"Cine nu sare? Cine nu sare ori e gabor, ori e prost de moare!" Lozinca e una dintre cele mai nevinovate strigaturi ale ultrasilor, repertoriul lor cuprinzand de regula amenintari cu moartea, mult sange sau trivialitati pline de fantezie. Curios este ca aceasta scandare e preferata de suporterii dinamovisti. Iar Dinamo inca mai e vazuta de multi ca fiind echipa... Politiei. De fapt, un studiu sociologic recent releva ca galeria din Stefan cel Mare considera ca principalii ei dusmani sunt, in ordine, rapidistii, stelistii si politistii. Ce mesaje indoctrineaza tinerii?

Scandarile galeriei incita la violenta si pregatesc terenul pentru confruntari fizice cu rivalii si cu fortele de ordine. "Huligan mereu sa fiu, sa traiesc asa cum stiu, sa dau m... la Steaua, Dinamo si Craiova", spun rapidistii. "Suntem niste huligani, dam in gura la dusmani", le raspund dinamovistii. Stelistii nu se lasa mai prejos: "Luati cutite, luati topoare, sa curga sange in Stefan cel Mare!". Cuvantul "moarte" revine obsedant in majoritatea lozincilor strigate de ultrasi. In Giulesti, l-au pus pe versuri: "Sa moara Steaua si Dinamo, si toti comunistii,/In Romania, cei mai buni sunt rapidistii".

Cat de mare este riscul ca si pe stadioanele romanesti sa se produca tragedii soldate cu morti si raniti, asa cum s-a intamplat in Occident? Ce ii nemultumeste pe suporterii care fac parte din nucleul dur al galeriilor, pe spectatorii fideli de la peluza? La aceste intrebari si-a propus sa raspunda un studiu efectuat de Scoala Nationala de Studii Politico-Administative.

Conf. dr. Marius Pieleanu, specialist in cercetarea deviantei si director de departament in SNSPA, a fost cel care a coordonat studiul. "Am realizat un sondaj de opinie, ne-a declarat conf. Pieleanu, pentru a vedea ce gandesc suporterii marilor echipe bucurestene: Steaua, Dinamo si Rapid. Chestionarele au fost realizate de studenti ai Facultatii de Stiinte Politice, care au completat cercetarea prin sute de interviuri cu membri ai galeriilor celor trei echipe. Din datele de care dispunem reiese ca violenta pe stadioane este in crestere. Din fericire, astazi ea se manifesta mai ales verbal, prin injurii sau amenintari, dar au inceput sa apara tot mai des agresiuni fizice. Abaterea de la norme si extremismul mesajelor ne dau semnalul ca oricand pot avea loc izbucniri incontrolabile. Cred ca institutiile care asigura ordinea pe stadioane si conducerile cluburilor sau macar FRF ar trebui sa stie cum gandesc suporterii, pentru a gasi o cale de dialog cu acestia. Sper ca studiul va fi continuat si pentru echipele din tara".

Din datele prelucrate pana acum reiese ca suporterii acestor trei cluburi au o atitudine critica fata de jucatori, foarte putini fiind dispusi sa ignore greselile acestora. Dinamovistii par a fi cei mai blanzi, rapidistii insa considera ca trebuie sa aiba o atitudine ostila, dura fata de jucatorii care ii nemultumesc, peste 66 la suta cerand "razbunare". Principala frustrare a galeriilor este ca nu pot influenta conducerea tehnica in alcatuirea lotului.

Rapidistii isi supraliciteaza influenta, 59 la suta dintre ei crezand ca pot determina schimbari in echipa prin presiunea exercitata de galerie. Trei sferturi dintre suporterii Rapidului cred ca aceste presiuni trebuie indreptate impotriva conducerii clubului si doar 19 la suta sustin ca e bine ca protestele sa aiba loc in timpul meciului. Ei isi dau seama ca nemultumirile exprimate pe stadion ar putea influenta negativ jocul echipei, dar se declara dispusi sa foloseasca "mijloace ostile", in alte circumstante.

Peste 40 la suta din suporterii Stelei se declara gata sa-si exprime nemultumirile in mod violent, dar numai 5 procente "ar face orice" pentru asta. Prin "orice" se intelege chiar si "autoincendierea in fata sediului FRF" sau acte de agresiune indreptate impotriva altora. Daca pentru suporterii lui Dinamo sau Rapid boicotarea meciurilor e o formula valabila de protest la adresa conducerii clubului, stelistii au inteles ca echipa lor nu depinde de vanzarea biletelor. Doar o treime din stelisti cred ca ar putea influenta decizia patronului. "Suporterii celor trei echipe au fost rugati sa se autodefineasca, dupa categoriile: suporter pasiv, suporter infocat, suporter italian, englez sau turc, ne spune conf. Pieleanu. M-a surprins proportia mare a celor care isi iau ca model "suporterul turc". Peste 15 la suta din dinamovisti si 12 la suta din rapidisti au ca model suporterul turc, adica un suporter de o violenta extrema, cu un limbaj si un aspect de bazar. Stelistii, constienti de blazonul echipei, revendica mai ales modelul englez, doar 3 la suta din ei fiind inspirati de cel oriental.

