Cosmin Olaroiu, Mircea Rednic, Ioan Andone, Razvan Lucescu, Gabi Balint, Dan Petrescu, Gheorghe Hagi si Petre Grigoras sunt urmasii portughezului Josť Mourinho. Cel putin aceasta este parerea directorului Scolii Federale de Antrenori din Romania, Mircea Radulescu.

Tehnicianul lui Chelsea Londra, Josť Mourinho, este unul dintre cei mai in voga antrenori din lume in acest moment. "Antrenorii romani au multe de invatat de la el", spune Mircea Radulescu. Rezultatele portughezului starnesc invidie in lumea oamenilor de fotbal, iar declaratiile sale nasc de multe ori controverse. Mourinho este un personaj aparte, si, in ciuda reactiilor negative care apar la adresa lui, este un tehnician si un profesionist desavarsit. "Este omul momentului, cel mai reprezentativ antrenor al noului val", considera Emeric Ienei.

Fostul selectioner al nationalei Romaniei este de parere ca "Mourinho are ochi de antrenor. Nu a fugit dupa vedete si a reusit sa construiasca o adevarata echipa". Si Radulescu are cuvinte de lauda la adresa tehnicianului clubului londonez: "Este un antrenor lucid, constient ca trebuie sa aiba continuitate in rezultete. A adus in joc toate elementele fotbalului modern, un echilibru perfect intre atac si aparare. Creeaza momente de joc in timpul antrenamentelor si lucreaza concomitent cu preparatorul fizic. Jocul echipei sale este o impletire intre pragmatism si spectaculos. In plus, a reusit sa le aduca jucatorilor o motivatie intrinseca, i-a facut sa joace fara motivatia financiara, umbland la psihologia elevilor sai, facandu-i sa evolueze de placere".

PRO SI CONTRA

Directorul Scolii Federale de Antrenori ii linisteste pe cei care se indoiau de calitatile tehnicienilor romani. Astfel, Mircea Radulescu spune ca nu mai putin de opt antrenori ii pot calca pe urme portughezului. "Avem un grup de antrenori care se indreapta spre elementele pe care le are Mourinho. Din pacate, acestia nu beneficieaza de conditiile pe care le are Josť la Londra. Cosmin Olaroiu, Mircea Rednic, Ioan Andone, Razvan Lucescu, Gabi Balint, Dan Petrescu, Gheorghe Hagi si Petre Grigoras sunt categoric pe drumul cel bun. Sunt mai tineri si pot urca spre marea performanta".

Emeric Ienei nu este atat de optimist in ceea ce priveste viitorul fotbalului autohton la nivel de antrenori: "Nu cred ca se poate face o comparatie intre ce avem noi si Mourinho. Mai intai ar trebui sa incercam sa iesim din impasul in care suntem, apoi sa ne amestecam cu tehnicienii straini".

PREA PLIN DE EL

Nimeni nu-i poate contesta rezultatele actualului antrenor al lui Chelsea, insa caracterul sau este contestat de multi. "Are o aroganta care cred ca nu-i foloseste la nimic. Succesele sale nu ii dau dreptul la asa ceva. Daca va avea un sezon mai slab, toate aceste declaratii belicoase se vor intoarce impotriva lui ca un bumerang. Ar trebui sa fie mai retinut", spune Ienei. Pe aceeasi lungime de unda s-a situat si Mircea Radulescu: "Mourinho are momente in care este prea plin de el. Afiseaza anumite atitudini si face unele gesturi care nu i se potrivesc. Nu putem admite ca pe baza unor rezultate sa se comporte asa. El este un tip foarte rece si distant si poate de aceea pozeaza in asemenea ipostaze".