Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, este cel mai bun exemplu de profitor. Ca multi alti smecheri de tranzitie, el s-a orientat din timp, preluind, in august 1990, conducerea celui mai puternic for sportiv din Romania. Pe atunci, rezultatele nationalei umpleau vistieria federatiei.

Acum, dupa 15 ani de domnie a Nasului, performantele au disparut cu desavirsire, iar in conturile FRF bate vintul. In schimb, Mircea Sandu si acolitii sai si-au construit vile, umbla cu masini de lux si fac turism in numele fotbalului. Santajabil si compromis, Sandu iese ca paduchele in frunte la victorii si se ascunde ca un las la esecuri, continuind sa se ghideze dupa proverbul "Dupa mine, potopul!". Ar fi vremea ca, dupa trei campanii de calificare esuate, Mircea Sandu sa-si prezinte, in sfirsit, demisia de onoare.

In cei aproape 15 ani de cind se afla in capul mesei la FRF, Mircea Sandu a devenit un om de temut. Relatiile sale au depasit granita fotbalistica, avind prieteni influenti in lumea politica si cea a afacerilor. In ciuda faptului ca, in ultimul deceniu, in contul FRF au intrat aproape 100 de milioane de dolari, Mircea Sandu n-a dat niciodata socoteala cit si cum s-au cheltuit acesti bani. Controalele efectuate de-a lungul timpului n-au reusit sa-l infunde.

Dupa citiva ani de performante remarcabile, obtinute de generatia condusa de Gheorghe Hagi, fotbalul romanesc a ajuns in pragul colapsului. Criza de rezultate, coroborata cu un manageriat foarte slab, a dus fotbalul, atit la nivel de echipe nationale, cit si la nivel de club, in faliment. Mircea Sandu a trait ani buni pe spatele generatiei de aur, iar atunci cind a dat de greu si-a dovedit limitele si incapacitatea de a conduce.

L-a ignorat mereu pe Lucescu

Si-a ghidat toate actiunile dupa o axioma simpla: interesele personale si relatiile de prietenie au prioritate in fata competentei. Si-a angajat la federatie fiul, nepotul, fratele si tovarasii. FRF a devenit astfel un SRL, care poate fi inregistrat, fara rezerve, la Registrul Comertului sub numele de "Mircea Sandu&prietenii".

A cedat presiunilor politice, numind si mentinind in functie antrenori compromisi. Sandu a inchis ochii dupa esecurile in lant ale lui Anghel Iordanescu, omul PSD. N-a reusit, dar nici n-a dorit sa-l convinga pe Bölöni sa nu plece, abandonind astfel procesul de reconstructie a nationalei. L-a ignorat ani buni pe Mircea Lucescu, fiindca acesta i-ar fi putut compromite autoritatea. L-a numit antrenor pe Piturca, fiindca fostul stelist a reprezentat solutia cea mai buna pentru el, nu pentru fotbalul romanesc. In plus, Sandu a dat impresia ca numeste antrenorii pe baza unor demersuri democratice, dar in realitate deciziile erau deja luate, cu consimtamintul celorlalti "sacali" din fotbalul romanesc, gen Dumitru Dragomir sau Ioan Becali.

A cautat vinovatii in alta parte

A promis de fatada, in momentele dificile, schimbari radicale. Intrat in labirintul compromisurilor anterioare n-a avut puterea sa taie in carne vie, preferind sa-si tina aproape oamenii fideli, dar incompetenti. Ignorind evidentele, si-a ales intotdeauna colaboratori care sa nu-i pericliteze autoritatea. Un timp, s-a multumit sa se bata cu pumnul in piept pentru rezultatele bune ale echipei nationale, punindu-se in capul listei cind era vorba de prime. Dupa ce tricolorii n-au mai avut rezultate, Nasul s-a ascuns, cu nerusinare, in spatele unor motive de genul "reconstructia echipei" sau "schimb de generatii".

In momentele dificile, Sandu a cautat vinovatii in jurul sau. Astfel, n-a ezitat sa arunce cu noroi in fotbalisti, antrenori sau in autoritatile statului, in incercarea disperata de a scapa basma curata. De fiecare data, el n-a avut nici o vina. "Multi dintre jucatori nu merita sa imbrace tricoul nationalei", a tipat Mircea Sandu, incercind sa se spele pe miini dupa rezultatul rusinos de la Erevan, desi el il mentinuse in functie pe Anghel Iordanescu, la vremea respectiva mai preocupat de politica decit de fotbal. Cind n-a mai avut scapare, a apelat la ultima varianta, solicitind demisia selectionerului.

