Doi oameni de fotbal care reflecta perfect distanta dintre Europa si Romania

Pe finlandezul Olli Rehn si romanul Dumitru Dragomir ii leaga, aparent, destule lucruri. Cei doi sint politicieni cunoscuti in tarile lor, au functii in partide si sint parlamentari. Mai mult, Olli Rehn a ocupat, in trecut, aceeasi functie pe care o indeplineste acum "Corleone", aceea de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din tara natala.

La o privire mai atenta, se observa insa ca imaginea in oglinda a "gemenilor" este rasturnata. Cartile de vizita ilustreaza cum nu se poate mai bine diferenta uriasa dintre fotbalul romanesc si cel european, dar si dintre structura societatii dimbovitene si cea a societatii occidentale.

Rehn versus Dragomir, sau diferenta dintre competenta si impostura, valoare si nulitate, seriozitate si smecherie. Unul a studiat in Statele Unite, are masteratul in stiinte politice, preda la Oxford si e doctor in filozofie, altul si-a luat bacalaureatul la 30 de ani. Unul vorbeste patru limbi straine, celalalt nu se descurca nici cu limba materna. Unul isi petrece timpul liber citind si ascultind muzica rock, celalalt - in interminabile partide de poker si barbut. Unul scrie carti, celalalt nu e in stare nici macar sa le citeasca. Doua persoane avind tangenta cu fotbalul, doi politicieni cu destine care, din avion, pot parea paralele. E doar o iluzie.

De fapt, e vorba de doua lumi. Una in care scara valorilor e respectata, iar cei ajunsi in virf isi justifica ascensiunea cu ani nenumarati de studii. Cealalta, o fauna marunta si meschina, populata de oieri, barbugii, bisnitari, interlopi si infractori, in care smecheria e legiferata, iar munca - batjocorita.
Privind la cei doi, intelegem, de fapt, de ce nu i-am batut pe olandezi. Din acelasi motiv nu i-am batut, in ultimii ani, nici pe italieni, danezi si norvegieni: pentru ca ei vin din zona curata a hartii. Cortina de Fier a cazut, pentru a fi inlocuita de una mult mai greu de trecut: Cortina Valorii.

Olli Rehn, comisar european pentru extindere, fost presedinte al Ligii Finlandeze de Fotbal (1996-1997)

• Data nasterii: 31 martie 1962
• Stare civila: casatorit cu Merja, tatal unui copil
• Studii: cursuri de economie, relatii internationale si jurnalism la colegiul Macalester din Minnesota (SUA); masterat in stiinte politice la Universitatea din Helsinki; cursuri de economie politica internationala la Universitatea Oxford; doctor in filozofie
• Functii: presedinte al Centrului pentru tineret din Finlanda; vicepresedinte al Partidului de Centru din Finlanda;
membru al Consiliului municipal al orasului Helsinki;
membru al Parlamentului finlandez; consilier special
al premierului finlandez; membru al Parlamentului European;
sef de cabinet la Comisia Europeana, consilier
pentru politica economica al premierului finlandez, membru al Comisiei Europene
• Limbi straine: engleza, franceza, suedeza, germana
• Pasiuni: fotbalul (a jucat la echipa FC Mikkelin Palloilijat), economie politica, jazz, rock, lectura
• Altele: autor al mai multor carti si articole de presa

Dumitru Dragomir, presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, deputat PPRM

• Data nasterii: 30 mai 1946
• Stare civila: casatorit cu Vica, tatal unui baiat
• Studii: si-a luat bacalaureatul la aproape 30 de ani. Dupa revolutie s-a inscris la ASE, facultate terminata in 1998
• Functii: membru al Partidului Popular Romania Mare; deputat PPRM de Vilcea, calitate in care a luat cuvintul o singura data in actualul mandat; presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal
• Limbi straine: nu
• Pasiuni: fotbalul (a jucat la Nitramonia Fagaras si Chimia Rimnicu-Vilcea), jocurile de noroc, muzica lautareasca
• Altele: a fost, inainte de revolutie, presedinte la Chimia Rimnicu-Vilcea, Viitorul Scornicesti (clubul familiei Ceausescu) si Victoria Bucuresti (clubul militiei), calitate in care a comis nenumarate abuzuri; a facut trei luni de inchisoare contraventionala, in perioada 23 noiembrie ‘76-22 februarie ‘77, pentru ca a fost surprins practicind jocuri de noroc; arestat in perioada ianuarie-august ‘90, si-a turnat colaboratorii si sefii; a avut doua ziare (unul de sport si unul de scandal, din cauza caruia a fost anchetat pentru antisemitism si xenofobie), patroneaza un hotel in care s-a demonstrat ca se practica prostitutia.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.