Sport 12 Martie 2008 00:22
Pe dosarele scoase in atentia opiniei publice de catre Sebastian Bodu, de recuperare a datoriilor echipelor de fotbal, s-a asternut praful dupa doar trei ani de la demararea actiunii. Suma initia-la, 20.000.000 de euro, a fost dublata de penalitati.

Suma initiala, 20.000.000 de euro, a fost dublata de penalitati. Autoritatile statului nu par interesate sa recupereze creantele, iar datornicii nu se inghesuie sa faca platile catre Ministerul de Finante. „Datornicii trebuie strånsi cu usa, altfel nu platesc nimic”, ne-a declarat Sebastian Bodu.

Situatia financiara a cluburilor de fotbal este un subiect cat se poate de delicat. Daca in privinta datoriilor catre alte grupari ori catre antrenori sau jucatori se stie, din moment ce exista un reclamant care isi cere restantele financiare, nu acelasi lucru se poate spune despre taxele si impozitele catre bugetul statului. Nimeni nu mai scoate o vorba despre zecile de milioane de euro care trebuiau achitate inca de acum cativa ani, cele care au facut din Sebastian Bodu un personaj arhicunoscut, mai ales dupa lupta acestuia cu Gigi Becali. Dupa plecarea lui Bodu, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala nu au reusit inca sa faca un calcul al sumei pe care o are de recuperat de la gruparile care manevreaza sute de milioane de euro. „Nu putem spune acum despre ce suma totala este vorba si nici cine sunt cei care nu si-au achitat datoriile. Lasati-ne cateva zile pentru a ne documenta”, a spus noul purtator de cuvant al ANAF, Andrei Stefan. Cum reesalonarea datoriilor nu mai este legala, vechile asociatii sportive au ramas cu zeci sau milioane de euro neachitate. Reprezentantii Federatiei Romane de Fotbal nu pot interveni decat in litigiile dintre cluburi si jucatori, nefiind de datoria lor sa contribuie la recuperarea banilor catre stat. „Noi putem oferi un raspuns privind datoriile gruparilor afiliate abia dupa data de 31 martie, cand este termenul limita de depunere a dosarelor pentru obtinerea licentei”, a declarat directorul Directiei Licente si Afilieri din FRF, Viorel Duru. Singurele cluburi cu probleme dintre cele 18 de Liga I sunt Rapid si Poli Timisoara, acestea avand de achitat urgent diverse restante. In caz ca nu o vor face, ele risca sa nu se poata inscrie in viitoarea editie de campionat.

Sebastian Bodu: «Trebuie vointa pentru a recupera banii»
Primul care a pornit cruciada impotriva cluburilor cu datorii la bugetul de stat a fost Sebastian Bodu, presedinte al ANAF pana in urma cu un an si jumatate. In urma demersurilor facute de acesta, aproximativ 20% dintre datorii au fost recuperate. Multe din cluburi s-au prelevat de faptul ca intre timp au schimbat firma care administra clubul si au contestat orice fel de datorie. “Trebuie putina vointa ca sa recuperezi banii. Altfel, daca astepti o solutie de la Dumnezeu, nu faci nimic. Datornicii trebuie stransi putin cu usa pentru ca, daca asteptam sa faca acest lucru din proprie initiativa, nu facem nimic”, ne-a declarat Sebastian Bodu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.