate de Gil Dobrica, un oltean de-al meu.

Ii dati inainte cu ciorile. Pentru asta e posibil sa platiti o amenda destul de mare, citeva zeci de milioane...
Daca am gresit, o sa platesc. Ce sa fac? O sa iau bani de la soacra-mea, ca e bogata!