Saptamana aceasta se desfasoara campionatele lumii la lupte si haltere, la finele carora, pe langa obisnuitele medalii, vor fi cunoscuti si sportivii care obtin calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Prima competitie este gazduita de capitala Azerbaidjanului, Baku, iar cealalta de localitatea thailandeza Chang Mai. Concursul de la Baku, unde participa si 13 luptatori de greco-romane si libere si sase luptatoare din tara noastra a inceput bine pentru noi, Eusebiu Diaconu reusind sa castige bronzul categoriei 60 kg. la greco-romane. Dupa o suita de victorii la puncte obtinute in fata francezului Eric Buisson, ucraineanului de origine armeana Suren Ghevorchian, sarbului Davor Stefanek si kazahului Nurbanit Tengisbaev, a pierdut in semifinale la georgianul David Bedinadze cu 5-7, care avea sa devina campion mondial.

Argintul i-a revenit japonezului Makoto Sasamoto, pe a treia treapta a podiumului urcand, alaturi de Diaconu si sud-coreeanul Ju Huem-Jung. Primii opt clasati vor evolua la JO de anul viitor. Intr-o situatie similara s-a aflat si Virgil Munteanu, care a ocupat locul 7 al categoriei 55 kg, unde s-a impus iranianul Hamid Sorian. Ionel Puscasu a ratat de putin biletul olimpic, prinzand doar pozitia 9. Ieri au intrat pe saltele sportivii de la stilul libere la categoriile 55, 60, 66 si 74 kg, unde au evoluat Valentin Popescu, Petru Toarca, Szabolcs Laszlo si Gheorghita Stefan, seara fiind programate finalele primelor doua categorii. Vor urma Adrian Recorean-84 kg, care a mers pe banii clubului CSS Tg.Mures si Rares Chintoan-120, acesta din urma fiind cotat cu sanse la medalii si, implicit, la un loc in delegatia olimpica. De la 20 septembrie vor concura fetele, in ordinea Cristina Croitoru-48 kg, Mihaela Radoi-51, Ana Maria Paval-55, Georgiana Paic-59 (aceasta din urma pe banii clubului CS Targoviste) si Ana Maria Paic-72. Romania este reprezentata si de doi arbitri-Ovidiu Lazar si Horvath Tiberiu.

In indepartata Thailanda au debutat ieri Mondialele masculine si feminine de haltere, cu participarea a peste 700 de concurenti din circa 80 de tari. Criteriul de accedere la JO este diferit la acest sport. Echipele care au fost pe primele 8 si, respectiv, 12 locuri la intrecerile continentale din acest an trebuie sa confirme si la competitia suprema din aceste zile pentru a putea prezenta loturi de 6 sau 5 sportivi la Beijing. Cum echipa tarii noastre a fost pe 12 la CE, e nevoie sa repete evolutia sau s-o imbunatateasca la CM, sanse la trofee avand dublul campion mondial si european Valeriu Calancea si Sebastian Dogariu, multiplu medaliat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.