In celalalt capat al lumii, un roman face furori.

Canada este tara sa de adoptie, iar locuitorii din Montreal ii sint si vecini si prieteni si suporteri. Lucian Bute a devenit campion mondial la box, in versiunea IBF, dupa ce l-a invins, simbata dimineata, pe columbianul Alejandro Berrio, prin KO tehnic. Pentru pugilistul galatean, la orizont este o noua provocare: unificarea tuturor centurilor, pentru a fi recunoscut regele categoriei supermijlocii. Sala "Bell Centre", din Montreal, a fost neincapatoare la meciul Bute - Berrio. In jur de 14.000 de spectatori au platit intre 80 si 1.000 de dolari pentru a urmari "finala" IBF la box profesionist. La Galati, Maricica Bute prefera sa stringa la piept o fotografie cu fiul ei, ridicind rugaciuni spre Divinitate, in timp ce tatal sportivului tremura la fiecare lovitura incasata de Lucian. Peste Romania si Canada s-a creat un pod spiritual, pe care circula sperantele si incurajarile familiei.

Croseu, directa, upercut, KO

Primele trei runde sint cistigate categoric de Lucian Bute, cu lovituri de upercut si directe aplicate unui columbian oarecum stupefiat de tupeul romanului. Berrio, detinatorul centurii IBF, isi revine abia in repriza a patra, dar pentru scurt timp, continuind apoi sa incaseze pumni pe banda rulanta de la challengerul sau. In runda 8, croseul de stinga trimis de Bute anunta knock-out-ul lui Berrio. Inevitabilul se produce cu o runda (a 11-a) inainte de final. Lucian loveste in serie, croseu, directa, upercut, iar arbitrul Marlon Wright se vede nevoit sa puna capat luptei. Columbianul Alejandro Berrio este groggy, centura de campion mondial merge la Lucian Bute.

"Dedic Victoria tuturor romanilor"

"Dedic victoria tuturor romanilor. Sper ca v-am facut fericiti. Va multumesc din suflet celor care v-ati trezit la aceasta ora, ca sa ma vedeti luptind! Mama, te iubesc! Stiu ca nu te-ai uitat la meci", au fost primele cuvinte ale romanului, dupa victoria de simbata dimineata. Intr-un interviu acordat presei canadiene, Lucian Bute a explicat cum a decurs lupta lui Alejandro Berrio: "Nu m-am grabit nici un moment, pentru ca ma asteptam sa greseasca, am asteptat momentul prielnic pentru un KO. O singura clipa de neatentie ma putea costa titlul mondial".

Obiectiv: unificarea centurilor

Victoria de simbata dimineata il poate urca pe Lucian Bute pina pe locul 3 in clasamentul mondial al boxului, categoria supermijlocie. Pentru roman, urmatoarea tinta este unificarea centurilor tuturor categoriilor, IBF, WBO, WBA si WBC. Britanicul Joe Calzaghe (43 de victorii/ 32 prin KO/ 0 infringeri) detine centura WBO si este liderul clasamentului, in timp ce treapta a doua este ocupata de danezul Mikkel Kessler (39 de victorii/ 29 prin KO/ 0 infringeri), campion al versiunilor WBA si WBC. Pe 3 noiembrie, la Cardiff, are loc un meci extrem de important, chiar intre Calzaghe si Kessler, pentru unificarea centurilor WBO, WBA si WBC. Este posibil ca dupa aceasta partida, lui Lucian Bute sa-i fie perfectata o lupta cu invingatorul dintre cei doi pugilisti.

Vacanta in Caraibe

Proaspat campion mondial, Lucian Bute isi va lua o vacanta pina la inceputul anului viitor. Saptamina viitoare, galateanul va pleca in Insulele Caraibelor, acolo unde va petrece un binemeritat concediu. In Romania va sosi abia la finalul lunii noiembrie ("cel mai tirziu, la inceputul lui decembrie") si va ramine pentru a petrece sarbatorile de iarna.

O centura de 400.000 de dolari

Pentru victoria in fata columbianului Alejandro Berrio, Lucian Bute a primit 400.000 de dolari, insumind bursa de meci si banii din publicitate. Este cea mai mare suma incasata de roman in cele 21 de meciuri la profesionist din cariera sa. Prin comparatie, precedenta lupta, cu Sakio Bika (Camerun) i-a adus doar 50.000 de dolari.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.