Anglia intalneste in aceasta seara Rusia, intr-un meci care ar putea sa decida care dintre cele doua tari va participa la turneul final de la Euro 2008. Meciul se disputa in Rusia, motiv pentru care, jurnalistii de la BBC au scris un articol despre huliganii rusi, vestiti pentru comportamentul lor deosebit de agresiv.

Daca vreti sa va faceti o idee despre huliganii rusi, nu va ramane decat sa cautati pe YouTube, „Russian football hooligans”. Veti gasi astfel zeci de filmari facute de amatori care vor arata conflicte violente intre suporteri, noteaza BBC News.

Unul dintre cele mai populare clipuri, arata o bataie zdravana dintre doua bande, la periferia St. Petersburgului, in 2005.

Doua grupuri de cate aproximativ 100 de oameni fiecare, sunt prezentate intr-o ciocnire violenta, in care unii dintre ei sunt izbiti violent la pamant, iar altii se clatina plini de sange pe fata. Aceasta lupta apare ca foarte violenta si bine organizata, insa astfel de intalniri au loc in aproape fiecare weekend in Rusia.

Totusi, publicatia engleza admite ca in mod ironic, acest model pentru luptele de strada este de inspiratie britanica.

Reporterii BBC au reusit sa le ia cateva intreviuri unora dintre cei mai cunoscuti huligani rusi. Initiatorii luptelor de strada din Rusia, mentioneaza ca huliganii rusi se considera mostenitorii faimei vestitelor gasti de suporteri englezi, si ca nu sunt rusinati din cauza acestui statut.

„Singurii huligani englezi adevarati care mai sunt in Anglia sunt aceia carora li se interzice sa mai mearga pe stadioane, cei care stau acasa si beau bere, la televizor”, spune Ivan.

„Rusii sunt cei mai tari huligani din intreaga Europa. Impotriva celor mai puternici baieti de la noi, englezii nu au nici o sansa. Si-au iesit din mana. Englezii n-au nici un habar despre tacticile luptelor de strada. Ii vom nimici”, a declarat Vasily, cel caruia i se spune „ugigasul'.

Englezii sunt favoriti pentru meciul cu Rusia, dar cei din urma au palmares impresionant de victorii pe teren propriu., datorita sustinerii fanilor. Mii de suporteri englezi se afla insa in Rusia pentru acest meci, si se pare ca deja au fost inregistrate probleme, pentru ca multi dintre ei se afla in spital.

Autoritatile ruse au demarat operatiuni foarte ample de mentinere a ordinii, cu 6000 de politisti care patruleaza pe strazile Moscovei.

Acum cinci ani, insa, cand Rusia a pierdut in fata Japoniei la Cupa Mondiala, huliganii au atacat in centrul Moscovei, au omaorat doi oameni, au spart vitrine si au dat foc masinilor. Fusese cea mai agresiva miscare a huliganilor la care asistase Rusia. Acum, autoritatile sunt hotarate sa nu mai lase ca istoria sa se repte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.