Vremurile cind pe gazonul stadionului FC Onesti paseau jucatori ca Marius Lacatus, Ovidiu Sabau, Adrian Mutu sau Cristi Chivu au apus de mult. In locul zarvei de odinioara, care se intilnea de cite ori fotbalistii onesteni jucau acasa, pe stadion s-a instalat tacerea.

Desi pe arena FC Onesti nu s-a mai disputat un meci oficial din decembrie 2003, gazonul arata impecabil. Proprietarii bazei sportive, primarul orasului Slanic Moldova, Adrian Serban, si omul de afaceri Gelu Chealfa, au pastrat doar patru angajati care indeplinesc, in acelasi timp, rolul de ingrijitori si de paznici.

Afacerea merge binisor

Chiar daca nu se mai desfasoara aproape nici o activitate, cheltuielile cu intretinerea bazei ii costa pe proprietari, anual, aproximativ 400 de milioane de lei. Tot ce se mai desfasoara la stadion in aceasta perioada nu tine citusi de putin de sport. In incaperea unde odinioara bucataresele gateau pentru fostii idoli ai Onestiului, Giani Gorga, Ionel Iriza, Ionut Pirvu sau Vivi Rachita, acum functioneaza o pizzerie. Ultimul vicepresedinte al gruparii din orasul de pe Trotus, Marcel Bujor, ne-a spus: "A trebuit sa inchiriem acest spatiu. Ce incasam, nu ne ajunge insa pentru a acoperi facturile la energie electrica si la apa pe care o folosim la ingrijirea terenului, asa ca am vrea sa mai inchiriem si alte spatii". Dan Neculaescu este intreprinzatorul care a deschis pizzeria sub franciza unui cunoscut producator american, iar acum afacerea ii merge binisor.

Datorii de 70 de miliarde de lei la stat

FC Onesti s-a desfiintat la mijlocul sezonului competitional 2003-2004. Atunci, rafinaria RAFO, sponsorul principal al echipei, le-a adus la cunostinta conducatorilor clubului ca nu-l mai pot sustine financiar. Cu datorii la bugetul de stat de peste 70 de miliarde de lei, FC Onesti a intrat pe mina executorului judecatoresc. Prin confiscarea si vinzarea la licitatie a autocarului clubului, a unui apartament cu doua camere, a unui autoturism Dacia 1300 si a aparaturii electronice de birou de la sediu, statul a recuperat din creanta doar un miliard de lei. Alte 69 de miliarde au fost trecute la capitolul pierderi, FC Onesti lichidindu-se in urma falimentului.

Doi ani in Divizia A

Cea mai mare performanta pe care a atins-o FC Onesti a fost prezenta, doi ani la rind, in primul esalon fotbalistic al tarii. In primul an de "A", echipa al carei presedinte era, la vremea respectiva, Nicolae Puiu a avut un parcurs lipsit de griji. Din pacate, in urmatorul sezon, lasata de izbeliste de marile intreprinderi din zona, FC Onesti a retrogradat. Cel mai important adversar pe care l-a ingenuncheat in prima liga FC Onesti este Universitatea Craiova, cu Sandoi si Chivu printre titulari. O alta victorie de rasunet a fost cea obtinuta, tot pe teren propriu, in fata Nationalului, cu 1-0. In partidele cu cele trei mari echipe de la Bucuresti - Steaua, Dinamo si Rapid -, FC Onesti nu a cucerit nici un punct.

Strainii vor echipa, onestenii, nu

Primarul orasului Slanic Moldova a declarat ca, daca se vor gasi investitori dornici sa preia echipa, este dispus sa o ajute mai departe si sa-i puna la dispozitie, gratuit, baza sportiva. Totodata, Doru Georoceanu, om de afaceri din Oltenia, dar si director general al Hotelului Sport din Onesti, unde au fost cazati fotbalistii din afara localitatii in ultimii doi ani ai existentei echipei, si-a aratat, la rindul sau, disponibilitatea. Primarul Emil Lemnaru a ridicat, de fiecare data, din umeri. "Institutia pe care o conduc nu detine temeiul legal pentru a se implica financiar". Nici agentii economici din Onesti nu se inghesuie sa bage bani la FC Onesti, desi, la meciuri, "sufocau" tribuna oficiala.

"Il presidente"

FC Onesti a obtinut cele mai mari performante ale sale pe vremea cind presedinte era Nicolae Puiu, un personaj foarte controversat. Pentru cine nu-l mai tine minte, este de amintit o imagine care a staruit o vreme prin ziarele nationale. In plin scandal al blaturilor, fotografia il prezinta pe Puiu frint de spate si cu ochii in pamint, intr-o postura mai mult decit umila, cum ii stringe mina unui Cornel Dinu plin de sine, cu tigara de foi in coltul gurii. Oricum, in partea a doua a mandatului sau, "Il Presidente", asa cum era numit de microbistii din Onesti, era considerat raul cel mai mare al echipei, omul care, pe spatele si munca fotbalistilor, apelind la tot felul de inginerii financiare, a facut o avere. Cu toate acestea, cind FC Onesti, avind ca obiectiv promovarea, doua stagiuni la rind a ratat-o, fara sa mai faca parte din organigrama clubului, Puiu a fost privit de onesteni drept singurul in masura sa redreseze o corabie aflata mereu in deriva.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.