Fosta gimnasta acuza "tratamentele inumane" la care ar fi fost supusa de catre antrenorii lotului olimpic

Instanta Tribunalului Bucuresti a audiat-o ieri pe fosta gimnasta Oana Petrovschi in procesul in care aceasta cere daune morale Federatiei Romane de
Gimnastica si antrenorilor lotului olimpic, pentru "tratamente inumane" aplicate in timpul antrenamentelor. Petrovschi, care cere FRG si celor trei antrenori, Octavian Belu, Mariana Bitang si Lucian Sandu, un miliard de lei ca daune, a raspuns la cateva intrebari legate de modul in care se antrena, relatia pe care a avut-o cu tehnicienii, informatiile pe care le avea despre starea ei de sanatate. In plus, fosta gimnasta a trebuit sa explice acuzele indreptate impotriva antrenorilor lotului olimpic care i-ar fi cerut o cota parte din sumele castigate la concursurile de Cupa Mondiala. Petrovschi a invocat ca nu cunostea care erau problemele ei de sanatate desi, pe de alta parte, a recunoscut ca, in conditiile efectuarii controlului medical, avea la dispozitie fisa medicala si putea sa o citeasca.

Fosta gimnasta a acuzat, initial, ca asistenta medicala a lotului ii interzicea sa citeasca fisa medicala despre care a afirmat ca a luat cunostinta pentru prima data in ianuarie 2004. Referitor la acest aspect, Petrovschi a declarat, in fata instantei, ca toate diagnosticele si comentariile medicale se faceau, totusi, in prezenta ei. Declaratii contradictorii au fost date si in legatura cu reactiile pe care le aveau antrenorii atunci cand ea se plangea de anumite probleme medicale. Astfel, Petrovschi a precizat ca, atunci cand acuza dureri de spate, era dusa uneori la medic dar, alteori, era fortata sa faca antrenamente sau sa participe chiar la concursuri.

Tot ea a recunoscut, insa, ca nu a respectat recomandarile medicale privind pauzele pe care trebuia sa le faca. Fosta sportiva a spus ca FRG a trimis-o in anul 2003 la Techirghiol, pentru doua saptamani, ca sa faca un tratament. Referitor la acuzatiile privind tratamente inumane la care ar fi fost supusa de catre antrenorii lotului olimpic, gimnasta a adaugat ca, desi le-a spus acestora ca are dureri de spate, a fost fortata sa evolueze la paralele cu piciorul in ghips si cu doi saci de nisip de un kilogram la celalalt picior. Gimnasta a mai invocat ca a fost obligata sa participe la anumite competitii, desi nu se simtea apta din punct de vedere medical. Exemplificand, ea a pomenit concursurile de la Ploiesti, din Olanda si de la Paris, toate avand loc in prima jumatate a anului 2003, admitand totusi ca acolo a obtinut rezultate foarte bune.

Ea a mai spus magistratilor ca, desi a vrut de nenumarate ori sa se retraga din activitatea sportiva, nu a facut-o pentru ca antrenorii ar fi amenintat-o ca in acest caz o vor pune sa plateasca toate cheltuielile pentru pregatire. Referitor la acest aspect, Oana a precizat ca nu exista nici o gimnasta care sa fi fost exclusa din acest motiv din lotul olimpic.

IML contra INMS
In cererea de chemare in judecata a celor trei antrenori, Oana Petrovschi spune ca i s-ar fi cerut de catre acestia cinci mii de euro, reprezentand 30 la suta din castiguri. Totusi, in fata instantei ea a recunoscut ca nu este vorba despre toti antrenorii, ci doar de Octavian Belu si ca, de fapt, nu exista o conventie scrisa la aceasta obligatie. Ea a spus ca stia de la unele colege din lotul olimpic ca, daca nu va da acesti bani, nu va mai participa la alte concursuri la care putea sa fie admisa pe baza performantelor obtinute la Olimpiada, Europene sau Mondiale.

Petrovschi i-a mai acuzat pe antrenori ca acestia le interziceau sa le spuna parintilor ce probleme aveau la lot. La termenul de ieri, instanta civila a Tribunalului Bucuresti a admis ca in aceasta cauza sa se efectueze o expertiza medico-legala la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" pentru stabilirea unui diagnostic actual al gimnastei si a evolutiei bolii acesteia. Avocatii celor trei antrenori au cerut instantei sa introduca in cauza Institutul National de Medicina Sportiva, pe motiv ca acesta era singura autoritate care dadea avize medicale privind starea de sanatate a gimnastelor si ca, in functie de aceste avize, antrenorii faceau selectia pentru lot sau vedeau care gimnaste sunt apte pentru antrenament.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.