A jonglat cu legea

Si-a dovedit in repetate rinduri incapacitatea de a manageria situatiile conflictuale dintre jucatori si antrenori. Pe durata mandatelor lui Iordanescu, Bölöni si Piturca, presedintele a ales de fiecare data situatia cea mai comoda pentru el, sarind fara remuscari dintr-o tabara in alta.

Si-a pregatit cu grija cistigarea alegerilor, eliminindu-si din timp contracandidatii incomozi. De fiecare data a jonglat cu legea, interpretind-o dupa bunul plac. S-a folosit de regulamente si de comisii pentru a fi sigur de inca un mandat. A adoptat cu succes tactica "dezbina si stapineste".

A inchis ochii la blaturile si neregulile din campionatele nationale, acceptind ca ierarhiile sa fie dinainte stabilite. Coruptia in rindul arbitrilor si a oficialilor si-a spus cuvintul, erodind incet, dar sigur, sistemul, care a incetat sa mai produca valori. Toata cariera sa de presedinte s-a desfasurat sub semnul compromisului.

Averea Nasului

Mircea Sandu a acumulat o avere impresionanta. Manager sau asociat la citeva societati comerciale, Sandu a reusit sa scape de grija zilei de miine. Nici banii pe care i-a luat de pe urma fotbalului nu sint putini. Pe linga salariul lunar, de peste 40 milioane de lei net, Mircea Sandu a incasat si importante sume in valuta, ca premii pentru contributia la calificarile tricolorilor la patru turnee finale de CM si CE, dar a gestionat si o parte din banii primiti de la FIFA dupa Italia Ô90.

Cu sumele strinse in ultimii 14 ani, presedintele Federatiei Romane de Fotbal si-a permis luxul de a fi proprietarul unei vile somptuoase, situata pe malul Lacului Snagov, al unei vile in buricul Capitalei - in Piata Rosetti - si al unei case de vacanta la Provita, linga Breaza. De vreo patru ani, Nasul tuseste daca circula in alte masini decit Mercedes. Contra a 450.000 de euro, FRF a achizitionat mai multe autovehicule de la reprezentanta Mercedes, printre care si o limuzina din clasa E, model pe care il foloseste ca masina de serviciu.

In 1998, prevalindu-se de o ordonanta ambigua a guvernului (OG 11/1996) care prevedea anularea unor categorii de obligatii bugetare in caz de calamitati naturale sau stare de necesitate, Nasul si "Familia" au reusit sa ia din bugetul statului aproape cinci milioane de dolari! Multi ani (perioada 1991-2003), salariati ai FRF n-au platit impozit nici pe salariu, nici pe premieri. O "gaura" descoperita, in urma cu doi ani, de un control al Curtii de Conturi este impresionanta: peste 27 de miliarde de lei, numai in perioada 1998-2003. Mircea Sandu a facut contestatie si rezultatul anchetei financiare nu a fost finalizat nici pina astazi.

Nu ne-am resemnat mereu cu statutul de invinsi

Conform logicii piturciene expuse dupa meci, la conferinta de presa, suporterii romani nu trebuie sa mai spere la rezultate favorabile impotriva echipelor puternice sau la depasirea fazelor preliminare, deoarece nationala n-are valoare. Este o mentalitate de invins care, simbata seara, s-a resimtit din plin si in evolutia fara entuziasm a tricolorilor. Antrenorul pare incapabil sa inteleaga ca n-a fost adus pe banca tehnica a Romaniei ca sa gaseasca explicatii pentru esecuri, ci sa obtina rezultate. Probabil ca, in conceptia lui Piturca, meciurile cu Olanda, Cehia si alte asemenea echipe nici n-ar mai trebui jucate! Decalajul de potential dintre fotbalul romanesc si cel din Occident este cunoscut si incontestabil, dar situatia nu e noua, ci dainuie de zeci de ani.

"Evenimentul zilei" a cautat si gasit citeva exemple de meciuri in care nationala Romaniei a obtinut, de-a lungul timpului, "rezultate contra naturii", dupa logica lui Piturca: 15 ianuarie 1969: Anglia-Romania 1-1. Amical. Anglia era campioana mondiala en-titre; 12 octombrie 1969: Romania-Portugalia 1-0. Preliminariile CM. Portughezii, cu legendarul Eusebio pe teren si medaliati cu bronz la Mondialele precedente, au fost eliminati; 15 octombrie 1980: Romania-Anglia 2-1. Preliminariile CM; 29 aprilie 1981: Anglia-Romania 0-0. Preliminariile CM; 8 septembrie 1982: Romania-Suedia 2-0. Preliminariile CE; 16 aprilie 1983: Romania-Italia 1-0. Preliminariile CE. Acest rezultat a eliminat Italia, campioana mondiala en-titre; 9 iunie 1983: Suedia-Romania 0-1. Preliminariile CE; 30 noiembrie 1983: Cehoslovacia-Romania 1-1.

