Victoria Romaniei in fata Macedoniei, obtinuta gratie lui Mitea, nu a schimbat prea mult situatia in cursa de calificare la CM 2006, elevii lui Piturca raminind in continuare doar cu sanse teoretice.

Nationala Romaniei a reusit, miercuri seara, sa salveze putinul care a mai ramas din sansele de calificare. Victoria cu 2-1 obtinuta in Macedonia nu avea cum sa entuziasmeze pe cineva, ci doar sa prelungeasca asteptarea unui verdict clar si definitiv. Interzis la nationala de un selectioner prea ortodox, Nicolae Mitea a debutat, a stralucit si a salvat cele trei puncte prin doua executii de efect, oferind suporterilor iluzii pentru Euro 2008. Impresia lasata de golul al doilea reusit de "lancier" a fost probabil mai puternica decit imaginea unei nationale la fel de lenta, cu un joc imbatrinit si lateral, astfel incit acuzele s-au mai oprit.

Am batut unde Olanda a facut egal

Autorul pasei decisive la golul macedonenilor, capitanul Chivu, a dat vina pe oboseala si, printr-un joc al cuvintelor mai evoluat decit cel etalat pe teren, a adus in discutie sacrificiile pentru nationala, motiv invocat in trecut si de Pancu, un alt absent in meciul de miercuri. "Cred ca platesc cele cinci meciuri jucate in doua saptamini si anul de inactivitate. Am fost foarte obosit si la pauza am ridicat mina. Probabil n-ar fi trebuit sa incep jocul, dar, tinind cont ca este echipa nationala, am incercat", a declarat Chivu.

Selectionerul a reamintit de egalul Olandei in Macedonia, desi acest aspect nu prea mai conteaza de vreme ce "portocala mecanica" a invins la Bucuresti si l-a scos in fata pe Mitea: "Foarte important este ca un jucator de mare perspectiva, Mitea, a reusit sa aduca victoria. Ma voi baza pe serviciile lui si in continuare". Eroul partidei spera ca reusitele de miercuri sa-l ajute si pe el, nu doar nationala: "Voiam sa fac un meci bun, imi trebuia acest lucru deoarece vin dupa o perioada mai grea".

"Mitea, valoros ca aurul"

Presa internationala a fost impresionata de evolutia lui Mitea mai mult decit de victoria Romaniei. "Mitea salveaza Romania", a titrat cotidianul "De Telegraaf", in timp ce "Voetbal International" a notat: "Romania ii multumeste lui Mitea pentru victoria din Macedonia". Ambele publicatii olandeze au subliniat faptul ca "lancierul" n-a jucat impotriva "portocalei mecanice". De mai mult entuziasm au dat dovada agentia Voetbal - "Mitea, valoros ca aurul pentru Romania", si UEFA - "Magicul Mitea aduce succesul Romaniei". In celelalte doua meciuri ale grupei I, Olanda si Cehia au depasit lejer adversari modesti, Armenia, respectiv Andorra.

Tineretul a dat cu piciorul la sansa

Sperantele suporterilor intr-o calificare de consolare, a tineretului, au fost diminuate drastic, dupa ce elevii lui Florin Marin au pierdut in Macedonia, scor 0-1, desi au evoluat in a doua repriza in superioritate numerica. Partida de la Skopje a fost marcata si de un moment nefast, petrecut in minutul 71, Raul Ciupe ajungind la spital dupa o ciocnire care i-a provocat o dubla fractura de tibie si peroneu, care il va tine pe tusa intre 6 si 9 luni. "Nu intotdeauna realizezi ceea ce-ti propui. Am pierdut trei puncte foarte importante deoarece nu am mai avut aceeasi concentrare, determinare si disciplina in joc", a declarat antrenorul Florin Marin, care si-a asumat responsabilitatea pentru esec: "Am si eu partea mea de vina".

Vedeta Romaniei, Claudiu Keseru, a sustinut ca sansele de calificare au ramas aceleasi, desi tineretul poate pierde pozitia de lider in fata Cehiei. "Nu cred ca ne-a luat valul dupa victoria cu Olanda, eram constienti ca va fi mai greu cu Macedonia. Toti speram sa cistigam, dar, daca n-a fost sa fie, nu trebuie sa stam si sa plingem, ci sa ne gindim ca mai avem patru meciuri de disputat", a mai precizat Keseru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.