Ratarile fotbalistilor nostri de la meciul de aseara i-au tinut cu miinile-n cap pe cei 2.000 de spectatori veniti sa vada meciul pe ecranul urias proptit in Piata Revolutiei din Bucuresti. Apoi au plecat acasa nepasatori, de parca ar fi fost la film. Drama in regia lui van Basten.

"Oleee, ole, ole, ole, we are the champs...!" "Roo-ma-ni-a!" Piata Revolutiei din Capitala e plina de muzica si de tineri. Vin din toate partile si se insinueaza, cu miinile-n buzunare, cu prietena de git sau cu berea fara alcool in halba, in locuri unde-ai jura ca nu mai incape nimeni. Vreo doua-trei steaguri ros-galben-albastre flutura a optimism din mijlocul multimii, in timp ce Gradinescu citeste listele cu jucatorii ce vor intra pe teren. "Baaa, ai vazut ca Piti l-a bagat pe Adi Ilie?", se mira un blonziu de vreo 17 ani, tragind cu sete dintr-o tigara. "Da, ba, astia batrini o sa-si dea duhu’ pa iarba", se amaraste altul.

Primul gol si pana de curent

Fluier de inceput de meci intr-un urlet ce traverseaza Bucurestiul din Ghencea pina-n Piata Revolutiei. Gol! Liniste. Ai nostri, cei de pe teren, nici nu s-au dezmeticit ca a-nceput meciul, ca olandezii au si marcat, in secunda 42. Cei 2.000 de tineri stau in fata ecranului cu gurile cascate, pret de citeva clipe. "Cum dracu’, ma?" Ca dupa o lovitura in moalele capului, jucatorii alearga inca socati si abia dupa citeva minute se poate spune, din nou, ca joaca fotbal. "Hai, tataaa, v-a ruginit motoarele?", striga Mugurel, un lungan care a facut pariu cu un prieten, pe o lada de bere, ca Olanda ne bate cu 2-0.

"Ala crede ca-i facem egal, ha-ha!", se bucura Mugurel, chiar in momentul in care Moldovan era gata-gata sa indese mingea-n poarta olandezilor si sa-i zadarniceasca sperantele cu iz de hamei. Ofsaid, fuck! Sansele romanilor la calificare aproape au murit. Deodata, bezna. A cazut curentul! Ecranul dispare in noapte si incepe un concert de "huo" pe teme de mama si raposati, sfirsit apoteotic cu aplauze si fluieraturi de bucurie la reluarea transmisiei, de parca ar fi dat ai nostri vreun gol.

Pauza: 1-0 pentru Olanda. La corturile cu cafea la 10.000 de lei si bere la halba, fara alcool, "Adio, calificare! Da si mie doua beri". Repriza a doua da fiori multimii: sut pe linga poarta olandezilor, sut pe deasupra ei, sut in bara. Apoi sut in poarta romanilor si jumatate dintre cei veniti in Piata Revolutiei au lasat toate sperantele si au plecat.

Fluier final, 2-0 pentru Olanda, la noi acasa. In mai putin de un minut, in Piata Revolutiei au ramas doar gunoaiele. Catolicii care au sarbatorit Pastele poarta pe strazi luminari aprinse, iar spectatorii de la meci merg spre case, nepasatori, de parca au iesit de la film. "Hehe, ai vazut, ba, cum dormea aia cu palarie rosie pe stadion?".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.