Preliminariile CE. Rezultatul a consfintit calificarea tricolorilor la turneul final si eliminarea cehoslovacilor, care ocupasera locul trei la precedentele Europene; 9 iunie 1990: Romania-URSS 2-0. Grupele Cupei Mondiale. Sovieticii erau vicecampioni europeni; 18 iunie 1990: Romania-Argentina 1-1. Grupele Cupei Mondiale. Argentina era campioana mondiala en-titre; 3 iulie 1994: Romania-Argentina 3-2. "Optimile" Cupei Mondiale. Argentina era vicecampioana lumii.
Sa nu uitam cea mai mare performanta din istoria fotbalului nostru, cu Piturca pe post de fotbalist: Steaua, o echipa anonima in sezonul 1985-1986, cucerea Europa.

Profesorul Ion V. Ionescu critica dur conducerea federala: "Pe Sandu nu-l schimba nici Basescu"

Dupa esecul Romaniei in fata Olandei, profesorul Ion V. Ionescu crede ca tricolorii au ratat calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din 2006. Fostul antrenor al Politehnicii Timisoara a criticat sistemul de joc adoptat de Victor Piturca. "Jackie" a pus tunurile si pe Federatia Romana de Fotbal, care, in frunte cu presedintele Mircea Sandu, "n-a fost in stare sa creeze o noua generatie de jucatori la echipa nationala".

Domnule profesor, cum vi s-a parut jocul tricolorilor?
Fata de meciurile anterioare, echipa nationala a Romaniei si-a diminuat considerabil randamentul de joc. Victor Piturca a asezat formatia intr-un sistem ineficient. Am ramas surprins de faptul ca selectionerul s-a debarasat de serviciile fundasilor Razvan Rat si Cosmin Contra. Cei doi sint, indiscutabil, cu citeva clase peste Ogararu si Petre Marin. Cei doi absenti joaca mult mai ofensiv decit stelistii. Practic, Steaua nu e deloc omogena in aparare.

Asta s-a vazut si in Cupa UEFA, la meciurile pe care le-a jucat in deplasare. Apoi, Ghioane a fost trimis sa joace in centru, in loc sa fie lasat sa-si faca treaba pe partea laterala. Am observat ca a evitat duelurile aeriene. Am incasat primul gol tocmai pentru ca Ghioane s-a ferit sa loveasca mingea cu capul, in virtutea antecedentelor medicale. Piturca a mai gresit un lucru: nu trebuia sa-i puna sa joace impreuna pe Ilie si Pancu, fiindca ei evolueaza pe acelasi post. Olanda nu mi s-a parut o echipa imbatabila.

"Va conduce pina in 2050"

Credeti ca Piturca are capacitatea de a reconstrui echipa nationala?
Ca sa lamurim problema, Piturca ar face reconstructia nationalei extrem de lent si de nesigur. El este un antrenor asezat. Ar face echipa de-abia peste 10 ani. Avem insa citiva antrenori mai energici, care ar fi capabili sa scoata mai repede nationala din impas: Mircea Lucescu, dar nu vrea, Cosmin Olaroiu, Razvan Lucescu si, nu in ultimul rind, Walter Zenga. Nu strica deloc sa avem si un antrenor strain la prima reprezentativa.

Cine poarta principala vina pentru declinul fotbalului romanesc?
Conducerea Federatiei Romane de Fotbal e vinovata pentru incapacitatea de a gestiona prima reprezentativa. Mircea Sandu s-a ocupat foarte bine de "generatia de aur", dar acum e cazul sa se retraga. Fotbalul romanesc s-a prabusit din cauza lui, fiindca s-a axat, la un moment dat, doar pe nationala. Trebuia schimbat inca de-acum cinci ani, cind incepuse criza. N-am nimic personal cu el, dar cred ca Sandu va ramine legat de scaun pina il tine Dumnezeu. Trebuie "ajutat", ca sa-si dea seama ca perioada lui a apus. Altfel, nimeni nu-l va putea schimba, nici macar Basescu. Presedintele FRF se considera definitiv. Doar biologic poate fi inlocuit. Cine stie pina cind raminem in actuala formula a federatiei... FRF e o cetate invulnerabila. Nici un ministru nu va intra acolo, daca nu vrea Mircea Sandu. UEFA e copia lui Sandu. Nu e nici o deosebire intre Blatter, Johansson si Sandu, fiindca toti vor conduce pina in 2050.