Mircea Lucescu a acceptat conditiile oferite de FRF pentru a prelua nationala Romaniei! Vestea a fost data, ieri, de Cristian Bivolaru, secretarul general adjunct al federatiei, care s-a intilnit miercuri cu "Il Luce" la Milano, inaintea meciului AC Milan-Sahtior din Liga Campionilor. "Il Luce" si-a luat angajamentul sa discute cu patronul sau, Rinat Ahmetov, pentru a putea veni la cirma nationalei. De-acum, mingea e in terenul lui Mircea Sandu, presedintele FRF, cel de care depinde in mare masura decizia finala.

Federalul i-a inminat lui Lucescu scrisoarea lui Mircea Sandu si conditiile oferite la nationala, iar antrenorul si-a dat acordul. "A luat actele, vrea sa vina si acum discuta cu Ahmetov (n.r. - patronul sau de la Sahtior). Are mari sperante ca va reusi sa-l convinga. Varianta ar fi sa pregateasca in paralel nationala si Sahtior", ne-a declarat ieri Bivolaru. Lucescu ar urma sa activeze la lot si in Ucraina pina la finalul sezonului (iunie 2005). "Cred ca mingea vine spre noi. Ahmetov n-a fost la meciul de la Milano, din cauza situatiei existente in Ucraina, dar i-am transmis scrisoarea lui Mircea Sandu prin intermediul lui Lucescu. Mircea a spus ca va veni cu un plan, cu o strategie. Am discutat cu el inaintea antrenamentului oficial si dupa sedinta tehnica". Varianta e imbratisata de Mircea Sandu, dar nu intruneste sufragiile tuturor membrilor din Comitetul Executiv al FRF. "E o problema acolo. Presedintele va reintroduce pe ordinea de zi toate variantele posibile dupa ce discuta cu candidatii. Mai departe, nu se stie", a mentionat Bivolaru. Marea dificultate nu vine insa dinspre forul prezidat de Mircea Sandu, ci din exterior, de la grupurile de interese care-l sustin pe Victor Piturca.

Se pregateste o noua inscenare?

Exista semnale care avertizeaza ca povestea din ‘98, atunci cind Victor Piturca a fost inscaunat selectioner al nationalei dupa alegeri masluite, e pe cale sa se repete. Surse autorizate sustin ca antrenorul s-a impacat cu impresarul Ioan Becali, care il sustine pentru a prelua nationala. Procuratorul se teme teribil de posibila numire a lui Mircea Lucescu, mutare care i-ar anula influenta la lot. Disperat, inamicul lui "Il Luce" a iesit deschis la atac in ultimele zile.
Multa vreme inamici declarati, Becali si antrenorul Victor Piturca au facut, recent, primii pasi spre impacare. Persoane apropiate acestora sustin ca relatiile nu mai sint atit de tensionate ca-n ultimii ani. Situatia incepe sa semene tot mai tare cu cea din primavara lui ‘98. La fel ca si atunci, Mircea Sandu a anuntat ca va fi un concurs intre patru antrenori, pentru a ocupa locul lasat liber de Anghel Iordanescu. In urma cu sase ani, temindu-se de Lucescu, Becali a facut imposibilul pentru a-l determina sa se retraga din cursa. Impresarul n-a ezitat sa se foloseasca de Hagi, aducindu-l cu un avion special de la Istanbul, pentru a-l ataca pe "Il Luce". Acum, atacurile se reediteaza.

Disperarea lui Becali

Pe Ioan Becali il leaga de Piturca, din nou, interese de afaceri. Cei doi au nevoie unul de altul. Piturca - pentru a-si indeplini visul de a reveni la nationala, iar procuratorul - de a avea in selectioner un apropiat sensibil la dorintele firmei Becali & Popescu. Becali lupta cu disperare pentru a nu scapa din mina nationala, lucru inevitabil daca pe banca tehnica ar "ateriza" Mircea Lucescu sau Ladislau Bölöni. Vazind ca Mircea Lucescu nu cedeaza intimidarilor si se incapatineaza sa-si manifeste disponibilitatea de a prelua nationala, Ioan Becali a sarit din nou la gitul celebrului antrenor. "E inadmisibil ca Lucescu sa activeze, in paralel, la nationala si la Sahtior! Cum sa mearga Mircea Sandu sa vorbeasca cu Lucescu, daca stie ca nu are nici o sansa? Hai sa nu mai facem show, sa spunem ca nu ne lasa nevasta (n.r. - aluzie la Bölöni) sau patronul (n.r. - aluzie la Lucescu)!", s-a infoiat impresarul. Revenit in tara ieri, dupa ce miercuri a fost observator UEFA la meciul Anderlecht-Valencia, din Liga Campionilor, Mircea Sandu a negat ca ar depinde de impresar: "Becali e puternic la el, acolo, nu la mine in federatie!". Nasu’ nu s-a intilnit cu Bölöni: "In momentul in care voi avea un raspuns oficial de la candidati, o sa iau hotarirea!". Pe de alta parte, Bivolaru a mentionat ca "Mircea Sandu a avut si alte confirmari", ceea ce indica faptul ca, pe linga Lucescu, si Bölöni ar fi dispus sa revina la nationala.

Preferat de 71 la suta din microbisti

In sondajul realizat de cotidianul nostru la adresa de e-mail "nationala@expres.ro", Mircea Lucescu continua sa se distanteze de rivalii sai. Cititorii "Evenimentului zilei" il sustin, cu covirsitoare majoritate, pe antrenorul de la Sahtior. Pina ieri dupa-amiaza, "Il Luce" primise sufragiile a 68 de oameni (70,9 la suta), Bölöni - 9 voturi (9,3 la suta), iar Piturca - trei (3,1 la suta). 16 oameni (16,7 la suta) n-au votat cu nimeni, manifestindu-si doar opozitia fata de conducerea fotbalului nostru.

"Il Luce" si-a recuperat masina

Lucescu si-a recuperat, luni, masina furata saptamina trecuta de trei hoti din Donetk. Limuzina sa, un Mercedes S 500, a disparut in noaptea de simbata spre duminica, de pe o strada laturalnica din raionul Kalininski.