A mai cazut un mit in fotbalul romnesc, cel al fugii din tara a lui Miodrag Belodedici. In decembrie `88, liberoul Stelei trecea granita in Iugoslavia, pentru a juca la Steaua Rosie Belgrad.

La vremea respectiva, s-a vorbit despre o dezertare a "locotenentului Belodedici" (fotbalistul primise grad in Armata, dupa realizarea performantelor din `86-`87), insa "Fanatik" a dezvaluit, ieri, ca a fost vorba de un transfer in toata regula. "Fanatik" a prezentat chiar si suma de transfer (1,5 milioane de dolari) si intermediarul tranzactiei (Anghel Iordanescu, antrenor in Ghencea la momentul cu pricina). In materialul publicat ieri, "Fanatik" prezinta declaratiile date de Nebosza Simic (actualul impresar al nigerianului Emeghara), omul care i-a fost calauza lui Belodedici in fosta Iugoslavie: "Din cite imi amintesc eu, au fost negocieri aprinse intre cele doua regimuri. A durat destul de mult pina sa se ajunga la un consens, pentru ca relatiile dintre tari erau destul de incordate. Din cite am inteles, Anghel Iordanescu a fost cel care a intermediat afacerea, iar banii care s-au platit pe Belodedici s-au invirtit undeva in jurul sumei de un milion si jumatate de dolari".

A parasit legal Tara

Pe 19 decembrie 1988, Miodrag Belodedici a parasit Romania, cu intentia de a nu se mai intoarce. Belo, care astazi ocupa functia de director tehnic la FRF, a rememorat episodul respectiv: "De fapt, eu am parasit legal tara. Primisem viza pina in ianuarie 1989. Mi-am luat mama si am plecat spre Iugoslavia. M-a mirat ca mi-au dat permisul de trecere, pentru ca toata lumea stia ca aveam rude acolo. Au vrut sa-mi dea si sofer, insa am refuzat, pentru ca eu stiam ca vreau sa nu ma mai intorc niciodata. Am ramas ascunsi trei saptamini, pina cind am mers la Steaua Rosie Belgrad. Nu am vrut sa ma arat, de teama sa nu fie vreo intelegere intre cele doua armate, iar eu sa fiu trimis inapoi in Romania, pentru ca eram locotenent".

`Nea Puiu mi-a inoculat ideea fugii`

Belodedici isi aminteste si un episod cu Anghel Iordanescu in prim-plan. Antrenorul Stelei din acea perioada venise la Belgrad, pentru a-l convinge pe jucator sa revina in tara. Degeaba! Belodedici era decis sa nu mai faca pasul inapoi: "A venit impreuna cu un atasat militar si, timp de trei zile, a incercat sa ma convinga ca nu e bine sa ramin definitiv acolo. M-a luat cu chestii patriotice, insa i-am spus ca nu ma mai intorc, chiar daca imi pare rau de colegi". Belodedici "da vina" chiar pe Iordanescu, in povestea plecarii din tara: "Nea Puiu a fost cel care mi-a inoculat ideea fugii, pentru ca mereu ne povestea cum este pe dincolo, in lumea fara comunism. Ne spunea ca daca avem o sansa n-ar trebui sa o ratam".

Doua Cupe ale Campionilor cu doua Stele

Pentru gestul sau, Miodrag Belodedici a fost suspendat un an, interval in care a disputat "pe blat" doar meciuri amicale cu Steaua Rosie Belgrad. A revenit in fotbal in 1989, contribuind la cucerirea Cupei Campionilor Europeni de catre sirbi. La Campionatul Mondial din Italia (1990), Belodedici avea deja in palmares doua trofee ale CCE, cu Steaua Bucuresti si cu Steaua Rosie Belgrad.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.