Arbitrii Serea si Cojocaru au propulsat Dinamo in finala Cupei Romaniei

Dinamo s-a calificat, miercuri seara, in finala Cupei Romaniei la fotbal pentru a sasea oara consecutiv, profitind de faptul ca l-a avut in echipa sa si pe arbitrul de centru Ionica Serea. "Centralul" nascut in Focsani a fost "ciinele de paza" al dinamovistilor in partida-retur cu FC National, din semifinalele Cupei, luind numai decizii defavorabile "bancarilor": a eliminat usor doi jucatori (McKain - min. 53 si Lita - min. 71) si a inventat doua penalty-uri, urmare a unor caderi teatrale in careu ale lui Adrian Mihalcea. In aceste conditii, Dinamo s-a impus fara batai de cap, scor 4-0, si va infrunta Farul Constanta in finala competitiei, pe 11 mai. Golurile au fost marcate de Cl. Niculescu (54, 57 si 60 - ultimele doua din penalty) si Zicu (84).

Ionel Serea se apara sustinind ca a fost influentat in luarea deciziilor de unul dintre asistentii sai, Ispas Cojocaru. In dimineata meciului, Ion Craciunescu, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, il inlocuise pe "tusierul" Nicolae Marodin, al carui baiat este legitimat la Centrul de Copii si Juniori de la Dinamo, cu Adrian Vidan. "Buboiul" s-a spart insa la celalalt "asistent" al brigazii, Ispas Cojocaru.
Decizia lui Craciunescu de a-l schimba pe Marodin cu Vidan este oarecum surprinzatoare, cu atit mai mult cu cit, la meciul de campionat Sportul-Dinamo (scor 0-1), contind pentru etapa a 17-a, acesta nu gafase.

Craciunescu stia inainte de jocul din Regie ca fiul arbitrului face fotbal la Dinamo, dar n-a luat masura inlocuirii lui. Pornind de la acest fapt, se poate specula ca, inaintea partidei, seful CCA avea informatii ca Dinamo ar putea "umbla" la arbitri!

Cum se aduna performantele in "Groapa"

"In fiecare sezon, Dinamo a cistigat cite ceva. Ori titlul, ori Cupa, ori pe amindoua", se lauda Borcea, fara sa precizeze modalitatea prin care gruparea "ros-albilor" si-a umplut camara cu trofee, de-a lungul timpului. Dinamo are o metoda eficienta de a stringe performante interne. Cind simte pericolul ca ar putea ramine cu mina goala intr-un sezon, sefii "ciinilor rosii" baga in functiune "masina de arbitri".
Asa s-a intimplat si acum doua sezoane. Gruparea din Stefan cel Mare iesise din lupta pentru titlu, iar singura sansa de calificare in cupele europene era cistigarea Cupei. In semifinale, Dinamo a intilnit Astra. Aflata intr-o forma sportiva deplorabila, formatia lui Andone stia ca nu poate trece de ploiesteni decit cu ajutorul arbitrilor.

Atunci, rolul lui Ionica Serea a fost jucat de Sorin Altmayer, care i-a propulsat pe "ciini", prin deciziile luate, in ultimul act al Cupei. In finala, Dinamo a invins FC National cu 1-0.

Trisorul Mihalcea

Fotbalistii romani se intorc cu coada intre picioare de la echipele din strainatate si dau vina pentru esec pe toata lumea, mai putin pe ei. Din aceasta categorie face parte si Adi Mihalcea. Jucator mediocru, "Taranul" a frecat banca de rezerve la Genoa 1893, in Serie B. Reintors la Dinamo, fostul golgeter n-a mai rupt gura tirgului. La meciul de miercuri, el a plonjat ca in bazin, impresionindu-l pe Serea.

Dupa cea de-a doua cazatura in careu, Mihalcea era si el surprins ca a primit penalty! Jucatorul a facut circ si la echipa nationala. In barajul cu Slovenia din toamna lui 2001, acesta s-a aruncat penibil in careu cersind o lovitura de la 11 metri. In trecut, Marius Lacatus era un adevarat specialist in obtinerea penalty-urilor, ex-stelistul fiind insa un cascador mult mai bun decit Mihalcea.

