Sport 5 Ianuarie 2008 23:44
Editia 2008 a Raliului Dakar a fost anulata datorita amenintarilor teroriste.

Potrivit BBC, decizia a fost luata din cauza ca pe 24 decembrie mai multi cetateni francezi au fost ucisi in Mauritania intr-un atentat care se banuieste ca ar fi fost organizat de reteaua terorista Al-Qaeda.

Directorul departamentului sport al televiziunii franceze, Daniel Bilalian, unul din partenerii Raliului Dakar, a declarat citat de agentia de stiri Associated Press ca "intelepciunea a avut castig de cauza", si cursa a trebuit sa fie anulata.

Pe teritoriul acestei tari se desfasoara opt din cele 15 etape ale intrecerii. Este pentru prima oara cand raliul este anulat, de la debutul competitiei, in 1979.

„Avand in vedere situ­a­tia internationala tensionata si uciderea a patru turisti francezi la 28 decembrie, legaturile Al-Qaida in Maghrebul Islamic, dar si amenintarile directe impotriva cursei de catre organizatii teroriste, s-a decis anularea editiei din 2008 a raliului, programat intre 5 si 20 ianuarie intre Lisabona si capitala Senegalului", se arata in comunicatul oficial al Amaury Sport Organisation (A.S.O.), informeaza Adevarul.

Cotidianul adauga ca nu este prima data cind serviciile franceze lanseaza alerte referitoare la posibile activitati teroriste in aceasta zona desertica, ce se intinde pe teritoriile tarilor Mauritania, Mali, Algeria si Niger, nu mai departe de anul trecut, Grupul Salafist pentru Rugaciune si Lupta (GSPC) amenintind cu luarea de ostatici la traversarea statului Mali. In cele din urma, organizatorii au decis anularea celor doua etape care intrau pe respectivul teritoriu. Intre timp, cu binecuvintarea lui Osama bin Laden, GSPC si-a schimbat denumirea in al- Qaeda Tara Maghrebului Islamic (AQMI), dar ramine o amenintare permanenta la bruma de ordine din zona.

Asigurari ca raliul se va relua la anul au venit insa imediat: “Dakarul este un simbol si nimic nu poate distruge simbolurile. Anularea editiei din 2008 nu este o amenintare pentru viitorul raliului, iar in 2009 vom oferi o noua aventura tuturor pasionatilor de raliu off-road”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.