Sport 3 Martie 2008 02:22
Pugilistul Lucian Bute si-a pastrat titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, intr-un meci disputat impotriva americanului William Joppy. Victoria romanului a venit in runda a zecea, dupa ce si-a facut adversarul knock-out.

Cine rade la urma, rade mai bine! Dupa victoria obtinuta, Bute nu a pierdut de a-si ironiza adversarul, afirmand ca l-ar fi facut KO mai devreme daca ar fi avut o pereche de patine. El i-a raspuns astfel americanului care la conferinta de presa de dinaintea jocului a spus ca cei din Canada (meciul a avut loc la Montreal) nu se pricep la box, ci la hochei. Joppy a neglijat insa faptul ca Bute e roman, scrie Romania Libera.

“Mi-a lipsit doar o pereche de patine pentru a termina lupta mai repede. Joppy a uitat un lucru cand a facut acele declaratii: Centre Bell este un loc potrivit pentru patinaj, dar si pentru box".

Aceasta este prima partida in care pugilistul roman (22-0-0, 18 KO) isi pune in joc centura mondiala cucerita pe 20 octombrie 2007, la Montreal, dupa ce l-a invins prin KO in repriza a 11-a pe columbianul Alejandro Berrio. Potrivit Ziua, Bute a dominat meciul cu Joppy, l-a trimis la podea pe american pentru prima data la finalul reprizei a noua, printr-un upercut de stanga, si a incheiat conturile in repriza a zecea, cand Joppy a fost din nou trimis la podea si numarat de arbitru, romanul fiind declarat invingator prin KO tehnic.

Bute a condus meciul de la un capat la altul, singura runda in care adversarul sau a reusit sa-i puna ceva probleme fiind cea de-a treia. „Nu mi-a fost frica nici un moment ca as putea pierde centura. Nu mi-am propus sa il fac KO pe Joppy, dar l-am simtit slabit si m-am hotarit sa il atac mai puternic. I-am demonstrat ca in Canada nu se practica numai hocheiul si, daca inainte de meci mi-a recomandat sa imi cumpar o pereche de patine, eu ii transmit acum ca, daca ma straduiam putin, il bateam incaltat si cu patine. Cel mai greu moment l-am avut in repriza a treia, cind am primit o lovitura care m-a dezechilibrat, dar am fost convins ca pina la final il voi invinge. Am capatat multa incredere in acest meci. Cred ca in aceasta seara am devenit un boxer mai bun“, citeaza Cotidianul.

Pentru americanul de 39 de ani acesta a fost ultimul meci, infrangerea determinandu-l sa-si anunte retragerea din box, confirma Jurnalul National. "Bute este un pugilist bun. Merita sa fie comparat cu cei mai buni. A fost ultima mea lupta. Timpul meu a trecut, nu vreau sa fiu ca alti boxeri care continua prea mult si strica ce au realizat in cariera”.

Pentru roman insa, lucrurile nu merg decat pe linia pozitiva. Bute a inceput negocierile cu clubul canadian InterBox pentru un nou contract, cel actual expirand in aceasta luna. "Negocierile sunt in curs, iar eu sunt optimist ca vom ajunge la un acord. Nu am dorit sa discutam acest subiect pana acum pentru ca am vrut ca Bute sa se concentreze doar asupra boxului", a spus Jean Bedard, presedintele "Sportscene", principalul actionar al InterBox. Bute nu va putea semna insa un contract mai lung de doi ani, deoarece regulamentul Regiei alcoolului, curselor si jocurilor din Quebec interzice acest lucru.

Victoria ii aduce galateanului un cec de 700.000 de dolari, o parte din acesti bani, aproximativ 200.000, urmand sa se duca inspre stafful sau. Bursa acestui meci, care a avut loc la sala Bell Center din Montreal, in fata a 14.000 de spectatori, a fost de 1.000.000 de dolari, din care Bute va primi 70%, in timp ce americanul William Joppy se va alege cu restul. Usor emotionat, Bute a avut grija sa multumeasca publicului canadian care l-a sustinut si a dedicat victoria tuturor romanilor. „Este o onoare pentru mine felul in care ma sustineti. Am muncit mult pentru acest meci si am demonstrat ca merit sa fiu campion. Joppy a uitat ca Montrealul nu este doar un loc de patinaj, ci si unul de box. A fost o seara extraordinara pentru mine. Am demonstrat lumii intregi ca merit sa fiu campion. Abia astept sa vin acasa. Dedic aceasta victorie tuturor femeilor din Rom?nia, surorilor si mamei mele. Nu mi-a fost frica nici un moment ca as putea pierde centura. Nu mi-am propus sa il fac KO pe Joppy, dar l-am simtit slabit si m-am hotarat sa il atac mai puternic. I-am demonstrat ca in Canada nu se practica numai hocheiul si, daca inainte de meci mi-a recomandat sa imi cumpar o pereche de patine, eu ii transmit acum ca, daca ma straduiam putin, il bateam incaltat si cu patine. Urmeaza sa imi iau o luna de vacanta si voi veni in tara sa imi vad familia, iar urmatorul meci va fi probabil in luna mai“, citeaza Gardianul.

Doroftei: „Am dormit la meci"
Victoria pugilistului nu a fost insa, primita cu aceeasi bucurie de toti romanii. Gandul informeaza ca fostul campion mondial la versiunea WBA Leonard Doroftei a declarat ca nu avea niciun rost sa asculte la radio partida castigata de Bute: „Nu l-am vazut. Am dormit. N-am pierdut nimic, stiam dinainte ce se va intampla. Adversarul lui Bute nu putea sa ii creeze prea multe probleme. Eu, cand luptam, ma gandeam numai la campioni, am avut trei meciuri de titlu mondial! Astea sunt meciuri adevarate. Cand iti aperi centura si iti alegi tu adversarul, iar galele sunt facute de compania ta, nu poate sa fie un stres prea mare", a declarat Doroftei cu trimitere la gala organizata de clubul lui Bute, Interbox.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.