Criza de rezultate si jocul slab prestat de echipa nationala de fotbal a Romaniei au sporit nemultumirea in rindul microbistilor, satui de incompetenta actualei conduceri a federatiei. Acestia se organizeaza pentru ca, impreuna cu asociatia fotbalistilor si Blocul National Sindical, sa participe la un mare miting. 11 aprilie 2005 ar putea fi ziua in care fotbalul romanesc va scapa de "dictatorul" Mircea Sandu. Atunci este programata o Adunare Generala ordinara a FRF. Unul dintre capii "rascoalei" este Ionut Lupescu, presedinte de onoare la AFAN.

Ionut, te-ai pregatit de "revolutie"?
Sint gata de multa vreme. De aceasta data insa, revolta a fost declansata de suporterii echipei nationale. Am primit o multime de mesaje de nemultumire la adresa conducerii FRF.

Doar aceste mesaje v-au determinat sa-i cereti demisia Nasului?
Da. Aceasta este initiativa populatiei. Peste 90 la suta din fanii echipei nationale vor schimbarea conducerii federatiei.

Cind este programata actiunea de protest?
N-am stabilit inca data exacta. Intii sa vedem daca lumea este dispusa sa iasa in strada. Sa nu cadem in derizoriu. Nemultumirile sint mari. Totusi, de la a posta mesaje critice pe Internet si pina la o miscare de strada este o distanta destul de mare. Dupa ce primim confirmarea la miting, vom aduna aprobarile necesare.

Ultima voastra revolta n-a avut nici un rezultat, in afara faptului ca ati aparut la Euronews... Nu va temeti ca fanii vor striga in strada, iar Mircea Sandu se va uita la ei rizind, cu sticla de whisky in mina?
Si ce ar trebuit sa facem? Sintem nevoiti sa procedam cu mijloace democratice.

Crezi ca dictatura lui Sandu poate fi darimata atit de usor?
N-avem de ales. Nu pot sa-i dau cu capul in gura lui Mircea Sandu!

Cum comentezi noile afirmatii ale sefilor de la Casa Fotbalului, care sustin ca sint prea puternici si nu-i poate dobori nimeni?
Inca o data, cei de la federatie sfideaza suporterii nationalei. Ei nu pricep ca aceasta este revolta celor care iubesc echipa nationala si care le cer sa plece!

Cum ii veti convinge pe cei care nu vi s-au alaturat? Impresarul Victor Becali spune ca altul mai bun ca

Nasul nu exista...
Nu stiu daca are vreo importanta parerea lui Victor Becali!

Cei de la FRF sustin ca in spatele "manevrelor" se afla Mircea Lucescu...
Ma vedeti pe mine fiind o marioneta?

S-au facut interpelari in parlament legate de soarta fotbalului romanesc?
Nu inca. Stim insa un lucru important: conducerea tarii nu-i agreeaza pe cei care se afla acum la federatie. Eu m-am intilnit zilele trecute cu ministrul muncii si am rezolvat citeva probleme legate de regulament.

Exista o echipa de conducere, in eventualitatea in care revolta va reusi?
Se vor gasi oameni. Unii abia asteapta la cotitura!

Sandu a anuntat ca nu va mai participa la viitoarele alegeri ...
Nu cred una ca asta. Mircea Sandu e legat de scaun.

Federatiaintentioneaza sa anuleze "miscarea" contestatarilor: "Au inceput sa inroseasca telefoanele!"

Greva impotriva FRF este pusa la cale de AFAN, sindicatul fotbalistilor, si liderul sindical Dumitru Costin, seful Blocului National Sindical si presedinte al divizionarei B International Pitesti. BNS are 400.000 de membri, multi dintre acestia fiind suporteri ai echipei nationale.

"N-avem treaba cu protestele astea! Nu ne poate misca nimic! Ce, au ajuns soferii si minerii sa faca ordine in fotbalul romanesc? Ce daca minerii au schimbat guverne? Noi sintem prea puternici. N-au ce sa ne faca!", declara, acum doua zile, Adalbert Kassai, numarul doi la federatie.

"Nu e prima oara cind federatia vorbeste pe acest ton. Cei de la federatie sint disperati! Au inceput deja sa inroseasca telefoanele, dupa ce au aflat ca - in calitatea mea de membru afiliat la federatie - voi ridica, pe 11 aprilie, la sedinta ordinara a Adunarii Generale, subiectul privind schimbarea conducerii. Presedintii de cluburi din Divizia B si C sint sunati intr-una! E nevoie de o schimbare din temelii la federatie", crede Costin.

Calea spre inlaturare

La sedinta din 11 aprilie vor fi invitati sa participe toti cei 221 de membri ai FRF cu drept de vot. Ca adunarea sa fie statutara, este necesara prezenta a cel putin doua treimi din totalul membrilor. Pe ordinea de zi figureaza 15 puncte, dar nici unul nu atinge problema demiterii presedintelui, astfel ca trebuie urmata o procedura mai complicata. Adunarea Generala trebuie sa aprobe, prin vot, propunerea (venita obligatoriu din partea unui membru afiliat) ca pe ordinea de zi sa fie introdus subiectul in cauza. Daca participantii la sedinta isi vor da girul, va urma un nou scrutin, care va decide daca Mircea Sandu ramine presedintele FRF. Pentru a trece propunerea, la ambele voturi e nevoie de o majoritate simpla.

Mircea Lucescu, suspectul de serviciu

Incapabili sa inteleaga ca problemele federatiei si ale nationalei de fotbal ii depasesc, Mircea Sandu si selectionerul Victor Piturca au inventat, in ultimele zile, un scenariu conform caruia forte oculte ar pune la cale inlaturarea lor. Vehementa cu care societatea civila, presa, suporterii si o parte a jucatorilor le cer plecarea de la FRF ar fi generata, in opinia celor vizati, nu de ratarea calificarii la Mondiale si de dezastrul fotbalului romanesc, ci de interese obscure.

"In spatele oricarei campanii e cineva. Nici nu conteaza cine", a sunat acuzatia evaziva a lui Mircea Sandu dupa intoarcerea de la Skopje. Nasul nu a vrut sa spuna pe cine invinuieste, dar un inalt oficial federal ne-a declarat ieri ca "Mircea Lucescu manipuleaza intreaga afacere! El vrea sa puna mina pe federatie si sa ajunga la nationala. Stim acest lucru!".

Afirmatia locatarului de la Casa Fotbalului se leaga cu declaratia lui Victor Piturca, care dupa comportarea lamentabila a tricolorilor in fata Olandei (0-2, simbata, la Bucuresti) n-a gasit altceva mai bun de facut decit sa-l invinuiasca pe acelasi Lucescu. "Publicul... Ce sa-i ceri publicului? Asta nici macar nu pot sa-l numesc public! Galeriile de la Rapid si Dinamo fluiera, scandeaza numele lui Mircea Lucescu... Regia era deja facuta!", declara antrenorul nationalei la capatul unui joc in care publicul incurajase Romania pina in minutul 87, iar echipa pregatita de el nu reusise sa-si creeze nici o ocazie clara de gol.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.