Serea da vina pe tusier: ˆM-am curatat pe mina lui Sica!. Ionica Serea a fost un atacant de duzina la FCM Bacau. La echipa moldava, el era responsabil cu obtinerea penalty-urilor. Ca arbitru, a gresit in favoarea dinamovistilor si-n sezonul trecut, la un meci de campionat cu Universitatea Craiova. "Recunosc, am gresit", declara atunci, senin, moldoveanul.

Ionica, i-ai lasat pe "bancari" fara Cupa si fara miel de Pasti...
E usor sa acuzi. Trebuia sa iasa cineva "tap ispasitor" si, probabil, cei de la FC National m-au gasit pe mine! Am revazut aseara (n.r. - miercuri) caseta meciului si am comis, intr-adevar, citeva greseli.

Pe care dintre ele ti le recunosti?
Eu am mers pe mina lui Sica (n.r. - "asistentul" Ispas Cojocaru). El mi-a dat bip, semnalizindu-mi cu fanionul un fault al lui McKain asupra lui Mihalcea. Asa am luat decizia de a-l elimina pe australian. Inainte de meci ma intelesesem cu Sica sa luam decizii doar daca sintem foarte siguri pe ceea ce vedem. Si la unul din penalty-uri am gresit. La cealalta lovitura de la 11 metri, chiar Panc a recunoscut ca a faultat.

Cojocaru sustine ca a fost penalty la aceasta faza?
Cojocaru mi-a intarit asta, spunindu-mi ca a fost un fault comis de Panc asupra lui Mihalcea, dar, sincer, pe caseta nu se vede aceasta infractiune! M-am curatat pe mina lui Sica! A fost si vina mea, nu neg. Vina mea este ca am prea multa incredere in oameni! Si domnul Nicolae Grigorescu (n.r. - fostul sef al arbitrilor) mi-a reprosat acest lucru.

Pe Lita de ce l-ai eliminat?
Fiindca m-a injurat.

Ai vreo slabiciune pentru Dinamo?
In campionatul trecut, cind am gresit in favoarea celor de la Dinamo, eram negru de suparare. Acum, nu ma mai simt asa vinovat fiindca, repet, m-am lasat pe mina lui Sica! Sint vinovat doar 50 la suta. Restul e la el.

Cu ce echipa tii?
Nu tin cu nici o echipa, mai ales dupa ce am renuntat la fotbal si am intrat in arbitraj. Eram un fan al echipelor AC Milan si Manchester United, dar acum nici la meciuri nu ma mai uit!
C
u seful tau, Ion Craciunescu, ai vorbit dupa meci?
Da. Era tare suparat.

Crezi ca vei fi pedepsit?
Da. Doar am gresit. Am citit si ziarele azi (n.r. - ieri). M-au facut "varza"!

Ce vei face daca o sa fii scos din arbitraj?
M-am gindit si la varianta asta. O sa iau viata de la capat.

Tu ce pedeapsa ti-ai da?
Ar fi culmea sa ma pedepsesc singur!

Gino acuza

Gino Iorgulescu, presedintele clubului de fotbal FC National, s-a "inflamat" ieri si l-a acuzat pe arbitrul Ionica Serea ca a defavorizat gruparea bancara in semifinala de Cupa cu Dinamo. "N-as fi spus nimic daca ar fi avantajat gazdele cu 5a. Dar nu asa! Serea ne-a facut cu japca! Pina si omul de pe strada care n-a vazut meciul ar fi zis: "Precis i-a furat!", auzind de eliminari si de cele doua penalty-uri", a rabufnit fostul international.

In opinia lui, Federatia Romana de Fotbal a avut interese financiare pentru disputarea unei finale intre Dinamo si Farul: "Totul a fost regizat dinainte. Am facut un pic de scandal si Craciunescu nu l-a mai delegat la meci pe asistentul Marodin. Cum a fost posibil ca oficialii din Comisia Centrala de Arbitri sa nu-si dea seama ca fiul lui Marodin e jucator la juniorii de la Dinamo? Este penibil. Daca am fi jucat noi cu Farul, probabil ar fi venit doar 2.000-3.000 de spectatori".

Retrogradati la Divizia C!

Ionica Serea si Ispas Cojocaru au fost retrogradati ieri, pe termen nelimitat, la Divizia C de catre Ion Craciunescu. Cei doi nu vor mai fi delegati la nici un meci international, fiind scosi de pe lista FIFA. "O sa arbitrez in "C", pentru ca iubesc prea mult fotbalul! N-are rost sa fac apel, fiindca voi cheltui bani degeaba", a reactionat Serea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.