Din pacate, stelistii sunt cei care raporteaza cele mai frecvente confruntari cu membrii altor galerii. Un fenomen interesant relevat de studiul SNSPA se refera la spargerea galeriei lui Dinamo in grupuri radicale, care se autofinanteaza si refuza ajutorul conducerii clubului, pe care o considera ca tradatoare a intereselor echipei. Din acest grup fac parte si oameni maturi, cu familie si copii, unii avand pregatire superioara.

Stelistii sar cel mai repede la bataie

Suporterii stelisti se mandresc cel mai mult cu traditia, 37 la suta din cei intervievati recunoscand ca acesta este motivul pentru care tin cu Steaua. Fanii ros-albastrilor apar ca suporteri fideli, 45 la suta declarand ca vin des pe stadionul din Ghencea, iar 44 la suta avand o frecventa medie la partidele disputate de stelisti acasa. "Iubesc echipa de mic", "Sunt crescut in familie de stelisti", "De cand m-am nascut am strigat Steaua", sunt formulele prin care suporterii stelisti explica cum au ajuns sa tina cu formatia din Ghencea.

Din totalul fanilor intervievati, 46 la suta se declara infocati, iar 53 la suta spun ca ar face orice pentru echipa, desi doar cinci la suta din acestia ar accepta sa se certe cu consoarta, sa se bata, sau chiar sa-si dea foc pentru echipa iubita. Modelul ales de fanii ros-albastrilor este cel britanic, 24 la suta dintre cei intervievati declarand ca se identifica cu suporterii englezi. Pasiunea pentru echipa da nastere la comportamente deviante atat fata de suporterii rivali, cat si fata de propriii jucatori. Peste 78 la suta dintre fani recunosc faptul ca s-au incaierat cu fanii echipelor rivale, iar 40 la suta cred ca este normal sa-si manifeste nemultumirea fata de jucatori prin injuraturi, fluieraturi si huiduieli.

Cu toate acestea, fanii ros-albastrilor sunt constienti de valoarea echipei, trecand rivalitatea cu celelalte echipe pe plan secund. Astfel, 64 la suta dintre lozincile strigate pe arena din Ghencea sunt pro-Steaua, 22 la suta anti-Dinamo, iar 6 la suta anti-Rapid. Rivalii sunt considerati inferiori Stelei, lozinca preferata a ultrasilor ros-albastri subliniind importanta echipei: "Romania-Steaua, Europa-Steaua, Oriunde-Steaua, Campionii din Ghencea!". Pe locul secund se situeaza injuriile aduse rivalelor, cele mai frecvente scandari fiind "M.... Dinamo!" si "M.... Rapid!".

In nota dominanta a ultrasilor din Romania, atmosfera generala redata de fanii Stelei este una de sfidare.

* "Temeti-va de noi!"
* "O sa va batem pe toti!"
* "Luati cutite, luati topoare, sa curga sange in Stefan cel Mare, sa curga sange de caine spurcat"
* "Am avut si vom avea mereu boala pe tigani / Ne pisam pe ei la infinit, m... lu' Rapid!"
* "Niciodata tigan, niciodata oltean, niciodata caine / Steaua da la toti m...!"
* "Caini spurcati, p... s-o mancati!"

Rapidistii prefera sa-si laude echipa in loc sa injure adversarii

Jumatate din cei care au participat la cercetare au spus ca tin cu Rapid din cauza ca formatia performeaza un joc tactic, echilibrat si de calitate, in timp ce numai o treime din repondenti tin cu Rapid pentru ca locuiesc in cartier. In ceea ce priveste "frecventa" pe stadion, galeria Rapidului pare a fi foarte activa. Doar 27 la suta din persoanele intervievate au declarat ca vin la stadion rar sau ocazional, majoritatea declarand "prezenta constanta".

Un numar mare de suporteri apeleza la injurii, huiduieli, fluieraturi si amenintari cu acte de violenta pentru a determina scoaterea din echipa a unor fotbalisti care nu sunt simpatizati de galerie. Totusi, fanii sunt constienti de rolul redus pe care il au atunci cand vine vorba despre alegerea antrenorului si alcatuirea lotului de jucatori. Structura pe tipologii de suporteri indica o componenta echilibrata a galeriei rapidiste, unde fanii cu agresivitate exagerata si cei aflati la polul opus reprezinta o proportie minoritara, majoritari fiind cei infocati.

