Sport 19 Aprilie 2008 03:52
Fosta antrenoare a lotului feminin de gimnastica, Mariana Bitang, a fost desemnata in World Records Academy ca fiind "cea mai de succes antrenoare din lume", palmaresul sau cuprinzand 19 medalii olimpice si alte 152 de medalii obtinute la Campionate Mondiale, Europene si la Jocurile Olimpice.

Retrasa la Palatul Cotroceni, unde ocupa functia de consilier prezidential, Mariana Bitang continua sa primeasca distinctii din postura de antrenoare a lotului olimpic feminin de gimnastica al Romaniei.

World Records Academy a desemnat-o, vineri drept cea mai de succes antrenoare din lume, informeaza Cotidianul. Evenimentul are loc la doar patru luni dupa ce Octavian Bellu primise distinctia similara masculina.

Anii petrecuti la lotul national i-au adus Marianei Bitang 19 titluri olimpice si 152 de medalii obtinute la Campionate Mondiale, Europene si Jocuri Olimpice. „Printre fanii gimnasticii romanesti din lume, din care multi americani, circula zicala ca imnul Romaniei a fost de atatea ori auzit la competitiile internationale incat... echipa americana de gimnastica, rivala permanenta, deja l-a invatat", noteaza site-ul WRA, tradus de Adevarul.

Mariana Bitang este in prezent consilierul de sport al presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Ea este si presedinte al Fundatiei Casa Campionilor, fondata de mari campioni ai Romaniei, printre care Nadia Comaneci, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipa, Gabriela Szabo. Potrivit Jurnalul National, Bitang a declarat ca succesele obtinute de gimnastica feminina romaneasca pe plan mondial nu sint decit rodul muncii intense depuse zi de zi la antrenamente. "Nu este nici o magie. Este doar munca din greu. Nu poti cuceri medalii de aur daca nu faci sacrificii. Mi-as fi dorit sa petrec mai mult timp cu fiul meu sau sa fi avut o vacanta, dar nu am avut niciodata un concediu adevarat", a marturisit Mariana Bitang.

Succesele antrenoarei au fost recunoscute si pe plan national, pentru performantele obtinute intr-o cariera de exceptie, aceasta a fost decorata de presedintii Romaniei, de Federatia Internationala de Gimnastica si de Comitetul International Olimpic, care i-a acordat "Colanul de Aur", una dintre cele mai inalte distinctii ale acestui organism.

Astfel Mariana Bitang si Octavian Bellu devin colegi si in cartea recordurilor, dupa ce au condus impreuna, aproape 15 ani, lotul olimpic de gimnastica. Gandul relateaza ca Bellu a pregatit reprezentativa de gimnastica din 1981 iar Mariana Bitang s-a alaturat lotului la inceputul anilor ’90.
Impreuna, cei doi au contribuit la cucerirea a nu mai putin de 250 de medalii la marile competitii internationale, ceea ce le-a adus, de asemenea, si recunoasterea ca "cel mai de succes cuplu de antrenori din lume".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.