De la Bistrita, Jean Padureanu a dirijat, ani in sir, fotbalul romanesc. Aflat mereu in umbra, liderul de necontestat al Cooperativei, poreclit "Lordul", a dat ora exacta in privinta blaturilor, modificind ierarhii si tragind pe sfoara spectatorii. Ascultat si respectat de presedintii de cluburi, "Guru" Padureanu a tacut si a facut. Cum era de asteptat, seful Gloriei i-a luat ieri apararea lui Mircea Sandu, cel cu ajutorul caruia a influentat in trecut rezultatele unor meciuri din Divizia A. Padureanu spune ca, la sedinta din decembrie, "masina de vot" a Adunarii Generale de la FRF ii va solicita Nasului sa mai candideze o data!

Domnule Padureanu, va pleca Mircea Sandu de la federatie sau joaca teatru?
Si-a dat cuvintul de onoare ca nu va mai candida la functia de presedinte al FRF. Nu mai poate da inapoi acum! Doar el stie exact ceea ce va face. Poate are o strategie si nu ne-a spus-o noua. Eu cred ca n-a ales bine momentul retragerii!

Dar cind ar fi trebuit sa plece? Mult mai devreme, nu?
Nuuuuu, mai tirziu! Trebuia sa incheie si aceasta campanie de calificare. Este de 15 ani in fruntea federatiei si are relatii peste tot in lume.

L-ati laudat mai tare decit ar fi facut-o Kassai si "Oache" Piscanu la un loc. Aveti si ceva sa-i reprosati?
Unde a gresit? Un singur lucru ii reprosez. N-a insistat destul pe la toate guvernele care s-au succedat dupa Revolutie pentru a le cere sa ajute fotbalul.

Cum comentati faptul ca ii ignora pe componentii generatiei de aur?
Vreti sa stiti de ce n-a crescut pe linga el citiva dintre fostii fotbalisti, care acum ar fi fost pregatiti sa-i ia locul? Probabil ca n-au vrut ei sa colaboreze cu Nasu’... Vorba aia, cine vrea sa creasca pe linga cineva, creste!

L-ati urecheat de forma... Despre campaniile de calificare ratate si despre blaturi nu spuneti nimic?
Mircea Sandu n-a avut treaba cu blaturile. Va spun eu, n-a avut nici un amestec. Blaturi cum erau la noi sint peste tot in lume! Dar la noi era mult folclor!

Nu va tenteaza sa conduceti federatia sau liga?
Nu. Sint in virsta. Am aproape 70 de ani. Nu cunosc limbi straine, n-am relatii... Eu am fost facut pentru o echipa de club! La Bistrita am gasit intelegere.

Cine l-ar putea inlocui pe Nasul?
Gica Popescu e cel mai pregatit. E tinar, scolit...

Cu Popescu, federatia ar intra definitiv in sfera de influenta a fratilor Becali. Arpad Paszkany, de la Cluj, sau Porumboiu nu sint buni la FRF?
Adi Porumboiu e un bun manager, nu contest, dar eu il prefer pe Popescu.

O sa-l convingeti pe Mircea Sandu sa ramina?
Nu. N-am intreprins nimic in acest sens. Numai ca, in decembrie, s-ar putea intimpla un fenomen interesant. Toata sala i-ar putea sari in cap lui Mircea Sandu pentru a-i cere sa ramina la FRF. In viata nu faci numai ce vrei tu!

Cind credeti ca se va retrage si Dumitru Dragomir?
Mitica va conduce liga pina la adinci batrineti!

Dumneavoastra cind va retrageti?
Nu stiu. Inca mai pot conduce Gloria.

"Pinalti" a dus lupte grele cu conducerea de la Casa Fotbalului: "M-am tiganit cu ei ca sa-mi dea banii!"

Unul dintre capetele de acuzare formulate la adresa lui Mircea Sandu este legat de modul in care acesta a gestionat fondurile primite de la UEFA. Forul continental a trimis catre FRF sume importante pentru plata oficialilor (arbitri, observatori) la meciurile sustinute de echipele romanesti in cupele europene. Acesti bani erau destinati cluburilor. Numai ca federatia ar fi "uitat", in citeva rinduri, sa le dea gruparilor respective aceste sume.

"Eu am primit banii pentru participarea Ceahlaului in Cupa Intertoto si pentru cheltuielile organizatorice. Am luat banii de la Cristi Bivolaru, dar dupa multe interventii. M-am tiganit cu cei de la federatie! Altfel, nu stiu daca as fi primit banii. Mi i-a dat numai sa scape de gura mea!", ne-a declarat ieri Gheorghe Stefan - "Pinalti", primarul orasului Piatra-Neamt si presedintele de onoare al divizionarei B Ceahlaul.

Arpad Paszkany ii spune presedintelui sa-si ia palaria si sa plece: "N-as lasa federatia pe mina impresarilor!"

Arpad Paszkany , patronul nou-promovatei CFR Cluj, a fost propus de "Evenimentul zilei" sa ocupe functia de vicepresedinte la FRF, dupa plecarea lui Mircea Sandu. Seful "ceferistilor" clujeni nu este implicat in scandaluri si n-are legaturi cu clanul Becali.