In aceste conditii, doar 30 la suta din cei intervievati au spus ca ar face orice pentru echipa favorita, iar alti 43 la suta au recunoscut ca au fost implicati in scandaluri cu suporterii altor echipe. Aproape 80 la suta din fani prefera lozincile de incurajare a propriei echipe. Conform studiului, galeria Rapidului manifesta un comportament deviant mai curand la nivelul declaratiilor decat prin actiuni violente. Un banner pe care era desenata crucea nazista intoarsa a aparut in Giulesti acum cativa ani, insa, dupa semnalele din ziarul Adevarul, fanii "alb-visinii" au renuntat la respectivul obiect de recuzita.

Printre lozincile favorite ale suporterilor giulesteni se numara: "In 1923 s-a nascut un mit, nu erau stelisti, nu erau catei, era Rapid", "Campionii, campionii, campionii din Giulesti", "Caini spurcati, p..a ne-o mancati", "Pe culoarea ros- albastra, se p..a brigada noastra".

* "In 1923 s-a nascut un mit, nu erau stelisti, nu erau catei, era Rapid",
* "Campionii, campionii, campionii din Giulesti",
* "Caini spurcati, p..a ne-o mancati",
* "Am avut si noi o stea, s-a p...t Rapid pe ea"
* "Huligan vreau mereu sa fiu, sa traiesc asa cum stiu, sa dau m...e lu' Steaua, Dinamo si Craiova"
* "Mai bine rapidist decat sa fiu stelist, mai bine huligan decat sa fiu oltean, mai bine CFR-ist decat sa fiu securist, mai bine mort decat dinamovist"
* "Sa moara Steaua si Dinamo si toti comunistii, in Romania cei mai buni raman tot rapidistii"
* "Moarte Dinamo, jos Steaua, traiasca Rapidu'"
* "Suntem niste huligani, le dam m...e la dusmani, nu avem frica de nimic, iubim echipa RAPID"
* "Daca Steaua e magica, Cicciolina e virgina"

Dinamovistii se lupta cu Steaua, cu Rapid si cu politia

Suporterii dinamovisti sunt renumiti pentru violenta. Din studiul sociologic realizat, reiese insa ca doar 51 la suta din dinamovisti au fost implicati in scandaluri cu suporterii altor echipe, fata de 78 la suta, in cazul celor stelisti. In ceea ce priveste scandarile, fanii dinamovisti prefera sa injure rivalele, inainte de a-si incuraja echipa. Astfel, scandarile "M.... Steaua" si "M... Rapid" apar in sondaj inaintea lui "Forta Dinamo".

Mesajele anti-Steaua sau Rapid sunt strigate chiar si in timpul meciurilor cu alte echipe, in absenta rivalelor de pe teren. In plus, 57 la suta din suporterii dinamovisti cred ca este normal sa-si manifeste nemultumirea fata de propriii jucatori prin injuraturi si huiduieli si chiar prin scuipat sau bruscari. Pe langa incaierarile cu suporterii rivali, dinamovistii au dese ciocniri si cu politia. "Infractori protejati, ultrasi evacuati" sau "Cine nu sare, cine nu sare, ori este gabor, ori e prost de moare" sunt scandari frecvente in Stefan cel Mare. Modelul agreat de suporterii dinamovisti este cel italian.

In 1996, a luat fiinta prima grupare a suporterilor dinamovisti, "Nuova Guardia", fiind de influenta 100 la suta italiana. Spre deosebire de celelalte galerii din Bucuresti, dinamovistii promoveaza motivul "liderului disparut", dupa ce Catalin Haldan a murit pe teren in toamna anului 2000.

Suporterii l-au denumit "unicul capitan", au botezat Peluza Nord a stadionului "Catalin Haldan" si au facut presiuni pentru ca tricoul cu numarul 11 sa fie retras de la echipa Dinamo. Dinamovistii au in cea mai mare masura o identificare cu tipul de "suporter turc". Peste 15 la suta din fani imita modelul "Bosfor".

* "Pe culoarea ros-albastra se p..a brigada noastra
* Multe stele sunt pe cer, toate stralucesc la fel, numai una e mai proasta si-mi bag p... in steaua voastra
* Gigi, banii tai, s-au pisat cainii pe ei!
* Sa se stie in lung si-n lat/Armata Ultra-i de c...t!".

Suporteri ai Universitatii au batut sapte jucatori de la CFR Cluj

Sapte jucatori ai divizionarei A CFR Cluj si maseurul echipei au fost batuti de suporterii concitadinei Universitatea, sambata, cu doar cateva ore inainte de intalnirea cu Apulum Alba Iulia. Dupa ce i-au bombardat cu pietre, cinci dintre cei mai violenti fani clujeni i-au lovit cu pumnii si picioarele pe sportivii de la CFR. Bilantul provizoriu al conflictului: Turcu, Oncica, Toma si Giorgievski au scapat cu zgarieturi, Borostean, Anca si Tilinca s-au ales cu leziuni grave, primul fiind suspect de fractura de mandibula, iar cel din urma cu o leziune de timpan, Bruncevici si Turcas si-au pierdut cunostinta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.