"Eu va multumesc pentru propunere, dar nu sint cea mai potrivita persoana sa ocup aceasta functie. Este un post care cere o prezenta permanenta in Bucuresti, iar eu iubesc prea mult Clujul. Prefer sa ramin in sectorul privat si sa contribui la bugetul de stat", a replicat ieri clujeanul. Paszkany a comentat si evenimentele care au loc la FRF: "Situatia e simpla. Rezultatele nu l-au confirmat pe Mircea Sandu. Intr-o astfel de situatie, omul trebuie sa-si ia palaria si sa plece".

"Exclud varianta Gica Popescu"

Lui Arpad Paszkany nu ii este teama sa-l infrunte pe Ioan Becali. "Ce inlocuitor vad eu pentru Sandu? Nu stiu sa va spun, dar n-as lasa federatia pe mina unor agenti de jucatori! As exclude varianta Gica Popescu-presedinte! De altfel, pentru a fi sigur ca toate meciurile echipei mele se joaca pe teren, le-am interzis jucatorilor sa semneze contracte de reprezentare cu vreun impresar".

Patronul ardelean are si argumente: "Nu mi-e frica de nici un fel de amenintare. La o adica, am 103 kilograme si as putea face fata unui eventual duel unul la unul (ride). Detin si centura maro la Shotokan!"

Indiferent cine va fi numit in fruntea FRF, Piturca va sari din schema

Indiferent cine va fi succesorul lui Mircea Sandu, un lucru pare limpede: zilele lui Victor Piturca la nationala sint numarate. Se poate spune ca ursuzul antrenor culege ce-a semanat si in cel de-al doilea sau mandat ca selectioner. Lipsit de diplomatie, Piturca si-a facut multi inamici. Practic, dupa doar doua meciuri la cirma echipei reprezentative, el a reusit deja sa-i jigneasca pe suporteri, pe unii dintre jucatori, pe vicepremierul George Copos si pe cel mai mare antrenor roman, Mircea Lucescu. In conditiile in care calificarea la Mondiale a fost deja compromisa, ramine de vazut doar daca Piti va fi schimbat inainte sau dupa ce va "bifa" un nou esec, in preliminariile pentru EURO 2008.

Nici unul dintre cei trei principali pretendenti la conducerea federatiei, aparuti pina acum, nu-l va mentine pe Piturca la nationala. Primul lucru pe care Ioan Becali il va face dupa ce-l va vedea numit in fruntea FRF pe omul sau, Gica Popescu, va fi sa-l dea afara pe selectioner. Se stie ca impresarul si Piturca au fost, multa vreme, dusmani declarati. Asta-iarna, dupa instalarea lui Piti la nationala, au facut o pace formala, dar atit. In plus, o victorie a lui Becali ar insemna, aproape automat, instalarea lui Gica Hagi sau Dan Petrescu pe banca nationalei.
Antrenorul pus de Becali ar avea menirea sa asigure o selectie "corespunzatoare", iar la lot ar urma sa ajunga doar jucatorii agreati de impresar. Piti ar fi, astfel, dat afara pentru a doua oara de cumnatii Popescu si Hagi, in spatele carora sta, desigur, Ioan Becali.

"Barba perversa si jegoasa"

Nici convietuirea cu Cornel Dinu - candidatul sustinut de Dinamo - n-ar fi posibila pentru Piturca, dupa ce antrenorul l-a jignit pe Procuror acum un an. La inceputul lunii mai a anului trecut, intr-un moment cind Dinamo si Steaua (echipa antrenata, la acea vreme, de actualul selectioner) se luptau pentru titlu, Piti l-a insultat intr-un mod incalificabil pe Cornel Dinu. Dupa ce dinamovistul l-a ironizat, actualul selectioner a coborit discutia sub orice limita a bunului-simt: "Dinu sa-i jigneasca pe ma-sa si pe tac-su! Sa aiba grija de familia si de copiii lui! Sa-si vada de petele lui, de barba perversa si jegoasa, asa cum e si caracterul lui! Eu vorbesc pe limba noastra, nu folosesc cuvinte sofisticate, ca Dinu! El probabil sta si studiaza acasa, cu dictionarul in fata, iar apoi se apuca sa dea declaratii!".

Dinu nu s-a lasat mai prejos: "M-am exprimat plastic, fara sa fac trimiteri la Neanderthal sau la Lombroso, dar Piturca dovedeste ca nu poate face saltul de la rigola. Sintem nevoiti sa ascultam in continuare aceleasi voci dezarticulate de centrii gindirii, care se complac in noroiul de care vrem sa scapam. Dureros este ca aceste gingureli mai mult onomatopeice, declansate din bretoane ce acopera vederea, vor sa se identifice cu traditia de fair-play a unui club cu palmares impresionant (n.r. - Steaua)".

Un incompetent

In fine, instalarea lui Adrian Porumboiu la Casa Fotbalului ar insemna "curatarea" lui Piturca pe criterii de competenta. Fara rezultate, actualul selectioner nu va fi pastrat de o conducere care-si va dori, in primul rind, un om capabil sa elaboreze niste programe de redresare a echipelor nationale. E foarte probabil ca, in cazul sosirii lui Porumboiu la FRF, noua echipa federala sa insiste pentru aducerea lui Mircea Lucescu la prima reprezentativa.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.